Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS Η Ουγκάντα και το Εφετείο

Η Ουγκάντα και το Εφετείο

bee-vs-wasp-1a-1


Ζούμε στην Ουγκάντα. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό που συμβαίνει στη δύσμοιρη κυπριακή ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Πλέον τα λόγια έχουν χάσει τη σημασία τους.

Νομικός δεν είμαι. Ωστόσο ελληνικά γνωρίζω αρκετά καλά. Σύμφωνα λοιπόν με το περιβόητο άρθρο 11 των Πειθαρχικών Κανονισμών, «Οποιοδήποτε σωματείο του οποίου οι οπαδοί, μέλη, υπάλληλοι, μέλη της διοίκησης, αξιωματούχοι, οργανωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων ή πρόσωπα που ενεργούν κατ’ εντολή ή για λογαριασμό του θα επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά όπως καθορίζεται ανωτέρω πριν και/ή κατά τη διάρκεια και/ή μετά το τέλος αγώνα, θα τιμωρείται με πρόστιμο το οποίο κατ’ ελάχιστον θα είναι 5,000 ευρώ. Σε περίπτωση που το ίδιο Σωματείο τιμωρηθεί για παράβαση του παρόντος άρθρου (αναφορικά όμως με ρατσιστικά μηνύματα) πέραν της μίας περίπτωσης, ακολούθως για κάθε νέα παράβαση θα τιμωρείτε με διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000,00 ευρώ».

Αγαπητοί αναγνώστες. Αφήστε τα ορθογραφικά λάθη. Νομικοί είναι οι άνθρωποι που τα γράφουν, όχι φιλόλογοι. Το σωματείο τιμωρείτε με έψιλον. Anyways. Πάμε στην ουσία. Ευκολάκι. Πήγαν δεύτερη φορά για ρατσιστικό, ανοίγεις τον τιμοκατάλογο και νάσου η αντίστοιχη ποινή. Ένα κεκλεισμένων και 50 βραστές. Μήπως μου διαφεύγει κάτι;

Συνεχίζω. Σύμφωνα με το άρθρο 52 των Κανονισμών, εισάγεται Εφετείο για δευτεροβάθμια εκδίκαση των αποφάσεων της Δικαστικής. Το άρθρο 55 ορίζει, επίσης με απλά και στρωτά ελληνικά ότι «Η καταχώρηση έφεσης δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος του Εφετείου, μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος, μπορεί να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της εφεσιβληθείσας απόφασης. Το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως μόλις γίνονται γνωστοί οι λόγοι έφεσης».

Και αυτό ευκολάκι. Καταρχήν είναι ξεκάθαρο ότι ανασταλτικό αποτέλεσμα δεν υφίσταται. Κατά δεύτερον, σύμφωνα με το άρθρο, μόνο κατόπιν αιτήματος κλπ κλπ μπορεί να διαταχθεί αναστολή εκτέλεσης.

Πάμε στο ψητό. Οι οπαδοί του παραρτήματος σηκώνουν τα γνωστά ναζιστικά σύμβολα και για πρώτη φορά ο παρατηρητής κάνει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται και τους καταγγέλλνει. Μετ’ εκπλήξεως ολόκληρη η ποδοσφαιρική Κύπρος παρακολουθεί την υπόθεση όντως να οδηγείται για εκδίκαση και μετ’ ακόμα μεγαλύτερης έκπληξης (άκουσον άκουσον Θεέ μου) το Αποέλ (το γράφω και τρέμουν τα δάκτυλά μου φίλοι αναγνώστες) τιμωρείται όπως ακριβώς προνοείται στους πειθαρχικούς κανονισμούς. Στη συνέχεια, το Αποέλ καταχωρεί έφεση. Δικαίωμά τους, αν και μεταξύ μας ο μοναδικός λόγος που το έπραξαν είναι για να ταρακουνήσουν και να «συνετίσουν» τους κακούς πορτοκαλί φασίστες, αφού η απόφαση είναι πεντακάθαρη και βασισμένη πλήρως στο κείμενο νόμου. Και τότε… μια βροχερή ημέρα προς το τέλος του χρόνου, ενώ σχετική αίτηση περί αναστολής δεν υφίσταται (μην σας κάνει εντύπωση αν μετά το Κεντρί βγει η Κοπ και με ανακοίνωσή της πληροφορεί τον κόσμο περί σχετικής αίτησης) με 3 ολόκληρες… γραμμές σε όλα τα υψηλής δημοσιογραφικής ποιότητας αθλητικά site του νησιού πληροφορούμαστε ότι «Το ΑΠΟΕΛ θα εκτίσει την ποινή μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που του επιβλήθηκε από τη Δικαστική Επιτροπή στον επόμενο εντός έδρας αγώνα του, που είναι με την ΑΕΛ για τη Β’ φάση του Κυπέλλου Coca – Cola στις 8 Ιανουαρίου 2014». Κανείς φυσικά αθλητικογράφος δεν διερωτάται γιατί. Πολύ περισσότερο, δεν το ψάχνει.

Πάμε παρακάτω. Μία ώρα μετά την ανακοίνωση/απόφαση της ΚΟΠ, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ομοσπονδίας ανακοινώνει με πάσα επισημότητα τις λεπτομέρειες προπώλησης των εισιτηρίων του αγώνα με την Αέλ και μάλιστα από την ίδια ημέρα! Στις 2.00 λοιπόν το μεσημεράκι, τα εισιτήρια είναι ήδη προς πώληση στο Orange Shop. Τυπωμένα, χωρισμένα, όμορφα. Βλέπετε οτιδήποτε το μεμπτό; Ασφαλώς όχι.

Στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να υπενθυμίσουμε το εξής: Στη φετινή χρονιά ο Απόλλωνας ως γνωστόν τιμωρήθηκε να εκτίσει ποινή κλεισίματος του κάτω διαζώματος της δυτικής. Άσκησαν έφεση και ταυτόχρονα αίτηση για αναστολή της ποινής μέχρι εκδίκασης της έφεσης. Ο Πρόεδρος του Εφετείου, αποφάσισε την αναστολή της ποινής (εκεί αποφάσισε, εδώ δεν υπάρχει απόφαση) για τον εξής μοναδικό λόγο: Τότε είχε παραιτηθεί ένα από τα μέλη του Εφετείου. Συνεπώς, το σώμα δεν ήταν συγκροτημένο νόμιμα για να εξετάσει την έφεση (καθότι υπολειπόταν ένα μέλος). Ο κ. Κουτσοκούμνης δήλωσε σήμερα ότι έχει διοριστεί το έκτο μέλος του Εφετείου και μάλιστα το σώμα θα συνέλθει στις 2/1/14 για να εκδικάσει την έφεση του Απόλλωνα. Επομένως είναι ολοφάνερο ότι το κώλυμα που υπήρχε και ένεκα του οποίου αποφασίστηκε αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, έχει πάψει να υφίσταται. Ακόμα όμως και αυτό να μην ίσχυε, το ερώτημα είναι το εξής: Αφού στις 2/1/14 θα εκδικασθεί ήδη μία έφεση, ποιος εμποδίζει το Εφετείο την ίδια μέρα ή έστω την επόμενη μέρα που είναι επίσης εργάσιμη να εκδικάσει την έφεση του Αποέλ;

Και κάτι ακόμα. Αφού ο λόγος της αναστολής είναι η έφεση, πώς είναι τόσο σίγουροι εκεί στη μαμά ΚΟΠ ότι το Αποέλ δεν θα κερδίσει την έφεση και στην ανακοίνωσή τους δηλώνουν με βεβαιότητα ότι το Αποέλ θα εκτίσει την ποινή του στο ματς κυπέλου; Είναι μήπως όλα συμφωνημένα;

Και κάτι ακόμα. Πώς γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια σε τρεις διαφορετικές αποφάσεις τους Δικαστική και Εφετείο να έχουν διασαφηνίσει ότι ο θεσμός του πρωταθλήματος είναι ξεχωριστός από αυτόν του κυπέλου και από αυτόν του super cup και τώρα να μην ενοχλεί κανέναν που αυτά τα δύο έγιναν ένα; Στο σημείο αυτό πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η μία απόφαση αφορούσε ματς Απόλλων – Αποέλ (τιμωρία κεκλεισμένων σε ματς κυπέλου), όπου η ΚΟΠ μας ανακοίνωσε ότι το Αποέλ θα εκτίσει την ποινή του στο επόμενο ματς κυπέλου, διότι είναι ξεχωριστός θεσμός.

Αγαπητοί αθλητικογράφοι. Όλοι μέχρι τον τελευταίο. Ομονοιάτες αθλητικογράφοι συμπεριλαμβανομένων. Είστε λίγοι, αν πραγματικά δεν μπορείτε να δείτε τα πιο πάνω. Δημοσιογράφος δεν είναι αυτός που αναμεταδίδει μια είδηση. Αυτό μπορεί να το πράξει και ένα παιδί του γυμνασίου. Δημοσιογράφος είναι αυτός που ερευνά. Αυτός που ανακατώνει. Αυτός που με κριτική σκέψη στέκεται απέναντι από την είδηση και την αξιολογεί. Αυτός που δεν κωλώνει να εκφέρει την άποψή του επί της είδησης. Κρίμα γιατί πολλοί από σας έδειξαν πολλές φορές διάθεση να το κάνουν, τώρα που είστε;

Αγαπητά μέλη της Δικαστικής, του Εφετείου, αγαπητέ Πειθαρχικέ Εισαγγελέα. Μαζί σας (όχι η επιστήμη), η λογική, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η στήλη σας εύχεται χρόνια πολλά και καλή νέα χρονιά.

Αγαπητοί οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μείνετε κοντά στην ομάδα γιατί δεν μας έχει μείνει τίποτε άλλο εκτός από τον κόσμο. To είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και όσο και αν μας το επιτρέψουν οι γνωστοί – άγνωστοι για το Πρωτάθλημα. Και να θυμάστε. Πρώτος τους στόχος είναι να κάνουν τον κόσμο της Ομόνοιας να απομακρυνθεί από την ομάδα του. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ό,τι και να γίνει, η απάντηση μας είναι ιχυρότατη:

ΟΜΟΝΟΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Το κεντρί.