Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βαλανίδης: “Το πλάνο μου” (μέρος Β)

Βαλανίδης: “Το πλάνο μου” (μέρος Β)


Η ιστοσελίδα μας είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θα υποβάλουν υποψηφιότητα και θέλουν να περάσουν στον κόσμο τις θέσεις τους. Σήμερα δημοσιεύουμε το μέρος Β του πλάνου του Νικόλα Βαλανίδη.

Φίλες και Φίλοι,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας την Τετάρτη θα ήθελα να σας προωθήσω μερικά από τα θέματα που τέθηκαν από φίλους Ομονοιάτες και να σας ενημερώσω σχετικά με τις απόψεις μου. Θα ξεκινήσω από τα λιγότερο ουσιώδη που αφορούν την υποψηφιότητα μου και θα συνεχίσω με τα σημαντικά που αφορούν την σωτηρία του Σωματείου.

Τα λάθη μου

  • Απολογούμαι αν κάποιοι φίλοι πικράθηκαν με την αναφορά μου στο ότι μπορούσε να κατηγορηθώ με βάση το  τι ψήφισα στις Προεδρικές το 2013.  Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμιά πρόθεση να διαχωρίσω τους ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ με βάση το τι ψηφίζουν. Τουναντίον η προσπάθεια ήταν να μην υπάρξει προκατάληψη ενάντια στη δική μου υποψηφιότητα. Λάθος  μου, σίγουρα υπήρχαν άλλοι τρόποι να εκφραστεί αυτό. Χρειάζεται ΟΜΟΝΟΙΑ για να επανέλθουμε στο δρόμο των επιτυχιών και αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιες αναφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διχασμό. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Θέλω να κριθώ στη βάση των απόψεων και των ιδεών που καταθέτω, και μόνο,  που έχουν μοναδικό στόχο τη σωτηρία του Σωματείου μας.

Το Λειτουργικό Κομμάτι

Το χρέος του Σωματείου είναι εκεί. Οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει σύντομα να βρεθούν λύσεις.

Λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς αναφορικά με τα μοντέλα λειτουργίας είναι:

  • Χρεωκοπία και Διαβάθμιση.
  • «Συγχώνευση» με άλλη ομάδα της ίδιας η μικρότερης κατηγορίας η οποία δεν έχει χρέος.
  • Δημιουργία Εταιρείας. Εδώ ακούγονται 3 επιλογές. Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, Εταιρεία Λαϊκής Βάσης, Μικτό Μοντέλο Εταιρείας – Σωματείου.
  • Προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Σωματείου και λειτουργίας του σε πιο επαγγελματική βάση.

Χρεωκοπία και Διαβάθμιση

  • Που έγινε : Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην ΑΕΚ Αθηνών μετά τη διαβάθμιση στην 2η κατηγορία. Η ομάδα ξεκινά τη προσπάθεια της από τη χαμηλότερη δυνατή κατηγορία.
  • Υπέρ: Καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά μια Φρίκη χωρίς τέλος.
  • Κατά: Δικαιούμαστε με βάση την Ιστορία μας να το  σκεφτούμε καν σοβαρά;
  •  Άποψη: Διαφωνώ κάθετα με αυτό το σενάριο. Θεωρώ ότι δεν αρμόζει στο επίπεδο του Σωματείου μας. Θα πρόκειται για ρεζίλεμα ολκής.

 

Συνένωση με ομάδα της ίδιας η μικρότερης κατηγορίας

  • Που έγινε: Στην Κύπρο. ΕΠΑ-Πεζοπορικός = ΑΕΚ. Δεν αποτελεί ακριβώς παρθενογένεση αφού το ένα σωματείο που επιβιώνει χρειάζεται να αλλάξει το όνομα του στο κοινό όνομα.
  • Υπέρ: Μπορούμε να ενωθούμε με σωματείο μικρότερης κατηγορίας που μετά θα αλλάξει το όνομα του σε ΝΕΑ ΟΜΟΝΟΙΑ η κάτι παρεμφερές. Ξεκινά καινούργια μέρα, χωρίς χρέος. Το παλιό χρέος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μένει στο παλιό Σωματείο που πεθαίνει αργά και βασανιστικά στο γραφείο κάποιου διαχειριστή.
  • Κατά: Ιστορία ; Πια Ιστορία ; Η Ιστορία θα γράψει ότι υπήρχε ένα Σωματείο που ονομαζόταν ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας και έζησε από το 1948 μέχρι το 2013. Χάνουμε μεν το χρέος αλλά χάνετε μαζί και μια ΙΔΕΑ. Και δυστυχώς την σημερινή εποχή δύσκολα γεννιούνται νέες ιδέες.
  • Άποψη:  Σε καμιά περίπτωση. Είμαστε ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ και δεν το βάζουμε στα πόδια.

Δημιουργία Εταιρείας

  • Για αυτή τη πρόταση αναφέρθηκαν πολλές και διάφορες προτάσεις από τους φίλους που επικοινώνησαν μαζί μου.

 

  • Προτάθηκαν Μοντέλα:  Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, Μικτό μοντέλο Εταιρείας-Σωματείου καθώς και Εταιρεία Λαϊκής Βάσης.
  • Που έγινε: Οι περισσότερες ομάδες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανήκουν σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες εταιρειών.
  • Υπέρ:
  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι με μια πιθανή δημιουργία Εταιρείας θα υπάρξει εισροή ρευστού από την αρχική αγορά των μετοχών (Δεδομένου ότι υπάρχει το ρευστό στην αγορά) . Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι φίλοι έδωσαν τον ενδεικτικό αριθμό €5εκ.
  • Θεωρητικά ένα μοντέλο εταιρείας θα προσδώσει διαφάνεια, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πιο γρήγορα και η ομάδα θα λειτουργεί σε πιο επαγγελματικά πρότυπα.
  • Κατά:
  • Οι περισσότερες χρεοκοπημένες ομάδες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανήκουν σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες εταιρειών. Η λειτουργία υπό μορφή Εταιρείας λοιπόν δεν προστατεύει τις ομάδες από πιθανούς οικονομικούς σκοπέλους ούτε από αποτυχίες, υποβιβασμούς κλπ. Η δημιουργία εταιρείας ΔΕΝ είναι πανάκεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αντιμετώπισε το σωματείο.
  • Υπάρχουν περισσότερα έξοδα διοίκησης καθώς και έξοδα για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Εφόρου Εταιρειών. Για τα Κυπριακά δεδομένα αυτά δεν είναι ποσά τα οποία απλά μπορούμε να αγνοήσουμε.
  •  Ρομαντισμός: Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε η τελευταία ομάδα στην Κύπρο που θα μετεξελιχτεί σε Εταιρεία.  Πάω πίσω στους ιδρυτές μας και στο χρέος μας προς αυτούς. Πιστεύεται πραγματικά ότι ονειρεύονταν ποτέ η ΟΜΟΝΟΙΑ να γίνει μια Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μεγαλομέτοχο τον Α επιχειρηματία;

Εγώ προσωπικά θα ξενερώσω. Τι θα μας διαχωρίζει σε μια τέτοια περίπτωση από τους συμπολίτες μας; Αθλητισμός…what? Γιατί να μην πάω στο θέατρο; Γούστα είναι αυτά.

Ναι αλλά προτείνονται και άλλα 2 μοντέλα θα πει κάποιος.  Μικτό Σωματείο –Εταιρεία και Εταιρεία Λαϊκής Βάσης.

  • Οικονομική Κρίση: Αναφορικά με τα μικτά Μοντέλα Σωματείου Εταιρείας, και τις εταιρείες λαϊκής βάσης, αυτές είναι ιδέες που ίσως να  με έβρισκαν σύμφωνο στο παρελθόν. Κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ να έχει τη μια μετοχή του και τον ένα του ψήφο.

Εάν έχουμε σκοπό να μαζέψουμε €5εκ ευρώ τότε θα χρειαστεί :

  • 5000 Ομονοιάτες να δώσουν από €1000 ή
  • 10000 Ομονοιάτες να δώσουν από €500 ή
  • 1000 Ομονοιάτες να δώσουν από €5000

Μπορεί σήμερα και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, ο κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΗΣ να αγοράσει μια μετοχή; Δυστυχώς η οικονομική κρίση έφερε νέα δεδομένα. Ακόμα και τα €500 που προτείνουν μερικοί φίλοι πόσο μάλλον τα €1000 που προτείνουν άλλοι, ίσως να είναι απαγορευτικά για την τσέπη κάποιων τουλάχιστον ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ. Έτσι παρόλο που στα χαρτιά ο καθένας δικαιούται να αγοράσει το κομμάτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του μερικοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το καταφέρουν.

  • Κίνδυνος: Η Γ.Σ. παίρνει τη γενναία απόφαση για δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης.  H οικονομική κρίση συνεχίζει να μαστίζει τη Κύπρο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί και να συμπληρώσει το ποσό που απαιτείται (ας πούμε €5εκ) για να πουληθούν όλες οι μετοχές, και ένας από μηχανής θεός εμφανίζεται και αγοράζει το υπόλοιπο αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο. Η ΟΜΟΝΟΙΑ παύει να υφίσταται με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Έχει πλέων ιδιοκτήτη, μεγαλομέτοχο επενδυτή. Είμαστε έτοιμοι για αυτό;
  • Άποψη: Δεν θα πάρω. Θα μπορούσα θεωρητικά να αισθάνομαι άνετα με ένα μικτό μοντέλο Εταιρείας Σωματείου η ένα Μοντέλο Εταιρείας Λαϊκής Βάσης.  Παρόλα αυτά όπως εξηγώ πιο πάνω και δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των συνθηκών που δημιουργούνται πολύ αμφιβάλω αν οποιοδήποτε μοντέλο εταιρείας έχει κάτι να προσφέρει αυτή τη χρονική περίοδο, αφού ακόμα και για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μπορεί να μην βρεθούν τα €5εκ από μια στεγνωμένη αγορά, ενώ ελλοχεύει και κινδύνους για τη προσωπικότητα και κουλτούρα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ μας.  Παρόλα αυτά είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από της 2 προαναφερθείσες (Χρεωκοπία η «Συνένωση»).

Εκσυγχρονισμός Σωματείου

Όπως ανέφερα κατά τη εξαγγελία της υποψηφιότητας μου αυτό είναι το μοντέλο λειτουργίας που υποστηρίζω.

Το Σωματείο, παραμένοντας και νομικά Σωματείο, μπορεί να εκσυγχρονιστεί με βάση καταστατικές αλλαγές οι οποίες θα τονώσουν την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αξιοκρατία. Θα μπορεί να δουλεύει ρολόι σαν να ήταν εταιρεία αλλά θα ανήκει στο κόσμο του.

Τις προτάσεις μου για Εκσυγχρονισμό του Σωματείου όπως και απαντήσεις σε ερωτήματα φίλων που δεν ήταν σχετικές με το σημερινό θέμα, θα τις καταθέσω μέσω του επόμενου μου άρθρου.

Σας Ευχαριστώ,

Νικόλας Βαλανίδης.

ΥΓ 1: Θα χαρώ αν  μου αποστείλετε οποιεσδήποτε απορίες και επισημάνσεις στο [email protected].

Διαβάστε ακόμα:  Βαλανίδης: «Το πλάνο μου» (μέρος Α)