Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Αλλάζουν τα δεδομένα για ξένους/κοινοτικούς

Αλλάζουν τα δεδομένα για ξένους/κοινοτικούς

vik_6441
Αν ο Αλίπιο μείνει στην ΟΜΟΝΟΙΑ του χρόνου θα παίρνει θέση ξένου. Μόνο ο Μεγκόλο και ο Ρούμπιο θα είναι στη λίστα Β.

Tου ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 19/04/2014)

Μία ποδοσφαιρική εξέλιξη που φαίνεται πως λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι στην Κύπρο, είναι η αναγκαστική μείωση των ξένων και κοινοτικών από τη νέα σεζόν που εισάγει η ΚΟΠ. Από τους 5 ξένους και 12 κοινοτικούς που δικαιούνται τα τελευταία χρόνια οι ομάδες της α΄ κατηγορίες, από τη σεζόν 2014-15 τα κλαμπ θα δικαιούνται να γράφουν στην ομοσπονδία 5 ξένους και 10 κοινοτικούς. Δηλαδή, με βάση τον νέο κανονισμό μειώνονται κατά δύο οι θέσεις των κοινοτικών, άρα η κάθε ομάδα θα έχει 15 αντί 17 μη γηγενείς παίκτες στο ρόστερ της.


Επιπλέον, τη νέα σεζόν η κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώνει δέκα γηγενείς παίκτες (ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν ποδοσφαιρικά στην Κύπρο, όχι απαραίτητα Κύπριους) εκ των οποίων οι πέντε πρέπει να προέρχονται από την ακαδημία της κάθε ομάδας. Μέχρι φέτος ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν εννιά.

Τα πιο πάνω αποτελούν ένα συνηθισμένο παζλ για τις ομάδες που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (όπου οι κανονισμοί είναι παρόμοιοι) και πλέον και στην Κύπρο πρέπει να κτίζουν τα ρόστερ τους με βάση τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Για την Ομόνοια τα πιο πάνω δεν αποτελούν το τέλος του κόσμου, αφού με βάση το νυν ρόστερ, καθώς και τα συμβόλαια που λήγουν, δεν απαιτούνται τεράστιες αλλαγές για να «χωρέσει» το ρόστερ στους νέους κανονισμούς.

Οι γηγενείς
Ξεκινάμε από το κομμάτι των γηγενών παικτών. Οι γηγενείς θεωρούνται οι ποδοσφαιριστές που ήταν εγγεγραμμένοι στην ΚΟΠ για τρεις σεζόν πριν κλείσουν τα 21 τους χρόνια. Άρα αν ένας ποδοσφαιριστής από άλλη χώρα έρθει στην Κύπρο για να παίξει στα 18 του χρόνια ή νωρίτερα και μείνει για τρία χρόνια, τότε θα θεωρείται γηγενής. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ο Μουσταφά Μπανγκούρα ο οποίος ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Νέας Σαλαμίνας στα 17 του, έτσι σήμερα θεωρείται γηγενής και δεν παίρνει θέση στους 17 ξένους (ή 15 όπως θα είναι από τους χρόνου).

Από τη σεζόν 2014-15 η κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώνει δέκα γηγενείς, εκ των οποίων οι πέντε πρέπει να προέρχονται από τις ακαδημίες της. Για την Ομόνοια αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι Χριστόφορος Χαραλάμπους, Ανδρέας Παναγιώτου-Φιλιώτης, Χάρης Κυριάκου και Παναγιώτης Θεράποντος προέρχονται από τις πράσινες ακαδημίες, ενώ υπάρχουν και άλλοι νεαροί στην U21 που μπορούν να προωθηθούν στην α΄ ομάδα και να πάρουν την 5η θέση.

Όσον αφορά τους γηγενείς που δεν προέρχονται από την ακαδημία της Ομόνοιας, η ομάδα διαθέτει τους Ονησίφορο Ρουσιά, Δημήτρη Μουλαζίμη, ενώ το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Γιώργου Εφραίμ, Ευαγόρα Χατζηφραγκίσκου και Γιάννη Χατζηβασίλη. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Καϊάφας φέρεται να εξετάζει άλλους Κύπριους όπως ο Γιώργος Αρέστη της ΕΝΠ.

Οι κοινοτικοί
Η μεγαλύτερη αλλαγή από το καλοκαίρι του 2014 έχει να κάνει με τον αριθμό των κοινοτικών. Σήμερα οι ομάδες δικαιούνται δώδεκα ποδοσφαιριστές με διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας αριθμός που θα μειωθεί σε δέκα πριν την έναρξη της σεζόν 2014-15. Αυτή τη στιγμή στην Ομόνοια θέση κοινοτικού παίρνουν έντεκα παίκτες: οι Κόριν Μπρουκς, Ζοσέ Μορέιρα, Σοφιάν Σερφά, Χοσέ, Ζοάο Πάουλο Αντράντε, Λεάντρο, Άντονι Σκαραμοτσίνο, Ρενάτο Μαργκάσα, Νούνο Ασίς, Ρικάρντο Φερνάντες και Αντρέ Σκέμπρι.
Από αυτούς, το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Κόριν Μπρουκς, Νούνο Ασίς, Ρικάρντο Φερνάντες και Αντρέ Σκέμπρι.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι θα παραμείνουν όσοι κοινοτικοί διατηρούν συμβόλαιο και του χρόνου, τότε με την πιθανή αποχώρηση του Μπρουκς (η μείωση των ξένων/κοινοτικών μάλλον θα κάνει πολυτέλεια την παρουσία μη γηγενή αναπληρωματικού τερματοφύλακα), θα απομένει να κενωθεί μία θέση κοινοτικού. Φυσικά, για την Ομόνοια θα ήταν πιο επιθυμητό να φύγει ο Χοσέ (Κυριάκου και Μουλαζίμης θα καλύψουν το δεξί άκρο της άμυνας), παρά κάποιος εκ των Σκέμπρι, Ασίς ή Φερνάντες.

Οι ξένοι
Ξένοι ποδοσφαιριστές θεωρούνται όσοι διαθέτουν διαβατήρια χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά δεν βρίσκονταν στην Κύπρο για τρεις σεζόν πριν από τα 21α τους γενέθλια.

Στην Ομόνοια αγωνίζονται σήμερα τέσσερις ξένοι. Πρόκειται για τους Τόνι Τέιλορ, Πλατινί, Σερτζίνιο και Ρασίντ Αλαμπί, οι οποίοι διατηρούν συμβόλαιο και για του χρόνου.

Παράλληλα, στο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται οι Αλίπιο και Γκανίου Ατάντα οι οποίοι εγγράφηκαν πέρσι στον κατάλογο β΄ (όπου μπαίνουν παίκτες που δεν είχαν κλείσει τα 21α τους γενέθλια), ενώ επιστρέφει το καλοκαίρι από τη Νέα Σαλαμίνα ο δανεικός Τζάστιν Μενγκόλο που επίσης είχε έρθει με θέση στον κατάλογο β΄.

Από τη σεζόν 2014-15 στον κατάλογο β΄ θα δικαιούνται να εγγραφούν οι Μενγκόλο και Ρούμπιο, αφού θα κλείσουν τα 21 τους χρόνια τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2014 αντίστοιχα. Οι Αλίπιο και Ατάντα έκλεισαν τα 21 τους χρόνια πριν από την 1/1/2014, άρα από τη νέα σεζόν θα δικαιούνται να παίξουν στην Ομόνοια μόνο αν γραφτούν στην 5άδα των ξένων.

Παίρνουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι ο Ατάντα δεν έχει καμία πιθανότητα να μείνει, ενώ από τη στιγμή που υπάρχει μια θέση ξένου κενή, σ’ αυτή θα εγγραφεί ο Αλίπιο. Φυσικά, εννοείται πως υπάρχει η πιθανότητα να φύγουν κάποιοι εκ των Αλαμπί, Τέιλορ και Πλατινί (είναι απίθανο να αποχωρήσει ο Σερτζίνιο), κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στην Ομόνοια να γράψει άλλους ξένους.