Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ν.Χριστοδούλου: “Η διαδικασία πρόσληψης Τεχνικού Διευθυντή”

Ν.Χριστοδούλου: “Η διαδικασία πρόσληψης Τεχνικού Διευθυντή”


Κείμενο στο προσωπικό μπλοκ του Νικόλα Χριστοδούλου – nypccrossroads.wordpress.com

Α. Εισαγωγή

Την τελευταία εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ζήτησε την πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή. Η εισήγηση του συγκεκριμένου αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη. Παρόλα ταύτα, για να μπορέσει αυτός που θα προσληφθεί, να προσφέρει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του και να μείνει μακριά από το ερασιτεχνικό σύστημα προγραμματισμού που ακολουθείται σήμερα, θα πρέπει πρώτα να θεσπιστούν προδιαγραφές και κανόνες τόσο σε σχέση με τη διαδικασία πρόσληψής του όσο και με τις συνθήκες λειτουργίας κάτω από τις οποίες θα εργάζεται.

Στο πρώτο μέρος του σημειώματος μου, θα ασχοληθώ με το θέμα της διαδικασίας πρόσληψης, ενώ στο δεύτερο που θα ακολουθήσει σύντομα θα προσπαθήσω να περιγράψω το περιβάλλον και τις συνθήκες λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Σημειώνεται ότι οι απόψεις μου είναι καθαρά προσωπικές και έχουν σαν βάση το οικοδόμημα που ονομάζεται Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας.

Β. Πλαίσιο Πρόσληψης

Πριν την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα πρέπει να αποφασίσει το πλαίσιο πρόσληψης της συγκεκριμένης θέσης:

  • Ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του σωματείου μας; Από τη δική μου, σχετικά μικρή, διοικητική εμπειρία σε σχέση με το σωματείο, θα επιδίωκα άμεσα την ετοιμασία ενός επιχειρησιακού πλάνου το οποίο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:
  • Αγωνιστικοί στόχοι επόμενης πενταετίας,
  • Οικονομικοί στόχοι επόμενης πενταετίας,
  • Οργανωτική και Διοικητική Δομή Σωματείου,
  • Ρεαλιστικός Προϋπολογισμός πενταετίας,
  • Επεξήγηση των κανόνων, σε σχέση με τη σύνθεση του υφιστάμενου έμψυχου υλικού (ποδοσφαιριστές δηλαδή) και τη στοχοθέτηση του που θέλουμε να είμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα (πληροφοριακά Κύπριος ποδοσφαιριστής = χαμηλότερο κόστος). Για να γίνω ακόμη πιο κατανοητός, υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πόσοι ξένοι, πόσοι κοινοτικοί και πόσοι Κύπριοι μπορούν να αγωνίζονται στο Κυπριακό Πρωτάθλημα και στην Ευρώπη,
  • Ανάλυση του υφιστάμενου έμψυχου υλικού σε ότι αφορά τις ηλικίες, τη χρονική διάρκεια των συμβολαίων τους, τις απολαβές τους και τις οικονομικές εκκρεμότητες.
  • Καταρχήν θα πρέπει να είναι ξένος (όχι γιατί δεν υπάρχουν ικανοί Κύπριοι Τεχνικοί Διευθυντές) γεγονός που θα του επιτρέπει να έχει εύκολες προσβάσεις στο εξωτερικό. Προσβάσεις στο εξωτερικό σημαίνει αυτόματα αποκοπή της εξάρτησης του σωματείου μας με όλους τους Κύπριους εκπροσώπους ποδοσφαιριστών, κοινώς ατζέντηδες.
  • Πολύ πιθανόν η χώρα προέλευσης του να είναι είτε η Ισπανία είτε η Πορτογαλία. Λόγω της υφιστάμενης εθνικής νομοθεσίας, οι δύο αυτές χώρες αποτελούν πόλο έλξης πολλών νεαρών ποδοσφαιρικών ταλέντων που έχουν σαν προέλευση τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί και στις δύο αυτές χώρες, το κασέ των ντόπιων ποδοσφαιριστών (Ισπανοί και Πορτογάλοι) είναι σχετικά προσιτό.
  • Να είναι σχετικά νεαρός, με εμπειρίες σε ομάδες παρόμοιου μεγέθους, ίδιας κουλτούρας, ίδιας παράδοσης αλλά δυστυχώς με περιορισμένο προϋπολογισμό και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
  • Καθορισμός του πρωτεύοντα ρόλου του Τεχνικού Διευθυντή. Σε κάποιες χώρες, ο συγκεκριμένος έχει τον πλήρη έλεγχο σε ότι αφορά το στυλ παιγνιδιού που θα ακολουθά η ομάδα (ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα μέχρι και τις ακαδημίες). Κατά συνέπεια αυτός έχει την ευθύνη επιλογής προπονητή καθώς επίσης και την ευθύνη επιλογής των ποδοσφαιριστών που θα αποτελούν την ομάδα. Συνήθως, το τελευταίο γίνεται σε συνεργασία με τον εκάστοτε προπονητή.
  • Καθορισμός των αντικειμενικών κριτηρίων που θα πρέπει ο Τεχνικός Διευθυντής να ικανοποιεί.

Γ. Διαδικασία Πρόσληψης

Γ1. Καθήκοντα Τεχνικού Διευθυντή:

Η οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού προϋποθέτει αρχικά τον καθορισμό των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης καθώς επίσης και τα απαραίτητα του χαρίσματα. Τα καθήκοντα του, ανάμεσα σε άλλα, πρέπει να είναι τα εξής:

  • Εισήγηση για πρόσληψη ή απόλυση προπονητή και υπόλοιπης τεχνικής ομάδας, επικεφαλή των ακαδημιών, επικεφαλή σκάουτερ/ανιχνευτή ταλέντων (scouter),
  • Ετήσια αξιολόγηση προπονητή και υπόλοιπης τεχνικής ομάδας, επικεφαλή των ακαδημιών, επικεφαλή σκάουτερ/ανιχνευτή ταλέντων (scouter),
  • Εύρεση, επιλογή και ετοιμασία προσφοράς ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας και πιθανών νεαρών ποδοσφαιριστών ως επένδυση για το μέλλον (σε συνεργασία με τον επικεφαλή σκάουτερ),
  • Εύρεση και επιλογή άλλων ομάδων για ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται στα πλάνα του προπονητή για την πρώτη ομάδα,
  • Εύρεση και επιλογή άλλων ομάδων για νεαρούς ποδοσφαιριστές που χρειάζονται να αποκτήσουν εμπειρίες,
  • Εισήγηση για την επέκταση, διακοπή ή άλλως πως των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών και ανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης,
  • Εισήγηση για την υπογραφή, διακοπή ή άλλως πως επαγγελματικών συμβολαίων με νεαρούς ποδοσφαιριστές και ανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης,
  • Ανάθεση στόχων στον επικεφαλή σκάουτερ/ανιχνευτή ταλέντων,
  • Αξιολόγηση του όλου προγράμματος ανάπτυξης νεαρών ποδοσφαιριστών μέσω της ακαδημίας.

Γ2. Προσόντα/Χαρίσματα Τεχνικού Διευθυντή

Για να μπορέσει ο Τεχνικός Διευθυντής να επιτελέσει κατά άριστο τρόπο τα προαναφερθέντα καθήκοντα, απαιτείται, πέραν των ακαδημαϊκών του σπουδών, να διαθέτει τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρίσματα:

  • Να έχει την ικανότητα να ηγείται του ποδοσφαιρικού τμήματος,
  • Να έχει την ικανότητα να αξιολογεί τις δεξιότητες και δυνατότητες των ποδοσφαιριστών ή νεαρών ποδοσφαιριστών,
  • Να έχει το ρόλο του καθοδηγητή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους νεαρούς ποδοσφαιριστές,
  • Να κατέχει τη τέχνη της διαπραγμάτευσης,
  • Να είναι αποφασιστικός και να μπορεί να δουλέψει κάτω από πίεση (ιδιαίτερα στην ΟΜΟΝΟΙΑ που η πίεση για επιτυχίες θα πρέπει να συνδυαστεί με την άσχημη οικονομική κατάσταση του σωματείου).

Δ. Επίλογος

Η συγκεκριμένη πρόσληψη μπορεί να αποτελέσει ίσως το πρώτο βήμα για το κτίσιμο, επιτέλους, της ομάδας μας πάνω σε γερές επαγγελματικές βάσεις. Για να υπάρχουν τέτοιες πιθανότητες, απαιτείται τουλάχιστον η πιστή εφαρμογή των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, αλλιώς, θα είναι και αυτή μια άλλη μπανανόφλουδα.

Διαβάζοντας  τα πιο πάνω, θα μπορούσε κάποιος να μου υποβάλλει την εξής ερώτηση: “Μα καλά κ. Χριστοδούλου, όταν εσύ ήσουν μέλος του Δ.Σ. γιατί δεν φρόντισες για την υλοποίηση των όσων αναφέρεις;” Η απάντηση απλή. Έχω εκφράσει τη συγκεκριμένη άποψη πολλές φορές. Η δημοκρατία σε κάποιες περιπτώσεις είναι οδυνηρό πολίτευμα, γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται είτε ομόφωνα είτε πλειοψηφικά. Γι αυτό άλλωστε το λόγο απέτυχα στο ρόλο μου σαν μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Γιατί απλά δεν κατάφερα τους τελευταίους δεκατρείς μήνες (η εισήγηση μου για πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή χρονολογείται από το Δεκέμβριο του 2012) να πείσω την συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα πρόσληψής του. Ευτυχώς όμως που υπάρχει και ο Λοτίνα.

ΥΓ. Αν ο Πανίκος αδυνατεί να με παρακολουθήσει πάλι, στη διάθεση του για ιδιαίτερα μαθήματα