Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Λοτίνα: Όπλο του η εμπειρία

Λοτίνα: Όπλο του η εμπειρία


O Μιγκέλ Ανχέλ Λοτίνα, είναι από το βράδυ της Δευτέρας ο νέος προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πρόκειται για 56χρονο τεχνικό με περισσότερα από 10 χρόνια θητείας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με υψηλότερη διάκριση του, την πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Θέλτα Βίγκο.

Αρχή με ανέβασμα στη Πριμέρα

Μετά από τα πρώτα αναγνωριστικά χρόνια στη Σεγούντα στα μέσα της δεκαετίας του 90′, ο Λοτίνα έγινε γνωστός σαν ο ιδανικός άνθρωπος για να σε ανεβάσει στην Πριμέρα. Αυτό γιατί δυο συνεχόμενες χρονιές το 1999 και το 2000, ο Ισπανός τεχνικός ανέβασε τις Νουμάνθια και Οσασούνα στην υψηλότερη κατηγορία. Με την Οσασούνα έμεινε 3 χρόνια στην Πριμέρα, πριν κάνει το επόμενο βήμα.

Ευκαιρία στη Θέλτα

Από την Οσασούνα έφυγε το 2002 για να αναλάβει τις τύχες της εύρωστης τότε οικονομικά Θέλτα. Την οδήγησε στην 4η θέση και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη δεύτερη του χρονιά, παρότι πέρασε από τον όμιλο και η Θέλτα ήταν πάνω από τις θέσεις υποβιβασμού, απολύθηκε γιατί δεν κατάφερε να βγάλει την ομάδα δεύτερη φορά στην Ευρώπη. Μάλιστα απολύθηκε λίγο πριν τις διπλές αναμετρήσεις της Θέλτα με την Άρσεναλ.

Εσπανιόλ και…τίτλος!

Δεν άργησε να βρει δουλειά, αφού το 2006 υπέγραψε συμβόλαιο με την Εσπανιόλ. Την πρώτη του χρονιά οδήγησε την ομάδα στην 5η θέση και την έξοδο της στο τότε κύπελο UEFA. Τη δεύτερη τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα, αφού κέρδισε τον πρώτο του τίλο, αυτόν του κυπέλλου, νικώντας στο τελικό την Σαραγόσα, όμως αποχώρησε από την ομάδα λόγω εξωαγωνιστικών θεμάτων.

Πικρό ποτήρι του υποβιβασμού για πρώτη φορά

Την περίοδο 2006-07 βρέθηκε στην Ρεάλ Σοσιεδάδ η οποία ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με σκοπό να τη σώσει. Παρότι βελτίωσε την εικόνα της και την βαθμολογική της θέση, δεν το κατάφερε, τερματίζοντας τελικά στην 19η θέση. Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα του υποβιβάστηκε.

4 χρόνια στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Ο Λοτίνα δεν ακολούθησε τη Σοσιεδάδ στην Σεγούντα, αλλά βρήκε δουλειά στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Έχοντας ένα κράμα από ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τερμάτισε την πρώτη του χρονιά στην 9η θέση, μέσω όμως του Ιντερτότο κατάφερε να την οδηγήσει στο UEFA. Οι επόμενες 2 χρονιές κύλησαν ήσυχα για την Ντεπορτίβο που κόντεψε να βγει Ευρώπη ξανά το 2008-09 τερματίζοντας 7η, ενώ το 2009-10 ήταν 10η. Η συνέχεια όμως δεν ήταν το ίδιο καλή. Το 2010-11 τσακισμένη από οικονομικά προβλήματα (είχε το χαμηλότερο μπάτζετ στην Πριμέρα και το χαμηλότερο της για μια 15ετία!) η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια υποβιβάστηκε και ο Λοτίνα αποχώρησε.

Το θαύμα στην Βιγιαρεάλ δεν ήρθε ποτέ

Τελευταίος σταθμός του Ισπανού τεχνικού η Βιγιαρεάλ το 2012. Ο Ισπανός ήταν ο τρίτος τεχνικός του προβληματικού κίτρινου υποβρυχίου μέσα στη σαιζόν με στόχο να το σώσει. Η Βιγιαρεάλ τερμάτισε 18η και ο Λοτίνα απολύθηκε, χωρίς πάντως να έχει τόσο μεγάλη ευθύνη.

Μετράει επίσης υπέρ του

Η άποψη του Ερνέστο Βαλβέρδε. Από τη στιγμή που στην ΟΜΟΝΟΙΑ βρίσκεται ο Αλεχάντρο Κάσερες, φυσιολογικό ήταν να ρωτηθεί και ο Βαλβέρδε για το Λοτίνα. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού Πειραιώς απάντησε πως από τη στιγμή που διαθέτει πείρα στο υψηλότερο επίπεδο, εννοείται πως μπορεί να βοηθήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ.