Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μια μεταμόρφωση με… αιτία

Μια μεταμόρφωση με… αιτία

vik_8760


Το ντέρμπι του Σαββάτου ήταν το πέμπτο παιχνίδι της  Ομόνοιας με τον Κώστα Καϊάφα στον πάγκο. Πέντε παιχνίδια με την εξής σειρά: Ερμής (εκτός), ΑΠΟΕΛ, Απόλλων (εκτός), Ανόρθωση (εντός), ΑΠΟΕΛ. Απολογισμός, μια νίκη, τέσσερις ισοπαλίες, τέσσερα  γκολ υπέρ, δυο κατά.

Πέτρος Παπαγιώργης – 24sports.com.cy

Μια είναι η καθολική εκτίμηση για το μικρό ασφαλώς δείγμα της δουλειάς του νεαρού προπονητή. Από θετική έως θετικότατη. Είναι γιαυτό άλλωστε που η διοίκηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας του σωματείου Λάκη Πολυκάρπου έκανε έμμεση, πλην σαφέστατη νύξη περί ανανέωσης της συνεργασίας των δυο πλευρών για την επόμενη χρονιά, λέγοντας ότι υπάρχει ικανοποίηση για τη δουλειά του.

Καταρχήν, η κίνηση πρόσληψης του Κώστα Καϊάφα αποδείχτηκε εύστοχη, λειτουργήσασα σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης του κόσμου σε μια περίοδο απόλυτης περί τούτου ανάγκης, οικονομικών κριτηρίων ένεκα. Απόδειξη, οι μαζικότατες και οικονομικά προσοδοφόρες παγκύπριες συγκεντρώσεις των οπαδών όπως και η έντονη παρουσία τους στο γήπεδο. Στο γήπεδο το Σαββάτο, σε αγώνα χωρίς ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο, αφού οι μεγάλοι στόχοι έχουν χαθεί, μαζεύτηκαν 12 χιλιάδες Ομονοιάτες. Το ίδιο συνέβη και στα δυο προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια. Επίσης η κίνηση, ικανοποίησε ένα αίτημα της ΘΥΡΑΣ 9, καταλαγιάζοντας την πάγια διάθεση του πλέον μαχητικού κομματιού των οργανωμένων οπαδών για έντονη κριτική προς το ΔΣ. Αυτά για το εξωαγωνιστικό μέρος.

Πάμε στο…ζουμί. Που είναι το πλέον ουσιαστικό περιεχόμενο αυτού του θετικού δείγματος. Είναι πρώτον, η σαφέστατη αλλαγή της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών. Ο Κώστας Καϊάφας σε δηλώσεις του όταν πρωτοπήγε στο «Ηλίας Πούλλος» είχε πει ότι είδε κουρασμένα πρόσωπα. Αυτό τώρα, δεν υφίσταται. Οι ποδοσφαιριστές από το πρώτο παιχνίδι …ξύπνησαν. Έδειξαν να είναι πιο απελευθερωμένοι, πιο ανάλαφροι πιο «σίγουροι» στις προσπάθειες τους, πιο διεκδικητικοί και με περισσότερη ενέργεια στις κινήσεις τους στο γήπεδο. Αυτή η εικόνα έχει σταδιακά εμπεδωθεί μέσα από την πεντάδα των αγώνων. Η αλλαγή της εικόνας των ποδοσφαιριστών οφείλεται στον προπονητή, που με τη συμπεριφορά του, κατάφερε να τους μεταβιβάσει τα μηνύματα που ήθελε, να τους επαναφέρει το αίσθημα αυτοπεποίθησης  και κατά συνέπεια να τους ανεβάσει αγωνιστικά.

Ο τρόπος παιχνιδιού που εφαρμόζει (δείχνει πάντως μέχρι τώρα να στηρίζεται σε ένα βασικό κορμό), έχει προσδώσει στην ομάδα ταυτότητα.  Αυτό είναι το δεύτερο κομμάτι της δουλειάς που γίνεται. Η εμφανής δε βελτίωση, έγκειται ειδικότερα στο εξής σημείο: Στη βελτίωση της λειτουργίας της όταν οι ποδοσφαιριστές είναι στη διαδικασία να κερδίσουν τη μπάλα από τον αντίπαλο. Βλέπουμε μια αφόρητη πίεση στον αντίπαλο από ψηλά που εκφράζεται με την επιθετική άμυνα (κυρίως από τους Σερζίνιο και Μαργκάσα). Αυτή η πίεση,  «βραχυκυκλώνει» τον αντίπαλο, που δυσκολεύεται να εκδηλώσει επίθεση, αλλά οδηγεί και σε αρκετά κλεψίματα της μπάλας.

Ο Κώστας Καϊάφας βλέποντας την ομάδα του από την άκρη του πάγκου δικαιούται να νοιώθει ευχαριστημένος με αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα. Και όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται για τη δυσκολότερη συνέχεια…
Οι πέντε αγώνες
15.3.2014 25η αγωνιστική Ερμής –Ομόνοια 1-1

Ομόνοια: Μορέιρα, Κυριάκου, Σερφά, Αλαμπί, Σκαραμοτσίνο, Μαργκάσα, Λεάντρο, Φερνάντες (62’ Αλίπιο), Εφραίμ (77’ Πλατινί), Σκέμπρι, Ρούμπιο (84’ Τέιλορ).
ΣΚΟΡΕΡ:  Σκέμπρι (76’)

19.3.2014 26η αγωνιστική Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ 0-0
Ομόνοια: Μορέιρα, Κυριάκου, Λεάντρο, Σκαραμοτσίνο, Σερφά, Σερτζίνιο, Μαργκάσα, Φερνάντες (75’Ασίς), Εφραίμ (90’+5 Πλατινί), Ρούμπιο, Σκέμπρι (89’Αλίπιο).

23.3.2014 27η αγωνιστική Απόλλων-Ομόνοια 0-0
Ομόνοια : Μορέιρα, Κυριάκου(46’ Χοσέ), Σκαραμοτσίνο, Σερφά, Λεάντρο, Σερτζίνιο(84’ Αντράντε), Μαργκάσα, Φερνάντες(71’ Ασίς), Εφραίμ, Ρούμπιο, Σκέμπρι

30.3.2014 28η αγωνιστική Ομόνοια-Ανόρθωση 3-1
Ομόνοια Μορέιρα, Θερβέρα, Σερφά, Σκαραμοτσίνο, Λεάντρο (61’ Πλατινί), Σερτζίνιο, Μαργκάσα, Φερνάντες (70’ Αλίπιο), Εφραίμ, Ρούμπιο (46’ Ασίς), Σκέμπρι.
ΣΚΟΡΕΡ: Εφραίμ (πεν. 22’, 28’), Σκέμπρι (90+1’)
5.4.2013 29η αγωνιστική Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ 0-0
Oμόνοια : Μορέιρα, Κυριάκου, Σερφά, Σκαραμοτσίνο, Λεάντρο, Σερτζίνιο, Μαργκάσα, Φερνάντες (46΄ Ασίς), Ρούμπιο (79΄ Τέιλορ), Σκέρμπι (83’ Ρουσιάς), Εφραίμ