Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πράσινη υπεροχή εντός και εκτός

Πράσινη υπεροχή εντός και εκτός


Ο Απόλλωνας και η Ομόνοια θα συναντηθούν για 109η φορά. Στα προηγούμενα 108 παιχνίδι (από το 1957) οι «πράσινοι» μετρούν 60 νίκες, η ομάδα της Λεμεσού 17, ενώ 31 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Στα τέρματα η Ομόνοια πάλι υπερτερεί με 215 έναντι 99 του Απόλλωνα.
Σε 53 αγώνες στη Λεμεσό ο Απόλλωνας κέρδισε 13 φορές, η Ομόνοια 22 και άλλοι 18 έληξαν ισόπαλοι (86-59 τα τέρματα για το «τριφύλλι»). Στη Λευκωσία σε 55 αγώνες η Ομόνοια έχει 38 νίκες (και 129-40 τέρματα), ο Απόλλωνας 4 και 13 ισοπαλίες.
Η Ομόνοια πέτυχε την πιο μεγάλη νίκη της με 7-0 στο ΓΣΠ την περίοδο 1974/75 ενώ κέρδισε πολλές φορές με 4 και 5 τέρματα διαφορά. Για τον Απόλλωνα η πιο μεγάλη νίκη ήταν το 1991/92 με 5-2 στη Λεμεσό. Την επόμενη χρονιά είχαμε το 4-4 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι.
Αξέχαστα παιχνίδια
Να θυμίσουμε κάποια σημαντικά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων και να θυμηθούμε και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Ένας από τους τελικούς που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν το 1982 και τον τίτλο πήρε η Ομόνοια στον επαναληπτικό. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο Τσίρειο οι δύο ομάδες έμειναν στο 2-2. Η Ομόνοια προηγήθηκε με τον Καϊάφα (63’) και ο Απόλλωνας ισοφάρισε στο 90’ με τον Β. Βάλτερ. Στην παράταση ο Απόλλωνας πήρε προβάδισμα με τον Π. Θεοφάνους (103’), αλλά η Ομόνοια ισοφάρισε σε τρία λεπτά με τον Α. Σάββα (106’). Στον επαναληπτικό που έγινε στο Μακάρειο η Ομόνοια κέρδισε 4-1. Δύο τέρματα πέτυχε ο Γ. Σαββίδης (2’ και 52’) και από ένα οι Ν. Πατίκης (30’) και Α. Κανάρης (56’). Για τον Απόλλωνα σκόραρε ο Γ. Ιωάννου (54’).
Ομόνοια: Πραξιτέλους, Πατίκης, Άντωνας, Κλείτος, Κοντογιώργης, Α. Σάββα, Μαυρής (75’ Κάντηλος), Φίλιππος, Καϊάφας (82΄ Άριστος), Σαββίδης, Κανάρης.
Απόλλων: Λάμπρου, Αντρελλής, Τέμπλαρ, Κυριάκου, Ι. Γιαγκουδάκης, Γ. Γιαγκουδάκης, Α. Χριστοδούλου (3’ Λάμπης), Π. Θεοφάνους (80’ Κωνσταντίνου), Βάλτερ, Δανός.

Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1992/93 κρίθηκε ο τίτλος.
Ο Απόλλωνας προηγείτο στη βαθμολογία με έναν βαθμό διαφορά από την Ομόνοια και έπαιρνε τον τίτλο έστω και με ισοπαλία στο Μακάρειο. Η Ομόνοια με τη θερμή συμπαράσταση χιλιάδων φιλάθλων της κέρδισε 2-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1989. Στο 13’ ο Ευαγόρας Χριστοφή άνοιξε το σκορ και στο 58’ ο Άθως Χρυσάνθου από 35 μέτρα με δυνατό σουτ έκανε το 2-0.
Ομόνοια: Χαρίτου, Γ. Καλοθέου, Χρυσάνθου, Κωνσταντίνου, Πέτσας, Μαλέκκος (83’ Κάντηλος), Σ. Ανδρέου, Γ. Σαββίδης, Ε. Χριστοφή, Τούτιτς (88’ Γιατρού), Ξιούρουππας.
Απόλλων: Νικολάου, Αντρελλής, Πίττας, Δ. Ιωάννου, Σ. Σοφοκλέους (46’ Π. Χριστοφή), Γιαγκουδάκης, Γ. Ιωσηφίδης, Σπόλιαριτς, Τσέποβιτς, Τσολάκης, Μ. Χαραλάμπους (Χρ. Χριστοφή).

ΜΕΓΑΛΗ νίκη πέτυχε η Ομόνοια επί του Απόλλωνα στο ΓΣΠ το 1973 το 5-1.
Ήταν η 5η συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του «τριφυλλιού» που έκανε το νταμπλ τη χρονιά αυτή. Ηγέτης και σκόρερ ήταν ο Σωτήρης Καϊάφας που πέτυχε χατ-τρικ ενώ από ένα πέτυχαν οι Κανάρης, Φραντζίλα. Για τον Απόλλωνα σκόραρε ο Πελεντρίτης.
Ομόνοια: Ελευθεριάδης, Π. Ιακώβου, Κοντογιώργης, Λούκας, Μοκάνο, Κ. Αντωνίου, Μούσκος (Φραντζίλα), Γκρέγκορι, Καϊάφας, Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης.
Απόλλων: Ξυστούρης, Γεννάρης, Αντρονίκου, Σωτήρης, Αριστείδου, Ζορπάς, Κακουλλής, Χρ. Γιολίτης, Κωνσταντίνου, Π. Γιολίτης, Πελεντρίτης (Μ. Κακουλλής).
Η Ομόνοια είχε κερδίσει και στο ΓΣΟ με 3-0, με τον Σ. Καϊάφα να κάνει πάλι χατ-τρικ.

Πηγή: Η Σημερινή