Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Έχει πολλά να αλλάξει

Έχει πολλά να αλλάξει

vik_9494


Του Ανδρέα Βιολάρη – Η Σημερινή
Σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της Ομόνοιας τον τελευταία ενάμιση μήνα. Η μία όψη του νομίσματος είναι το πρόσωπο που παρουσιάζει το «τριφύλλι» από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Κώστας Καϊάφας. Η εικόνα που βγάζουν οι «πράσινοι» στον αγωνιστικό χώρο είναι σαφώς βελτιωμένη. Μπορεί το μέτρο σύγκρισης να μην ήταν υψηλό, αφού ο Άνχελ Λοτίνα κατέβασε πολύ τον πήχη, ωστόσο αυτό δεν μειώνει τη δουλειά που έκανε ο 39χρονος τεχνικός. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πρόλαβε να βελτιώσει αρκετά πράγματα, και σε θέματα τακτικής αλλά και ψυχολογίας, και να οδηγήσει την ομάδα -έστω και κατά μερικά βήματα- προς την κατεύθυνση που θέλει ο ίδιος αλλά και ο κόσμος. Η σημαντική αύξηση της προσέλευσης των φίλων της Ομόνοιας στο γήπεδο, καθώς και η γενικότερη συσπείρωσή τους γύρω από την ομάδα στην προσπάθεια που κάνει για οικονομική εξυγίανση, επιβεβαιώνει τα πιο πάνω.

Η άλλη όψη
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Κάποιες χτυπητές αδυναμίες που οδήγησαν στον απογοητευτικό απολογισμός τής μόλις μίας νίκης στα οχτώ παιχνίδια που κοούτσαρε ο Κώστας Καϊάφας. Παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό στόχο να κυνηγήσουν, αφού η κατάκτηση της 4ης θέσης θα είναι περισσότερο θέμα πρεστίζ (εκτός και αν ο ΑΠΟΕΛ τερματίσει στην 3η θέση και κατακτήσει το κύπελλο), δεν μπορεί να μην προβληματίζουν τα αποτελέσματα και οι αριθμοί.

Δυνάμεις και διαχείριση
Ένας από τους πιο βασικούς λόγους (αν όχι ο βασικότερος) που η Ομόνοια πανηγύρισε μόνο μία φορά στα τελευταία 8 ντέρμπι, είναι η έλλειψη δυνάμεων. Όπως εύστοχα δήλωσε και ο ε.τ. Ανδρέας Δημητρίου, μετά το 60’ είναι λες και σβήνει ο διακόπτης και η ομάδα παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Επειδή, όμως, η φυσική κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στις εναπομείνασες εβδομάδες μέχρι τη λήξη της σεζόν, ο Κώστας Καϊάφας θα χρειαστεί να κάνει καλύτερη διαχείριση. Το προχθεσινό παιχνίδι με τον Ερμή μπορεί να αποτελέσει το τέλειο παράδειγμα προς αποφυγή. Γνωρίζοντας πως οι παίκτες του δεν έχουν δυνάμεις να αντεπεξέλθουν και στα 90 λεπτά ενός απαιτητικού αγώνα, θα μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά τα πράγματα. Τόσο με τις αλλαγές προσώπων όσο και με την αλλαγή τακτικής στα τελευταία στάδια του αγώνα.

Συνηθίζουν στις αποτυχίες
Η αδυναμία των «πρασίνων» να πάρουν την ουσία, δεν έχει να κάνει μόνο με τη φυσική κατάσταση, αλλά και τη γενικότερη νοοτροπία στην ομάδα. Ανεξαρτήτως των γνωστών και σοβαρών οικονομικών προβλημάτων (σε συνάρτηση φυσικά με τραγικά λάθη που έγιναν), οι ποδοσφαιριστές του Κώστα Καϊάφα δείχνουν να συμβιβάζονται και να συνηθίζουν με τα αρνητικά αποτελέσματα. Όπως και με τη φυσική κατάσταση, έτσι και στο θέμα νοοτροπίας τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Αλλαγές στο ρόστερ
Όσο και να προσπάθησε να αλλάξει την ψυχολογία και να βελτιώσει τακτικά την ομάδα ο Καϊάφας και οι συνεργάτες του στον ενάμιση μήνα που είναι στο «Ηλίας Πούλλος», είναι εμφανές ότι η ομάδα χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ και ειδικότερα σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν πολύ περισσότερα για το κεφάλαιο προσθαφαιρέσεις και ίσως να μην έχει ουσία να επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα. Αυτό που μετρά είναι το τι θα γίνει στην πράξη. Και όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει η μέρα που θα προκύψουν και οι πρώτες συμφωνίες (ίσως οι ανακοινώσεις να καθυστερήσουν) με ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο στόχαστρο του «τριφυλλιού». Παίκτες που αγωνίζονται κυρίως στην Κύπρο και τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά το προπονητικό τιμ.