Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Έτσι βγαίνει από το αδιέξοδο

Έτσι βγαίνει από το αδιέξοδο

img_1427


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους, στο K Sports της Καθημερινής

Όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, η Ομόνοια δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε θα πέσει στη β΄ κατηγορία. Το σίγουρο όμως είναι πως αν συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, δεν πρόκειται να κατακτά τίτλους με την συχνότητα που απαιτεί το μέγεθός της. Τα πολλά λάθη των τελευταίων μηνών εντός και εκτός γηπέδου, οι διοικητικές εξελίξεις, το οικονομικό και οι αντιδράσεις του κόσμου, αποδεικνύουν ότι η Ομόνοια νοσεί και πως πρέπει να αλλάξουν αρκετά.

Χρειάζονται αλλαγές εντός και εκτός γηπέδου για να μπορέσει η Ομόνοια να καταστεί ξανά πρωταγωνίστρια. Πολλά απ’ αυτά απαιτούν υπομονή και προγραμματισμό, όπως θα δούμε στη συνέχεια…

– Αλλαγή νοοτροπίας
Τα ένδοξα χρόνια του ’70 και του ’80 πρέπει να μπουν για τώρα στην άκρη και να καταλάβουν στην Ομόνοια ότι ζουν στο 2014 και ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια πήραν μόλις τρία πρωταθλήματα. Η έλλειψη επαγγελματισμού και ορθολογισμού σε όλα τα επίπεδα, η νοοτροπία του κυνηγημένου και η εμπλοκή της πολιτικής, στοίχησαν και συνεχίζουν να στοιχίζουν. Όταν στο «τριφύλλι» αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξουν μυαλά και να σταματήσουν να στέκονται στην παλιά της αίγλη, τότε θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα μπροστά.

– Άμεση και γενναία μείωση του προϋπολογισμού
Στην Ομόνοια είπαν ότι το φετινό μπάτζετ είναι 5 με 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώην μέλος του Δ.Σ. Νικόλας Χριστοδούλου μίλησε πριν από λίγες μέρες για 6 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως η εικόνα της ομάδας σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξόδευαν ακόμη περισσότερα, δεν αντικατοπτρίζει τέτοια ποσά. Και σε συνάρτηση με το σκηνικό στις υπόλοιπες ομάδες, τα 6 εκατ. ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό ποσό, ειδικά για μία ομάδα με τόσα προβλήματα. Το μπάτζετ πρέπει πάραυτα να μειωθεί πολύ και ας σημαίνει αυτό εγκατάλειψη για μερικά χρόνια της διεκδίκησης τίτλων. Άλλωστε, η επιβίωση του σωματείου είναι πολύ πιο σημαντική από ένα πρωτάθλημα. Είναι βέβαιο πως ο Ομονοιάτης θα στηρίξει την ομάδα σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως και πιο δυνατά απ’ ό,τι σήμερα, αρκεί να πειστούν ότι το σωματείο πραγματικά μπήκε σε περίοδο ανοικοδόμησης.

– Διαφάνεια
Χρειάζεται να πέσει φως από τη διοίκηση ως προς τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, είτε είναι μάνατζερ, σκάουτερ κ.λπ. Όταν υπάρχει διαφάνεια στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα μειωθεί η καχυποψία του κόσμου, με ό,τι θετικό συνεπάγεται.

– Στελέχωση με διπλωματούχους επαγγελματίες
Το έμμισθο προσωπικό είναι το πιο σημαντικό γρανάζι στην Ομόνοια και η στελέχωσή του με διπλωματούχους επαγγελματίες, μακριά από κομματικά στεγανά, είναι επιβεβλημένη. Σήμερα στην Ομόνοια υπάρχουν αρκετά αξιόλογα άτομα, όμως απουσιάζει η σωστή δομή. Απαιτούνται καινοτομίες και τις ευθύνες να αναλάβουν άτομα με γνώσεις στην αθλητική διοίκηση και διοίκηση επιχειρήσεων. Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι προσοντούχοι…

– Ξένος τεχνικός διευθυντής
Οι περισσότερες ομάδες στην Κύπρο, ανάμεσά τους και η Ομόνοια, διαχρονικά διαθέτουν χαμηλό επίπεδο παραγόντων, που υποκινούνται από τη ματαιοδοξία. Τα πράγματα δεν ήταν ποτέ επαγγελματικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Ομόνοιας και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η έλευση τεχνικού διευθυντή έχει ήδη μπει μπροστά (το ζήτησε ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα) και πρέπει επειγόντως αυτός να είναι ξένος, άφθαρτος, με εμπειρίες και γνωριμίες και εκτός Κύπρου.

– Άμεση χρησιμοποίηση των νεαρών
Η χρήση παικτών όπως οι Φιλιώτης, Θεράποντος, Χάρης, Ρουσιάς, Χατζηβασίλης και του χρόνου Κατελάρης και Μουλαζίμης, αντί των αμφιβόλου ποιότητας ξένων, μόνο κέρδη θα φέρει στην Ομόνοια. Ο κόσμος θα «συνδεθεί» επιτέλους με δικά του άτομα, τα Κυπριόπουλα δεν θα έχουν την νοοτροπία μισθοφόρου, ενώ η ανάδειξη 1-2 παικτών δύναται στο μέλλον να φέρει και χρήμα στα ταμεία.

– Δημιουργία δικτύου σκάουτινγκ
Υπάρχουν πολλοί ικανοί και φτηνοί παίκτες σε πολλές αγορές. Η μαγκιά είναι να μπορείς να τους βρίσκεις, χωρίς μεσάζοντες. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πολλά άτομα, άφθαρτα και χωρίς συμφέροντα, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ομόνοια και οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν.

– Μαζική εγγραφή μελών
Ο κόσμος έχει ευθύνες και αυτό δεν είναι να φωνάζουν στα social media. Η κυριότερη ευθύνη είναι να αποκτήσει επίσημο δικαίωμα λόγου, μέσω της εγγραφής ως μέλος του σωματείου. Είναι οξύμωρο να βλέπουμε τόσο κόσμο να αντιδρά με τόσο σθένος και την ίδια στιγμή στις κρίσιμες γενικές συνελεύσεις να δίνουν το παρών τους μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα. Οι πόρτες της Ομόνοιας έχουν πλέον ανοίξει και πρέπει ο κόσμος να συμμετέχει.

– Απομάκρυνση της πίεσης
Η πίεση που υπάρχει γύρω από την Ομόνοια είναι μεγάλη και φέρνει προβλήματα στο γήπεδο και αποφάσεις πανικού στους διοικούντες. Ο κόσμος πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπομονή και στήριξη και να αντιδρά με κόσμιο τρόπο, όταν βλέπει λάθη. Από την πλευρά τους οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μάθουν να ζουν με την πίεση και οι διοικούντες να μην ενεργούν εν βρασμώ ψυχής.

– Σωστή συμπεριφορά των οπαδών
Είναι παντελώς άδικο να κατηγορούνται οι οπαδοί για τα προβλήματα στο οικονομικό, ειδικά μετά τον περσινό τους ξεσηκωμό. Όμως είναι αλήθεια πως μία μικρή μερίδα έχει προκαλέσει ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (που δεν είναι αμελητέο ποσό), μέσα από πρόστιμα και κεκλεισμένων. Η μερίδα αυτή πρέπει να ελεγχθεί από τους οργανωμένους και να εκδιωχθεί.

– Τα «μικρά» σπορ
Ένα μεγάλο σωματείο δεν πρέπει να έχει μόνο καλή ομάδα ποδοσφαίρου. Δεν νοείται για την Ομόνοια να έχει την ομάδα μπάσκετ στη β΄ κατηγορία (και μάλιστα να είναι στη μέση της βαθμολογίας) και να εξαρτάται από τη φιλοτιμία 1-2 παραγόντων για να είναι ισχυρές οι ομάδες βόλεϊ και φούτσαλ. Ένα σωματείο του μεγέθους της Ομόνοιας πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στα τέσσερα μεγάλα σπορ.

– Γηπεδικό
Ένα μεγάλο θέμα, στο οποίο θα κάνουμε επί του παρόντος μία απλή αναφορά. Το brand name και η δυναμική της Ομόνοιας είναι αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να επιτρέπει σκέψεις ανέγερσης γηπέδου. Πρόκειται για ένα project, που όταν υλοποιηθεί, θα βάλει τους πράσινους σε άλλο επίπεδο. Φυσικά ένα τέτοιο έργο χρειάζεται σοβαρή μελέτη.