Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο… άλλος Γκίκι

Ο… άλλος Γκίκι

giki5


Του Α.Βιολάρη / Η Σημερινή

Τις τελευταίες εβδομάδες οι… προπονητές της πράσινης εξέδρας έχουν βάλει εκ νέου τον Λούκας Γκικίεβιτς στο «στόχαστρό» τους. Τα πρώτα (καλοκαιρινά) μουρμουρητά για τον αντικαταστάτη του περσινού αρχισκόρερ της ομάδας, Αντρέ Άλβες, άρχισαν να καταλαγιάζουν μετά τα πρώτα γκολ που σημείωσε ο Πολωνός επιθετικός, ο οποίος είχε σκοράρει σε τρία σερί επίσημα παιχνίδια της ομάδας του (Άστρα, Ανόρθωση και Ένωση). Η αφλογιστία των τελευταίων πέντε αγωνιστικών, όμως, επανέφερε στο προσκήνιο την γκρίνια από μια μερίδα του κόσμου.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο Γκικίεβιτς δεν σκόραρε κανένα από τα έξι γκολ της Ομόνοιας, στην ευρεία νίκη επί της Δόξας, ο Τόνι Σαβέβσκι ρωτήθηκε σχετικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν κλασικό σέντερ φορ. Απλώς δεν έτυχε να βάλει γκολ σε ένα παιχνίδι. Έκανε, όμως, πολύ καλή δουλειά ο επιθετικός μας. Και αυτός έχει μερίδιο σε αυτά τα γκολ. Είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία του», ήταν τα λόγια του Σκοπιανού τεχνικού.

Πολλοί, ίσως εξέλαβαν την απάντηση του προπονητή της Ομόνοιας σαν μια προσπάθεια να υψώσει ασπίδα προστασίας μπροστά από τον παίκτη του. Όπως συνήθως κάνει ο οποιοσδήποτε προπονητής θέλει υπερασπιστεί κάποιον ποδοσφαιριστή ο οποίος, δικαίως ή αδίκως, δέχεται κριτική. Βλέποντας όμως κανείς την παρουσία του Γκικίεβιτς μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τους αριθμούς, μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαβέβσκι.

Θυμίζουμε πως Πολωνός επιθετικός πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στην ήττα της πρεμιέρας από την Ανόρθωση στο «Αντ. Παπαδόπουλος» (3-1), ενώ το όνομά του ήταν στη λίστα των σκόρερ στην εύκολη νίκη της δεύτερης αγωνιστικής κόντρα στην Ένωση (4-0). Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι που σκόραρε ο «Γκίκι», αφού δεν είδε δίχτυα στα επόμενα πέντε, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε όλα. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, κάποιοι θα μπορούσαν να συμπεράνουν πως ο Πολωνός επιθετικός δεν έχει καταφέρει να προσδώσει τα αναμενόμενα στη νέα του ομάδα. Από μια άποψη, δεν έχουν άδικο, αφού η δουλειά του κεντρικού επιθετικού είναι να στέλνει την μπάλα στο αντίπαλο πλεκτό. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όμως, ένας στράικερ καλείται να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Όπως, για παράδειγμα, με το παιχνίδι του να δημιουργεί χώρους και προϋποθέσεις και στους συμπαίκτες του για να σκοράρουν.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο
Πίσω από αυτή την παράμετρο κρύβεται και η… άλλη αλήθεια για τον Γκικίεβιτς. Μπορεί ο Πολωνός να μην μπορεί να κάνει με την ίδια ικανότητα αυτό που έκανε ο προκάτοχός του (Άλβες) με την μπάλα στα πόδια και μακριά από την περιοχή, κάνει όμως πολύ σημαντική δουλειά με ή και χωρίς την μπάλα στα πόδια. Με τον τρόπο παιχνιδιού και τις πολλές μάχες που δίνει με τους αντίπαλους αμυντικούς (και όχι μόνο), δημιουργεί τους διαδρόμους στους συμπαίκτες για να γίνουν επικίνδυνοι για την αντίπαλη εστία και για να δουν δίχτυα.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα πρώτα γκολ της Ομόνοια στο φετινό πρωτάθλημα, που σημειώθηκαν χωρίς να είναι ο Λούκας Γκικίεβιτς στην ενδεκάδα, ήταν τα δύο που σημείωσε ο Τόνι Τέιλορ στο τελευταίο παιχνίδι με τη Δόξα! Τα προηγούμενα 11 σημειώθηκαν με τον Πολωνό στο γήπεδο.
Ίσως να μην είναι τυχαίο και το γεγονός ότι Αντρέ Σκέμπρι, ο πρώτος σκόρερ της Ομόνοιας, πέτυχε και τα τέσσερα φετινά του γκολ όταν στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο 24χρονος συμπαίκτης του. Αντίθετα, όσα (επίσημα) παιχνίδια ο Μαλτέζος ανέλαβε ρόλο κεντρικού επιθετικού δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός και δεν είχε την ίδια καλή απόδοση σε σχέση με τα παιχνίδια που συνυπήρξε στην ενδεκάδα με τον Γκικίεβιτς.