Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οι μονάδες κάνουν το σύνολο…

Οι μονάδες κάνουν το σύνολο…

sak_8355


Του Αντρέα Βιολάρη, sigmalive.com

Επιστροφή στο γήπεδο από σήμερα για τους ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας και ο Τόνι Σαβέβσκι θα επιχειρήσει να επαναλάβει αυτό που έκανε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Δόξα. Να χαμηλώσει, δηλαδή, τους τόνους μετά το εντυπωσιακό πέρασμά τους από το Μακάρειο και να κρατήσει τους παίκτες του προσγειωμένους για τη δύσκολη συνέχεια. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου περί πλασματικού σκορ και η αναφορά σε μια νίκη που έφερε απλώς τρεις βαθμούς και τίποτα περισσότερο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους παίκτες του να μην πετάνε στα σύννεφα.

Ό,τι και να δήλωσε όμως ο τεχνικός της Ομόνοιας, η ικανοποίησή του γι’  αυτά που είδε στο παιχνίδι με τη Δόξα είναι δεδομένη. Η εμφάνιση του περασμένου Σαββάτου ήταν μια συνέχεια της κλιμακωτής βελτίωσης που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το «τριφύλλι» και που είχε ως αποτέλεσμα την 4η σερί νίκη (τρεις σε πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο), με τον συνολικό απολογισμό τερμάτων να είναι 12 υπέρ και 0 κατά. Το αξιοσημείωτο σε σχέση με τη μέχρι στιγμής συγκομιδή δεν είναι τόσο τα 12 γκολ που πέτυχαν οι «πράσινοι» (σ.σ. τα 10 σημειώθηκαν στα τελευταία παιχνίδια με Δόξα και Ν & Σ Ερήμης), αλλά η ανέπαφη εστία εδώ και 540 λεπτά. Το τελευταίο γκολ που δέχτηκε η Ομόνοια ήταν στο 1ο λεπτό του ντέρμπι με τον Απόλλωνα, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ατομική βελτίωση
Οι πιο πάνω αριθμοί θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς τον στατιστικό απολογισμό μιας σειράς αγώνων. Μιας σειράς αγώνων, μάλιστα, που ήταν λιγότερο δύσκολη σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς τη σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η Ομόνοια το τελευταίο διάστημα. Το σερί των νικηφόρων αποτελεσμάτων και η πρόοδος στην εικόνα που βγάζει η ομάδα του Τόνι Σαβέβσκι στο γήπεδο, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη βελτίωση κάποιων ποδοσφαιριστών-κλειδιά σε ατομικό επίπεδο. Άλλωστε, οι μονάδες είναι που κάνουν το σύνολο. Ο Εφραίμ, για παράδειγμα, παιχνίδι με παιχνίδι παρουσιάζει μια σημαντική άνοδο στην απόδοσή του και αρχίζει να θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό. Το ίδιο ισχύει και για τον Νούνο Ασίς, ο οποίος ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα τη φετινή περίοδο, ενώ και ο Σκέμπρι «κλείδωσε» την απόδοσή του σε αρκετά υψηλά επίπεδα και δεν παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα των πρώτων αγωνιστικών. Ακόμα και ο Γκικίεβιτς, ο οποίος είναι «άσφαιρος» στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, με τον τρόπο παιχνιδιού του βοηθά να δημιουργούνται χώροι για τους συμπαίκτες του και να βρίσκουν αυτοί το δρόμο προς τα δίχτυα. Στα θετικά και η ολιγόλεπτη πλην ουσιαστικότατη και άκρως υποσχόμενη παρουσία των Αλίπιο και Τέιλορ στο παιχνίδι με τη Δόξα. Οι δύο νεαροί πρόλαβαν στον μικρό χρόνο συμμετοχής τους να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους, με τον Αργεντινό να δίνει δύο ασίστ και τον Αμερικανό να τις μετατρέπει σε γκολ. Οι δύο φάσεις αναμένεται να τους βοηθήσουν ψυχολογικά αλλά και να τους δώσουν… πόντους στα μάτια του προπονητή τους.
Ο Τόνι Σαβέβσκι περιμένει φυσικά να δει και άλλους παίκτες-κλειδιά να ανεβάζουν απόδοση, όπως οι Σοάρες και Λέαντρο, αλλά και ο Πλατινί, ο οποίος ήρθε με πολύ καλές συστάσεις στην ομάδα.

Ο Χάρης και ο Ρενάτο…
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο παίκτες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη χρονιά μεταξύ πάγκου και εξέδρας και κατέληξαν να είναι βασικοί και να προσφέρουν μάλιστα τα μέγιστα στα παιχνίδια όπου αγωνίστηκαν. Ο ένας είναι ο Χάρης Κυριάκου, η παρουσία του οποίου είναι σημαντική στο δεξί άκρο της άμυνας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από την ημέρα που πήρε φανέλα βασικού ο 24χρονος αμυντικός (σ.σ. στο ντέρμπι με την ΑΕΛ, όπου ήταν εκ των κορυφαίων του γηπέδου) η ομάδα του δεν δέχτηκε γκολ. Ο άλλος είναι ο Ρενάτο Μαργκάσα. Ο Πορτογάλος είχε πολύτιμη συνεισφορά στις δύο αναμετρήσεις πρωταθλήματος όπου ξεκίνησε βασικός, δίνοντας μαγική ασίστ στον Σκέμπρι στο μοναδικό γκολ του ντέρμπι με την ΑΕΚ και άλλη μια εξαιρετική μπαλιά στον Εφραίμ στο (καθοριστικό) πρώτο γκολ του αγώνα με τη Δόξα. Βλέποντας τον Μαργκάσα να δείχνει αυτό το πρόσωπο, ο Σαβέβσκι μπορεί να νιώθει πιο… άνετος, αφού οι επιλογές του στον  νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής είναι πλέον αυξημένες.

Ζητούμενο η διαχείριση
Η άνοδος κάποιων παικτών-κλειδιά, σε συνάρτηση με την προοπτική που υπάρχει να βελτιωθούν και κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές των οποίων οι  δυνατότητες είναι γνωστές, αλλά και οι αυξημένες πλέον επιλογές για τον Τόνι Σαβέβσκι, επιτρέπουν στους «πράσινους» να βλέπουν τη συνέχεια από μια πιο αισιόδοξη σκοπιά. Είναι σημαντικό σε έναν μαραθώνιο 36 αγωνιστικών να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρχει και σωστή διαχείριση από την τεχνική ηγεσία και το απαιτούμενο ροτέισιον. Η μπάλα λοιπόν είναι στα πόδια του Σκοπιανού τεχνικού και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές του στα επόμενα παιχνίδια.