Για τον Νικόλα Χριστοδούλου ερωτήθηκε χθες ο Στέλιος Μυλωνάς και απάντησε: “Έχουμε μια διαφορά φιλοσοφίας. Έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία. Είναι θέμα άποψης”
1. Με αφορμή την πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του απερχόμενου Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Στέλιου Μυλωνά, στην οποία έγινε αναφορά στο όνομα μου και στις διαφορές μου με τον απερχόμενο Πρόεδρο, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα.
2. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του απερχόμενου Προέδρου του Σωματείου. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά τον τρόπο διοίκησης ενός σωματείου, και πόσο μάλλον ενός σωματείου που διαχειρίζεται εκατομμύρια.
3. Η δική μου αντίληψη βασίζεται σε βασικούς κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης και επαγγελματικότητας και λαμβάνει υπόψη ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ από τα γεννοφάσκια της δεν ήταν η ομάδα των λίγων (δηλαδή του ενός μεγαλοεπιχειρηματία που συνεχώς βάζει οικονομικές ενέσεις) αλλά των πολλών (δηλαδή βασίζεται στη μάζα του λαού για να επιβιώσει οικονομικά). Το συγκεκριμένο γεγονός μας υποχρεώνει στο να είμαστε διπλά προσεκτικοί σε ότι αφορά τη διαχείριση του Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας.
4. Η διοικητική εξέλιξη την οποία έχω εισηγηθεί (δεν υιοθετήθηκε λόγω ουσιαστικά ότι η πλειοψηφία του απερχόμενου Δ.Σ. δεν την ασπάζεται) βασίζεται στην εξής φιλοσοφία:
4.1. Τα ΜΗ εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. υπηρετούν το σύλλογο εθελοντικά για ελάχιστη περίοδο 2 χρόνων,
4.2. Η διοικητική δομή του συλλόγου δεν πρέπει να στηρίζεται / κτίζεται στα ΜΗ εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., αλλά στα άτομα τα οποία εργάζονται στο σύλλογο, δηλαδή τους υπηρεσιακούς.
5. Μέσω αυτής της φιλοσοφίας επιτυγχάνεται η συνέχεια, η συνέπεια και περιορίζεται ο εγγενής κίνδυνος. Εμπόδιο στην υλοποίηση της εισήγησης που ακολουθεί, πολύ πιθανόν να αποτελεί το γεγονός ότι ο καθορισμένος προϋπολογισμός για τη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών να μην είναι αρκετός.
6. Καταστατικές αλλαγές: Πέραν των καταστατικών αλλαγών που έχουν ήδη εγκριθεί από την τελευταία Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση, επιπρόσθετα τίθενται και οι πιο κάτω εισηγήσεις:
6.1. Χρονική διάρκεια μελών Δ.Σ.: Δεν λογίζεται ένα ποδοσφαιρικό σωματείο του μεγέθους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους €6 εκ. περίπου, να είναι κτισμένο σε τόσο ερασιτεχνική βάση. Καταρχήν μιλάμε για μέλη Δ.Σ. που η παρουσία τους στα διοικητικά δρώμενα του συλλόγου, χρονολογείται. Σε όλα τα Δ.Σ. θα πρέπει να καθορίζεται η μέγιστη περίοδος συνεχόμενης παρουσίας τους (π.χ. 3 συνεχείς περιόδους).
6.2. Κατάργηση της Εκτελεστικής Επιτροπής: Σε ένα σύλλογο της δεκαετίας του 1950, από το οποίο απουσίαζε εντελώς οποιαδήποτε διοικητική δομή και που η επιβίωση και ο ενεργός ρόλος του συσχετιζόταν άμεσα από το μέγεθος και την ποιότητα της εθελοντικής προσφοράς των μελών του Δ.Σ., η ύπαρξη της συγκεκριμένης Επιτροπής ήταν πλήρως δικαιολογημένη. Δεν λογίζεται όμως σήμερα, εν έτη 2013, με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, την ύπαρξη Εκτελεστικού Διευθυντή και άλλων υπηρεσιακών, να υπάρχει Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία να εκχωρούνται από το Δ.Σ. εκτελεστικές αρμοδιότητες πάσης φύσεως. Η κατάργησή της αποτελεί σίγουρα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του συλλόγου μας. Η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Εκτελεστικού Διευθυντή, πλαισιωμένη από τις σωστές δικλείδες ασφαλείας, αποτελεί κλειδί στη συγκεκριμένη εισήγηση. Η αναβάθμιση του ρόλου συνοδεύεται φυσικά και από τις αυξημένες ευθύνες.
6.3. Καθορισμός των ρόλων των μελών του Δ.Σ. Πέραν των τίτλων του Προέδρου και Αντιπροέδρων δεν νομίζω να υπάρχει λόγος για απόδοση περισσότερων τίτλων, και εξηγώ:
6.3.1. Βρίσκονται σήμερα στην κατοχή του Γενικού Γραμματέα του συλλόγου ή εκτελούνται από τον ίδιο, η σφραγίδα του σωματείου, το μητρώο μελών, τα μητρώα αθλητών, οι διάφορες συμβάσεις, η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ και της Γενικής Συνέλευσης, η σύνταξη και η γραφή επιστολών, η ανάληψη της ευθύνης δημοσίευσης ανακοινώσεων κλπ.; Ακόμη και αν όλα τα προαναφερθέντα εκτελούνταν από το Γενικό Γραμματέα του σωματείου, θα ήταν η συγκεκριμένη διαδικασία ορθή;
6.3.2. Κρατάει ο Οικονομικός Υπεύθυνος σε πλήρη τάξη τα ανάλογα βιβλία, είναι προσωπικός υπεύθυνος για τα εις αυτόν εμπιστευμένα χρήματα, διατηρεί μικρό ταμείο, εκδίδει και υπογράφει τις αποδείξεις των εισπράξεων, προβαίνει σε πληρωμές, ετοιμάζει ισολογισμούς, ετοιμάζει εκθέσεις και υποβάλλει εισηγήσεις για την βελτίωση των οικονομικών του σωματείου;
6.3.3. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κατανοήσουν τα μέλη του Δ.Σ. είναι ότι δεν έχουν οποιαδήποτε εκτελεστικά καθήκοντα και ότι ο ρόλος του είναι η συμβουλευτικός, καθοδηγητικός και εποπτικός. Ουσιαστικά μέσω της χάραξης πολιτικής και στρατηγικής καθορίζουν την πορεία του συλλόγου, μέσω της ύπαρξης διαφόρων Επιτροπών εποπτεύουν την υλοποίηση των πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων και μέσω των προσωπικών τους εμπειριών, επαγγελματικής τους κατάρτισης και τριβής με τα μέλη και φίλους του συλλόγου, ανταλλάζουν απόψεις, συζητούν και διαφοροποιούν τις αποφάσεις τους στο δυναμικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται το σωματείο. Οι αποφάσεις τους αφορούν κυρίως το επιχειρηματικό πλάνο, τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις και τις πολιτικές του συλλόγου.
6.3.4. Σε ένα αθλητικό σύλλογο του μεγέθους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Εφορείας Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της FIFA, αυτό που θα πρέπει να υπάρχει είναι (1) η στελέχωση της οργανωτικής δομής του Ποδοσφαιρικού Τμήματος με επαγγελματίες και (2) ο τεχνοκρατικός έλεγχος από την πλευρά του διοικητικού προσωπικού του συλλόγου (Τεχνικός Διευθυντής) και του Εκτελεστικού Διευθυντή. Στις τακτικές συνεδρίες του Δ.Σ., ο Εκτελεστικός Διευθυντής του συλλόγου θα πρέπει να ενημερώνει σφαιρικά ΟΛΑ τα μη εκτελεστικά μέλη για τα τεκταινόμενα. Η Επιτροπή Προσωπικού θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν θέματα προσωπικού (διοικητικό προσωπικό, αθλητές κλπ), ενώ σε συνεργασία με τον Οικονομικό Διευθυντή θα αποφασίζονται οι αμοιβές έκαστου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη πολιτική που έχει χαράξει το Δ.Σ.
6.3.5. Οι θέσεις των Εφόρων των άλλων αθλημάτων παραμένουν ως έχουν με την εξής όμως σημαντική διαφορά. Οι Έφοροι των αθλημάτων δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το διοικητικό φόρτο εργασίας των τμημάτων τους, αλλά μόνο με την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και το ρόλο της επίσημης εκπροσώπησης του συλλόγου για το συγκεκριμένο άθλημα.
6.4. Δημιουργία Επιτροπής Προσωπικού: Η Επιτροπή Προσωπικού θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό του συλλόγου, διοικητικό ή άλλο. Διευκρινίζεται ότι ο εκτελεστικός ρόλος ανήκει πλήρως στον Εκτελεστικό Διευθυντή, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Προσωπικού θα έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων και χάραξη στρατηγικών που αφορούν το προσωπικό. Σε καμία περίπτωση τα συγκεκριμένα μέλη αναλαμβάνουν το ρόλο υλοποίησης των οποιονδήποτε αποφάσεων. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του συλλόγου συμμετέχει στη συγκεκριμένη Επιτροπή ως Ισότιμο μέλος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της συγκεκριμένης Επιτροπής απαιτούν την επικύρωση της ολομέλειας των μελών του Δ.Σ. Επικύρωση σημαίνει την έγκρισή των αποφάσεων τους ή την παραπομπή τους για επανεξέταση, αλλά σε καμία περίπτωση το Δ.Σ. έχει το δικαίωμα απόρριψης και λήψης μια ξεχωριστής απόφασης.
6.5. Δημιουργία Επιτροπής Μελών (βλέπε εισηγήσεις αλλαγών υφιστάμενου Καταστατικού): Στη συγκεκριμένη Επιτροπή συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ. που επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων που αφορούν τα μέλη του συλλόγου, ως αυτά περιγράφονται στο προτεινόμενο Καταστατικό. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του συλλόγου συμμετέχει στη συγκεκριμένη Επιτροπή ως Ισότιμο μέλος.
6.6. Για τη διαφύλαξη της φήμης και του ονόματος του σωματείου, χρειάζεται η εισαγωγή και εφαρμογή Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας το οποίο θα υποχρεώνει όλους τους αξιωματούχους, υπαλλήλους και όσους επίσημα εκπροσωπούν το σωματείο, να τηρούν υψηλά επίπεδα συμπεριφοράς. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα.
7. Αναβάθμιση του ρόλου του Εκτελεστικού Διευθυντή ο οποίος ουσιαστικά θα έχει την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων και πολιτικών του Δ.Σ. Ο ρόλος του ουσιαστικά θα περιλαμβάνει:
7.1. Την άμεση αναφορά προς το Δ.Σ.
7.2. Διαχείριση της πρώτης ομάδας ποδοσφαίρου
7.3. Διαχείριση Ακαδημιών ποδοσφαίρου
7.4. Διοικητική εργασία που αφορά την ομαλή διεξαγωγή των παιγνιδιών
7.5. Διαχείριση των υπηρεσιών προώθησης των προϊόντων
7.6. Διαχείριση ΣΥΦΙ και Θύρας 9
7.7. Εποπτεία Λογιστηρίου
7.8. Διαχείριση υπηρεσιών προβολής και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου το χειρισμό των ΜΜΕ
7.9. Επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς
7.10. Διοικητικά καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και τμημάτων
7.11. Διεύθυνση και διαχείριση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένου των αθλητών του συλλόγου.
7.12. Στη βάση των αναβαθμισμένων καθηκόντων του Εκτελεστικού Διευθυντή, αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες και όλα τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου κεντρικοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση ας πούμε του Τμήματος Καλαθόσφαιρας θα γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τους υπηρεσιακούς του συλλόγου.
8. Σημαντική αναφορά θα πρέπει να γίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα που ουσιαστικά χρησιμοποιεί την πλειοψηφία των διαθέσιμων πόρων του συλλόγου (προσωπικό, χρήματα, εγκαταστάσεις). Το ποδοσφαιρικό τμήμα θα πρέπει να απαρτίζεται από το Προπονητικό Team της πρώτης ομάδας (Προπονητής, Βοηθός Προπονητή, Προπονητής Τερματοφυλάκων, Γυμναστή και Ποδοσφαιριστές Α’ ομάδας), το Ιατρικό Προσωπικό (Επικεφαλής Ιατρός, Φυσιοθεραπευτής, Διατροφολόγος και Υπεύθυνο ψυχολογικής υποστήριξης) και το Προπονητικό Team της U21 (Προπονητής, Γυμναστής και Ποδοσφαιριστές U21).
Όλα όσα έχουν αναφερθεί αποτελούν ουσιαστικά την ουσία της διαφορετικής φιλοσοφίας του τρόπου διοίκησης του Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας μεταξύ του απερχόμενου Προέδρου και του υποφαινόμενου. Η λίστα με τις διοικητικές αλλαγές μπορεί να είναι ανεξάντλητη, χωρίς φυσικά να διαφοροποιείται η ουσία.
Μετά τιμής,
Νικόλας Χριστοδούλου
Μέλος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβούλιο ΑΣΟΛ