Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De Facto: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν;

De Facto: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν;


Οι προπονητές της Ομόνοιας τα τελευταία 20 χρόνια (από την περίοδο 93-94): Άρσωφ, Πρόκοπ, Σκότσικ, Κόλεφ, Μιχαηλίδης, Γκάλις, ξανά Άρσωφ, Νικοδήμωφ, Χάαν, Χάουαρντ, Μουσκάλλης, Σαβέφσκι, Σμούντα, Βέσκο, ξανά Χάουαρντ, Αντόνε, Μαντζουράκης, Όκουκα, Σαββίδης, Τούτιτς, Λεμονής, Μπάγεβιτς, Λάρκου, ξανά Σαβέφσκι.

Απολογισμός: 24 αλλαγές προπονητών, 4 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα.
Ικανοποιημένοι; Πιάσαμε πάτο ή ακόμα; Γίναμε μικρομεσαία ομάδα ή ακόμα;

Οι περισσότεροι ήταν καλοί προπονητές, με κάποιους να θεωρούνται μέχρι σήμερα μεγάλα ονόματα στις χώρες τους. Κανένας όμως «εν μας έκαμνε». Κανένας δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ένα ψέμα συνόδευε πάντα το εκάστοτε εξιλαστήριο θύμα που πληρώνει τη νύφη για τη συνολική γύμνια. «Είναι απροπόνητοι», «είναι πολύ αυστηρός και τσακώνεται με τους παίκτες», «τζοιμάται πας τον πάγκο ο γέρος», «εν καπαρετζιής», «εν μιζαδώρος», «στην προπόνηση κάμνει ο καθένας ό,τι θέλει», «έσιει αλτσχάιμερ». «Εν κάμνει ολάν τούτος ο προπονητής». Όλα τριγύρω αλλάζουνε μα όλα τα ίδια μένουν. Και βέβαια, κάθε χρόνο έτσι καιρό «ξεκινά η αντεπίθεση».

Ο Σαβέφσκι δεν είναι αλάνθαστος. Σίγουρα έκανε λάθη και η τακτική που ακολουθήσαμε στο ντέρμπι ήταν κατά γενική ομολογία λανθασμένη. Επιπλέον, δικαιούται ένας προπονητής να βρεθεί σε κακή μέρα όπως ένας παίκτης; Ας δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ποιοι φώναζαν «Τόνι Σαβέφσκι» ρυθμικά με το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ πέρσι την τελευταία αγωνιστική; Αυτοί που σήμερα ζητούν την απομάκρυνσή του; Όσο για τη δήθεν «ατολμία» του στα ντέρμπι, θεωρώ αχρείαστο να αναφέρω τις επαναλαμβανόμενες περσινές τριάρες και τεσσάρες απέναντι σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΚ και σία. «Μα είχε Άλβες, Χριστοφή». Οι οποίοι στον πρώτο γύρο πέρυσι πετούσαν;

Ως γνωστόν, η μνήμη της κοινής γνώμης είναι κοντή. Πόσο εύκολα ξεχνούμε τον άνθρωπο που κατέκτησε το πρωτάθλημα όταν όλοι είχαν ξεγραμμένη την Ομόνοια, και τον ίδιο άνθρωπο που υπό τις οδηγίες του η Ομόνοια έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο των τελευταίων χρόνων; «Μα είχε Ράουφμαν παλιά ρε». Ράουφμαν είχε τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο έβγαλε Αλωνεύτη, Χαραλάμπους, Νικολάου στην βασική ομάδα, έφερε Κόνσλευ, Γκορολόφσκι και το χάσαμε στο παρακάτι για ένα γκολ του Ναγκόλι της ΕΝΠ από τα 30 μέτρα.

Όταν ο Φέργκι ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ, τις πρώτες δύο σαιζόν τερμάτισε 11ος. Η συνέχεια… σε όλους γνωστή. Επίσης, ο Μόγιες είναι σήμερα 8ος σε 16 αγώνες, αλλά εξακολουθεί να είναι στον πάγκο με 5 χρόνια συμβόλαιο. Εμείς πότε θα αφήσουμε έναν άνθρωπο να δουλέψει 4-5 χρόνια;

De Facto