Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η φανέλα με το νο9

Η φανέλα με το νο9


Δημοσιεύθηκε στη “Σημερινή”

Σε κάθε ομάδα το “εννιάρι” αντιπροσωπεύει τον παίκτη-αιχμή, τον σκόρερ. Στην Ομόνοια ο αριθμός αυτός ακουμπά τα όρια του ιερού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90, οι οργανωμένοι οπαδοί αποφάσισαν την δημιουργία κεντρικού πυρήνα στην εξέδρα επέλεξαν το νο9. Γιατί ενσαρκώνει το επιθετικό πνεύμα της Ομόνοιας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της μέχρι σήμερα. Με αφορμή την βράβευση ενός εκλεκτού “εννιαριού” του Τζόζεφ Τζούριακ, θυμίζουμε τα σπουδαίους κεντρικούς επιθετικούς της Ομόνοιας.

ΚΟΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Η ύπαρξη ενός ικανού φορ, του Κόκου Χριστοφόρου αρχές της δεκαετίας του 60 έφερε και τους πρώτους τίτλους. Η Ομόνοια διέλυσε τη περίοδο 1960-1961 το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα. Ακόμη, με τον Κόκο στη κορυφή πήρε πρωτάθλημα το 1966 και το κύπελλο το 1965.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΪΑΦΑΣ

Ο Καϊάφας ήταν δεν ήταν 20 ετών όταν ο δάσκαλος Γκεόργκι Πάτσετζιεφ είχε την έμπνευση να τον μεταφέρει από το κέντρο της άμυνας στην επίθεση. Κίνηση ματ. Ο Καϊάφας άρχισε να σκοράρει κατά βούληση και για 15 χρόνια αποτελούσε τον εφιάλτη κάθε άμυνας. Έκανε προσωπική υπόθεση το τίτλο του πρώτου σκόρερ, κέρδισε το 1976 το χρυσό παπούτσι της Ευρώπης. Από τίτλους: Δέκα πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.

ΣΠΑΣ ΤΖΕΒΙΖΟΦ

Η αποχώρηση του Καϊάφα στα 1983, επέβαλλε αντικατάσταση με μεγάλο όνομα. Οι διασυνδέσεις της Ομόνοιας στη Βουλγαρία, της επέτρεψε να φέρει ένα τεράστιο παίκτη. Τον Σπας Τζεβίζοφ. Ήταν μόλις 28 ετών, στη καλύτερη του ηλικία και δεν είχε φυσικά κανένα απολύτως εμπόδιο να… συνάψει μόνιμη σχέση και με τα κυπριακά δίχτυα, αλλά και να προσφέρει στιγμές απείρου κάλλους. Στα 4 χρόνια παραμονής του κέρδισε 3 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

ΤΖΟΣΕΦ ΤΖΟΥΡΙΑΚ

Το σουλούπι του δεν πολυγέμιζε το μάτι. Αλλά από την ώρα που πήρε μπρος, ο Ούγγρος φορ, ήταν πραγματικός killer. Έπαιξε 2 χρονιές, ήταν πρώτος σκόρερ τη πρώτη, ενώ πέτυχε ορισμένα γκολ σπάνιας ομορφιάς. Ο πανηγυρισμός αεροπλανάκι έμεινε στη μνήμη των ομονοιατών, με αποκορύφωμα το γκολ πρόκρισης απέναντι στο ΑΠΟΕΛ στο 3-2 το 1992.

ΡΑΪΝΕΡ ΡΑΟΥΦΜΑΝ

Ο τελευταίος μέγας. Ήρθε σχεδόν κατά λάθος στη Κύπρο, ήθελε να φύγει γιατί δεν άντεχε τη ζέστη, αλλά αποφάσισε να μείνει. Για πάντα τελικά. Και αφού φρόντισε ενδιάμεσα να καταγράψει απίστευτα στατιστικά στο σκοράρισμα. Με λιγότερα μεν γκολ από τον Καϊάφα, αλλά με πολύ υψηλότερο ποσοστό σκοραρίσματος ανά αγώνα. Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ. Τα επιτεύγματα του, δεν συνδυάστηκαν με πολλούς τίτλους, αλλά η απήχηση του στις μάζες άξιζε όσο… 5 πρωταθλήματα μαζί.

Τη φανέλα με το 9 φόρεσαν και άλλοι σημαντικοί παίκτες. Ο Τάκης Σκαλιώτης καταγράφεται στην 1η ενδεκάδα στα 1948 ως ένατος στη σύνθεση, αν και βασικός επιθετικός της ομάδας ήταν ο θρυλικός Κώστας Λυμπουρής. Ο Άντρος Σάββα δεν έπαιξε πάρα πολύ, αλλά στη μία χρονιά που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον εμιγκρέ στο Ντουμπάι Καϊάφα, αναδείχτηκε 1ος σκόρερ. Παίκτης σπουδαίας πάστας ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Μίτσινετς, ενώ καλές χρονιές είχε και ο Κόζλεϊ. Υπάρχουν και καλά “εννιάρια” που δεν φόρεσαν τη φανέλα, αλλά είχαν το ρόλο, όπως ο Βακουφτσής και ο Άλβες. Ο Φρέντι πάλι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ φορώντας το 99, πριν βάλει το 9.