Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τι άλλο να έκανες ρε Ζοάο;

Τι άλλο να έκανες ρε Ζοάο;

img_9615


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports.com.cy

Έχετε δει πολλούς κεντρικούς αμυντικούς να σκοράρουν δις σε ένα παιχνίδι; Όχι βέβαια. Τόκανε όμως χθες ο Ζοάο Πάουλο Ατράντε στον αγώνα της Ομόνοιας με τον Ερμή. Με μια κεφαλιά-φωτοβολίδα και ένα πανέμορφο πλασέ, πέτυχε τα δυο γκολ της Ομόνοιας δείχνοντας εκτελεστική δεινότητα ποδοσφαιριστή, γκολτζή. Το ότι αυτά τα δυο γκολ δεν ήταν αρκετά για να δώσουν στην Ομόνοια τη νίκη, προφανώς τον στενοχώρησε. Όπως και τις χιλιάδες οπαδούς της Ομόνοιας.

Ο έμπειρος Πορτογάλος σέντερ μπακ (γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του έτους 1981) απέδειξε και χθες ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που αναδίδει ποιότητα. Ποιότητα, που έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο μας. Ένας κεντρικός αμυντικός, αυτοκρατορικού στυλ που ηγείται της αμυντικής γραμμής της ομάδας και ξεχύνεται όποτε το απαιτούν οι συνθήκες στην επίθεση… σκοράροντας. Πέτυχε τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Εκτός από τα δυο χθεσινά, σκόραρε στους αγώνες με την Αλκή και την ΑΕΚ Κουκλιών και άλλο ένα με την Άστρα στον αγώνα για το Γιουρόπα Λινγκ, ενώ πέρυσι πέτυχε άλλα δυο. Παράλληλα ο «πράσινος» κεντρικός αμυντικός διαθέτει προσωπικότητα καταλυτική, εντός και εκτός γηπέδου. Πέρυσι όταν υπήρχε το έντονο οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα, ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που δεν… προβληματιζόταν ιδιαίτερα και με τα λόγια του στήριζε τους νεαρότερους, λέγοντας τους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι αυτά τα έχει ζήσει πολλές φορές στην καριέρα του. Είναι δε…γενικότερα εμψυχωτής, ιδιαίτερα πριν από τα δύσκολα παιχνίδια. Και μεγάλο …πειραχτήρι στα αποδυτήρια.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Λειρία, όπου για μια χρονιά είχε προπονητή το Ζοσέ Μουρίνιο. Αγωνίστηκε μετά σε Σπόρτινγκ, Πόρτο, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Λεμάν και Γκιμαράες. Διετέλεσε αρχηγός της Εθνικής Πορτογαλίας (U21), ενώ αγωνίστηκε στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, ων συμπαίκτης με το Ζοσέ Μορέιρα.

Σήριαλ και τραυματισμοί
Το καλοκαίρι του 2012  η μετεγγραφή του είχε γίνει σήριαλ, αλλά η επιμονή του τότε προπονητή της Ομόνοιας Νεόφυτου Λάρκου τον ενέταξε τελικά στην ομάδα. Αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του μια φορά, όταν έπαιξε ως αλλαγή στον αγώνα με τον Εθνικό τη δεύτερη αγωνιστική, γιατί  όταν ήλθε αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού. ΟΝεόφυτος Λάρκου έφυγε και ήλθε ο Τόνι Σαβέφσκι. Τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή  κατά τον αγώνα της τέταρτης αγωνιστικής με αντίπαλο την ΑΕΛ στη Λεμεσό, αλλά τραυματίστηκε (!) ξανά και αποχώρησε. Τον έριξε στην ενδεκάδα στον αγώνα με τη Δόξα, την όγδοη αγωνιστική. Αυτοί οι αρχικοί τραυματισμοί προβλημάτισαν, γιατί ο ποδοσφαιριστής είχε προηγούμενο. Ένας τραυματισμός όταν αγωνιζόταν στην Πόρτο, τον είχε κρατήσει έξι μήνες εκτός γηπέδων.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το παρόν, μας δίνει την ευκαιρία να τον απολαμβάνουμε στα γήπεδα μας. Εξάλλου δεν είναι και πολλοί αυτοί που απολαμβάνουμε.