Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ποδοσφαιρικές φαμίλιες

Ποδοσφαιρικές φαμίλιες


Οικογενειακές ποδοσφαιρικές δυναστείες στην Ευρώπη. Οι Τσάρλτον στην Αγγλία, τα αδέρφια Μπαρέζι στην Ιταλία, ο Άνθιμος και ο Μιχάλης Καψής στην Ελλάδα , οι τρεις γενιές Βλάντιμιρ Βάις στην Σλοβακία και οι δικοί μας, Σωτήρης και Κώστας Καϊάφας καθώς και Σαλβίνου, Έρικ και Αντρέ Σκέμπρι.

Αφιέρωμα του UEFA.com / sport24.gr

Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πέντε παίκτες που έπαιξαν ποδόσφαιρο από γενιά σε γενιά.

Όπως η οικογένεια Σάνκλι. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι από την οικογένεια του θρυλικού προπονητή της Λίβερπουλ, ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Τα αδέρφια Μπόατεγκ είναι η μοναδική μέχρι στιγμής περίπτωση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που έχουν αγωνιστεί με διαφορετικές εθνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα γνωρίσαμε την οικογένεια Καψή ενώ στην Ιταλία η οικογένεια Μαλντίνι αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στα Νησιά Φερόε για πρώτη φορά μάνα και κόρη έπαιξαν μαζί με την φανέλα της ίδιας χώρας! Διαβάστε το αφιέρωμα στις ποδοσφαιρικές φαμίλιες της Ευρώπης.

Αρμενία – Μχιταριάν

Ο Χαμλέτ Μχιταριάν ήταν ο δεύτερος σκόρερ της Αραράτ στο πρωτάθλημα της

Σοβιετικής Ένωσης το 1984 και από τα μεγαλύτερα αστέρια της. Συνολικά σημείωσε 46 γκολ στην ομάδα της Αρμενίας. Η γυναίκα του Μαρίνα εργάζεται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αρμενίας και η κόρη του στο αρχηγείο της ΟΥΕΦΑ, ενώ ο υιός του Χένριχ Μχιταριάν αγωνίζεται στην Ντόρτμουντ.

 

Αλβανία – Μεμά

Τις δεκαετίες 60′ και ’70 τα τρία αδέρφια Μεμά ο Χατζί, ο Αλί και ο Οσμάν συνυπήρχαν στα Τίρανα ως παίκτες και προπονητές της αλβανικής ομάδας. Μεταλαμπάδευσαν το πάθος τους για το ποδόσφαιρο στις επόμενες γενιές. Ο Αλί Μεμά, κατά την διάρκεια της προπονητικής του θητείας στα Τίρανα, πήρε στην ομάδα τον Σουλεϊμάν, γιο του Χατζί.

Κύπρος – Καϊάφας

Ο Σωτήρης Καϊάφας είναι πρώην ποδοσφαιριστής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της εθνικής Κύπρου.  Στην καριέρα του κέρδισε το χρυσό παπούτσι του πρώτου σκόρερ στην Ευρώπη και θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ο γιος του Κώστας Καϊάφας, είναι πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αγωνίστηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στην Αλκή. Είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

 

Βουλγαρία – Μιχαϊλοφ

Τρεις γενιές τερματοφυλάκων Μιχαϊλοφ εμφανίστηκαν στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας. Ο Μπίσερ, ο Μπόρισλαβ και ο Νικολάι.

Ο Μπίσερ Μιχαϊλοφ κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα Βουλγαρίας με την Λέφσκι Σόφιας, στον σύλλογο στον οποίο ο γιος του, Μπόρισλαβ Μιχαϊλοφ, έκανε το ντεμπούτο του ως ποδοσφαιριστής το 1981 σε ηλικία 18 ετών.

Ο Μπόρισλαβ είναι πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της Βουλγαρίας και ο αδερφός του Ρούσλαν, προπονητής τερματοφυλάκων στην Λέφσκι Σόφιας. Ο γιος του δεύτερου ο Νικολάι, είναι διεθνής με την Βουλγαρία και αγωνίζεται στην Ιταλική Ελλάς Βερόνα.

Αζερμπαϊτζάν – Χάβαντοβ

Ο Ίσγκανταρ Χάβαντοβ, ήταν ο αρχηγός της Νέφτσι Μπακού την δεκαετία του ’80. Για συμπαίκτη του είχε τον μεγαλύτερο αδερφό του Φιζούλι. Ο 24χρονος Βαγκίφ Χάβαντοβ, υιός του Φιζούλι, αγωνίζεται ως επιθετικός στην Ίντερ Μπακού. Είναι διεθνής στο Αζερμπαϊτζάν και στο παρελθόν έχει παίξει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Τβέντε.

Βραζιλία – Ριβάλντο

Την ευκαιρία να αγωνιστεί στην ίδια ομάδα με τον γιο του είχε ο Ριβάλντο, ο οποίος συνεχίζει το ποδόσφαιρο παρότι διανύει το 41ο έτος της ηλικίας του. Ο Ριβάλντο αγωνίστηκε μαζί με τον γιο του στη Μότζι Μϊριμ εναντίον της Πιρακικάμπα.

Ευχαριστώ τον Θεό για αυτήν την ιδιαίτερη μέρα στην ζωή μου που μπόρεσα να αγωνιστώ μαζί με τον γιο μου σε επίσημο αγώνα. Το ματς έληξε 1-1 αλλά αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία“, είχε δηλώσει ο Ριβάλντο.

Λευκορωσία – Σαβόστικοβ

Ο Ιβάν Σαβόστικοβ έκανε σπουδαία καριέρα ως παίκτης και προπονητής στην Ντινάμο Μινσκ. Ο γιος του Κίριλ, αγωνίστηκε στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του.

Τσεχία – Βεσέλι

Τέσσερις γενιές Βεσέλι υπηρέτησαν το ποδόσφαιρο της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχίας. Ο Φραντίσεκ Βεσέλι, την δεκαετία του ’50 και ο συνονόματος γιος του τις δεκαετίες ’60 και ’70. O δεύτερος έλαβε μέρος στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσεχοσλοβακία το 1976.

Ο γιος του, ο τρίτος με το όνομα Φραντίσεκ, φόρεσε την φανέλα της Σλάβια Πράγας τις δεκαετίες ’80 και ’90 και οι υιοί του Ντάνιελ και Λούκας συνεχίζουν την παράδοση ως παίκτες της τσεχικής ομάδας.

 

 

Κροατία – Γκάμπριτς

Ο γκολκίπερ Τόντσι Γκάμπριτς, παίκτης του ΠΑΟΚ την δεκαετία του ’90, έκανε σπουδαία καριέρα στην Χάιντουκ και στην Εθνική Κροατίας. O γιος του Ντράγκο Γκάμπριτς, ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Χάιντουκ και ήταν μέλος της Εθνικής Κροατίας U-21. Αγωνίζεται ως μέσος στην Ντομζάλε της Σλοβενίας.

Γαλλία – Τζορκαέφ

Την δεκαετία του ’50 μέχρι την δεκαετία του ’70 ο Ζαν Τζορκαέφ ήταν ένας σπουδαίος αμυντικός που αγωνίστηκε στις Λυών, Μαρσέιγ και Παρί Σεν-Ζερμέν. Συμμετείχε στο Μουντιάλ 1966 και είχε συνολικά 48 εμφανίσεις με την Γαλλία.

Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά και ο γιος του Γιούρι, αναδείχτηκε πρωταθλητής κόσμου με την Γαλλία το 1998 και πρωταθλητής Ευρώπης το 2000. Την παράδοση συνεχίζει ο 16χρονος Ονάν που παίζει στις ακαδημίες της Σεντ-Ετιέν.

 

 

Δανία – Λάουντρουπ

Ο Φιν Λάουντρουπ έκανε την τελευταία του εμφάνιση στην εθνική Δανίας το 1979 και τρία χρόνια αργότερα ο γιος του Μίκαελ Λάουντρουπ, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα. Μερικά χρόνια αργότερα ακολούθησε ο αδερφός του Μπράιαν Λάουντρουπ.

Ο Μπράιαν κατέκτησε το EURO ’92 με την εθνική ομάδα ενώ την ίδια χρονιά ο Μίκαελ Λάουντρουπ το Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Μπαρτσελόνα. Επίσης, ο νυν προπονητής της Σουόνσι, το 2006, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Δανέζικου ποδοσφαίρου.

 

 

Φινλανδία – Λίτμανεν

Ο Όλαβι Λίτμανεν παίκτης και πρωταθλητής Φινλανδίας με την Ρίπας την δεκαετία του ’70 είναι ο πατέρας του Γιάρι Λίτμανεν, του πρώην άσου του Άγιαξ και πρωταθλητή Ευρώπης με τον Αίαντα. Στην καριέρα του ο Γιάρι Λίτμανεν κατέγραψε 137 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα!

Ουγγαρία – Σάλοϊ

Ο Γενιό Σάλοϊ αγωνίστηκε στην Ουγγαρία στις μικρότερες κατηγορίες, ενώ ο γιος του Ίστβαν φόρεσε την φανέλα της Ταταμπάνια. Ο γιος του Ίστβαν και συνονόματος του αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισραήλ με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ πριν ακολουθήσει καριέρα προπονητή.

Αγγλία -Τσάρλτον

Ο Τζάκι και ο Μπόμπι Τσάρλτον αποτελούν εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Τζάκι Τσάρλτον έπαιξε 20 χρόνια στην Λιντς ενώ ο Μπόμπι Τσάρλτον ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968. Στην κορυφαία στιγμή της καριέρας τους ανακηρύχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές το 1966 με την εθνική Αγγλίας.

 

 

Ισλανδία – Γκούντγιονσεν

Στο μακρινό 1996 ο Άρνορ Γκούντγιονσεν, σε αγώνα της Ισλανδίας με την Εσθονία έγινε αλλαγή για να μπει ο γιος του Έιντουρ. “Παραμένει από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου που δεν παίξαμε μαζί  και ξέρω ότι το ίδιο απογοητευμένος είναι και ο Έιντουρ”, είχε δηλώσει ο Άρνορ.

Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν τελείωσε την καριέρα του έχοντας 78 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και ακολουθεί μία ακόμα γενιά Γκούντγιονσεν, με τα δύο παιδιά του πρώην άσου της ΑΕΚ.

 

 

Καζακστάν – Λορία

Ο Οτάρι Λορία έπαιξε σε πολλές ομάδες την δεκαετία του ’50 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ο γιος του Γκριγκόρι ακολούθησε τα βήματα του ως επιθετικός στην Αστάνα την δεκαετία ’70 και ’80. Ο Νταβίντ Λορία, διεθνής με την εθνική Καζακστάν συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του στο ποδόσφαιρο αλλά ως τερματοφύλακας.

Εσθονία – Κλάβαν

Δύο γενιές Κλάβαν εκπροσώπησαν την Εσθονία σε διεθνές επίπεδο. Ο μέσος Ντζίνταρ Κλάβαν την δεκαετία του ’90 και ο γιος του Ράγκναρ, νυν παίκτης της Άουγκσμπουργκ. Το 2009 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας με την Άλκμααρ και είναι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας.

Λετονία – Βερπακόβσκις

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην Λετονία, Μάρις Βερπακόβσκις έχει 100 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και 29 γκολ στο ενεργητικό του. Ο πατέρας του Ίλμαρ Βερπακόβσκις έπαιξε με την εθνική ομάδα στον πρώτο αγώνα μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1992.

Λιθουανία – Πάμπερζις

Ως παίκτης της Λιθουανίας και μετέπειτα προπονητής, γενικός γραμματέας της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και συγγραφέας ποδοσφαίρου ο Στανισλόβα Πάμπερζις, αφιέρωσε 7 δεκαετίες στο ποδόσφαιρο από το 1936 μέχρι τον θάνατο του το 2012. Ο γιος του Γκεντιμίνας έγινε διεθνής και πετυχημένος ποδοσφαιριστής της Ζαλγκίρις, πριν ακολουθήσει σπουδαία καριέρα προπονητή. Ο Γκεντιμίνας Jr είναι διεθνής με την εθνική Λιθουανίας σε επίπεδο εφήβων.

Ουαλία – Τσαρλς

Τα αδέρφια Τσαρλς αγωνίστηκαν στο Βρετανικό ποδόσφαιρο και στην Ιταλία. Ο Μελ Τσαρλς αγωνίστηκε τη δεκαετία του ’50 και του ’60 στις Σουόνσι, Άρσεναλ και Κάρντιφ. Ο αδερφός του Τζον στη Λιντς πριν πάρει μεταγραφή το 1957 στην Γιουβέντους για το ποσό ρεκόρ εκείνη την εποχή των 65.000 λιρών.

Φερόε – Κλάκστιν

Για πρώτη φορά μάνα και κόρη έπαιξαν μαζί με την φανέλα της ίδιας χώρας τον Νοέμβριο του 2012.  Η Μπάρα Σκάαλε Κλάκστιν και η κόρη της Έιντβαρ έπαιξαν με τα Νησιά Φερόε κόντρα στο Λουξεμβούργο.

B. Ιρλανδία – Μπλαντσφλάουερς

Ο Ντάνι Μπλάντσφλάουερ ως αρχηγός της Τότεναμ αναδείχθηκε νταμπλούχος με τους “σπερς” την σεζόν 1960/61. Νωρίτερα, στο Μουντιάλ 1958, έλαμψε δια της απουσίας του ο μικρότερος αδερφός του Τζάκι και εξαιτίας του αεροπορικού δυστυχήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο, δεν βρέθηκαν ποτέ ως συμπαίκτες.

 

 

Νορβηγία – Μπεργκ

Ο Χάραλντ Μπεργκ είναι πρώην Νορβηγός ποδοσφαιριστής. Είναι αδερφός του Κνουτ Μπεργκ και πατέρας των Ρούναρ, Όραν και Άριλντ. Όλοι τους ποδοσφαιριστές. Ο Όραν Μπεργκ αγωνίστηκε στην Ρόζενμποργκ και κέρδισε 8 πρωταθλήματα πριν ξεκινήσει καριέρα στο εξωτερικό. Ο Ρούναρ κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα με την Ρόζενμποργκ πριν καταλήξει στη Βενέτσια, ενώ ο Άριλντ έμεινε στην Μπόντογκλίμτ λόγω προβλήματος στο μάτι που τον ανάγκαζε να φοράει γυαλιά όταν έπαιζε.

Σκόπια – Μπαμπούνσκι

Ο Σκοπιανός Μπόμπαν Μπαμπούνσκι πέρασε για ένα φεγγάρι από την ΑΕΚ την σεζόν 1998-99. Ως κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες στην καριέρα του. Οι υιοί του έχουν πάρει λίγο από την… αύρα του. Ο μικρός Ντέιβιντ είναι στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ενώ ο Ντοριάν στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι τρεις τους ενώθηκαν στην εθνική ομάδα των Σκοπίων U-21.

Ιρλανδία – Χέντερσον

Ο Στέφεν Χέντερσον της Γουέστ Χαμ είναι ο 5ος τερματοφύλακας της οικογένειας.

Την παράδοση ξεκίνησε ο Πάντι Χέντερσον, την δεκαετία του ’60. Οι τρεις γιοί του Ντέιβιντ, Στέφεν και Γουέιν, όλοι έπαιξαν επαγγελματικό ποδόσφαιρο  ως τερματοφύλακες. Ο Ντέιβιντ και ο Στέφεν σε ομάδες της Ιρλανδίας ενώ ο Γουέιν,(έξι φορές διεθνής), στην Αγγλία.

Ρωσία – Στάροστιν

Τέσσερα αδέρφια Στάροστιν εμφανίστηκαν στην Σπαρτάκ Μόσχας την δεκαετία του ’30. Ο στράικερ και αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης Νικολάι, ο μπακ Αλεκσάντρ και οι μέσοι Αντρέι και Πετρ. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι την εποχή του σταλινικού καθεστώτος και όταν αφέθηκαν ελεύθεροι ασχολήθηκαν πάλι με το ποδόσφαιρο τόσο στην Σπαρτάκ όσο και στην εθνική ομάδα.

Αγγλία – Ρόμπσον

Ο Μπράιαν Ρόμπσον ήταν για πολλά χρόνια ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γ. και της εθνικής Αγγλίας. Εκτός από τους “κόκκινους διάβολους” στην καριέρα του αγωνίστηκε επίσης, στις Γουέστ Μπρομ και Μίντλεσμπρο. Στη Γουέστ Μπρομ αγωνίστηκε για 11 χρόνια και ο αδερφός του Γκάρι. Στο τέλος της καριέρας του ο Γκάρι έπαιξε στην ερασιτεχνική ομάδα Γκέιτσχεντ δίπλα στον αδερφό του Τζάστιν.

Γεωργία – Αρβελάτζε

“Το γεγονός ότι και οι τρεις μας αγωνιστήκαμε στην πιο πετυχημένη ομάδα της Γεωργίας και στην εθνική ομάδα με κάνει υπερήφανο”, δήλωσε ο Ρεβάζ Αρβελάτζε, αναπολώντας τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα της οικογένειας του.

 

Ο Ρεβάζ, ήταν ο πρώτος Γεωργιανός που σκόραρε στην Μπουντεσλίγκα και τώρα είναι γενικός γραμματέας στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γεωργίας. Τα αδέρφια του Άρτσιλ και Σότα τα κατάφεραν εξίσου καλά.

Ο Άρτσιλ αγωνίστηκε στην Τράμπζονσπορ και την Μπρέντα και ο Σότα κέρδισε πρωταθλήματα με τις Ντιναμό, Άγιαξ και Ρέιντζερς. Σημείωσε 28 γκολ με την εθνική ομάδα και είναι πετυχημένος προπονητής στην τουρκική Κασίμπασα.

Ιρλανδία – Ο’Λίρι

Ο Ντέιβιντ Ο’Λίρι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παίκτες που πέρασαν από την Άρσεναλ. Αγωνίστηκε στους “κανονιέρηδες” 18 χρόνια. Λίγοι θυμούνται τον αδερφό του Πιρς που αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην Σέλτικ ως κεντρικός αμυντικός και είχε 7 συμμετοχές στην εθνική Ιρλανδίας.

 

 

Μολδαβία – Σεμπάνους

Ο Ίλιε Σεμπάνου είναι ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Μολδαβίας ενώ ο πατέρας του Πάβελ, είναι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. Ο 58χρονος Πάβελ σε 341 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης σημείωσε 45 γκολ ως μέσος της Ζίμπρου Κισινάου. Ο Ίλιε αγωνίζεται ως δανεικός στην Ρωσική Τομ Τομσκ.

Σαν Μαρίνο – Σιμοντσίνι

Οι ποδοσφαιρικές δυναστείες δεν έχουν μεγάλη ιστορία στο κρατίδιο του Σαν Μαρίνο. Τα δίδυμα αδέρφια Σιμοντσίνι πέρασαν στην ιστορία εξαιτίας ενός αρνητικού ρεκόρ. Ο τερματοφύλακας Άλντο και ο αμυντικός Ντέιβιντ σημείωσαν από ένα αυτογκόλ στον αγώνα με την Σουηδία για τα προκριματικά του EURO 2012. To Σαν Μαρίνο ηττήθηκε 0-6.

Γερμανία – Μπόατενγκ

Ο Ρόμπερτ Μπόατενγκ αγωνίστηκε στην Ρόζενμποργκ. Ο αδερφός του Τζορτζ έχασε… τον δρόμο στις ακαδημίες της Χέρτα ενώ ο τρίτος Μπόατεγκ, ο Πρινς, αγωνίστηκε στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας.

Ο Κέβιν-Πρινς Μπόατεγκ, γιος του Πρινς, αγωνίζεται στην εθνική Γκάνας και την Σάλκε και μακρινός θείος του, από την πλευρά της γερμανίδας μητέρας του, είναι ο ήρωας της “Νατσιονάλμανσαφτ” Χέλμουτ Ραν, που σημείωσε το νικητήριο γκολ στο τελικού του Μουντιάλ 1954 επί της Ουγγαρίας. Ο Τζερόμ Μπόατενγκ είναι ο κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν και την εθνικής Γερμανίας. Τα δύο αδέρφια είχαν βρεθεί αντιίπαλοι στο Μουντιάλ 2010.

 

 

Σουηδία – Άντερσον

Ο Ρόι Άντερσον, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Μάλμε πριν το ποδόσφαιρο της Σουηδίας γίνει επαγγελματικό. Ήταν στην αποστολή της Σουηδίας στο Μουντιάλ 1978 και ως παίκτης της Μάλμε έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1979. Τα παιδιά του έγιναν αρχηγοί στην Μάλμε.

Ο Πάτρικ αναδείχθηκε δύο φορές παίκτης της χρονιάς (1995, 2001) και κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν (2001). Ο Ντάνιελ έπαιξε στην Serie A, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας 2006, στο EURO 2000 και 2008.

Γερμανία – Ρουμενίγκε

Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε αγωνίστηκε την δεκαετία του ’80 στην Μπάγερν μαζί με του λιγότερο γνωστό αδερφό του Μίκαελ Ρουμενίγκε. Ο Μίκαελ Ρουμενίγκε είχε μόλις δύο συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας σε αντίθεση με τον αδερφό του που συμπλήρωσε 95 συμμετοχές με τα “πάντσερ”.

Ουκρανία – Τσάνοβ

Ο Βίκτορ Τσάνοβ έπαιξε περισσότερα από 200 παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Σαχτάρ ως τερματοφύλακας. Το γονίδιο του τερματοφύλακα κληρονόμησαν οι δύο υιοί του. Ο Βιάτσεσλαβ, ο οποίος ξεκίνησε στην Σαχτάρ και συνέχισε στην Τορπέντο Μόσχας και ο Βίκτορ κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Ντινάμο Κιέβου (1986). Και οι δύο αναδείχθηκαν τερματοφύλακες της χρονιάς στην Σοβιετική Ένωση. Ο Βιάτσεσλαβ το 1981 και ο Βίκτορ το 1986.

Αγγλία – Φέρντιναντ

Ο Άντον και ο Ρίο Φέρντιναντ δίνουν τα χέρια μετά από έναν αγώνα Μάντσεστερ Γ. – Σάντερλαντ το 2008 στο “Ολντ Τράφορντ”. Από το 2003 έως το 2013 ο Άντον Φέρντιναντ έπαιξε στο αγγλικό ποδόσφαιρο πριν μετακομίσει στην Τουρκία ενώ ο Ρίο Φέρντιναντ παραμένει παίκτης της Μάντσετσερ Γ.

 

 

Αγγλία – Νέβιλ

Ο Γκάρι και ο Φιλ Νέβιλ αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες στο αγγλικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Για πολλά χρόνια ήταν η καρδιά της αμυντικής γραμμής της Μάντσεστερ και της εθνικής Αγγλίας.

 

 

Ελλάδα – Καψής

Ο Άνθιμος Καψής ξόδεψε τα ποδοσφαιρικά του χρόνια στον Παναθηναϊκό και ήταν στέλεχος της Εθνικής μας στο EURO 1980. O Mιχάλης Καψής κατέκτησε το EURO 2004 στην Πορτογαλία! Πατέρας και γιος θεωρούνται από τους σημαντίκότερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

 

Αγγλία – Σάνκλι

O Mπιλ Σάνκλι, ο θρυλικός προπονητής της Λίβερπουλ, κέρδισε ως ποδοσφαιριστής το Κύπελλο Αγγλίας με την Πρέστον το 1938. Ο αδερφός του Άλεκ, αγωνίστηκε στην Έιρ Γιουνάιτεντ και την Κλάιντ. Ο Τζίμι στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και την Σάουθεντ, ενώ ο Τζον έπαιξε στην Πόρτσμουθ και την Λούτον. Ο 5ος αδερφός Μπομπ Σάνκλι, αγωνίστηκε στις Αλόα Αθλέτικ και την Φάλκιρκ και στην καριέρα του ως προπονητής οδήγησε την Νταντί Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1962.

Βραζιλία – Σίλβα

Οι Βραζιλιάνοι Φάμπιο Ντα Σίλβα και ο Ράφαελ Ντα Σίλβα πέρασαν από την Μάντσεστερ Γ. Ο Ράφαελ αγωνίζεται ακόμα στους “κόκκινους διάβολους” ενώ ο Φάμπιο εδώ και λίγο καιρό ανήκει στη Κάρντιφ.

Ακτή Ελεφαντοστού – Τουρέ

Ο Κόλο και ο Γιάγια Τουρέ πανηγύρισαν μαζί ως αδέρφια το 2011 τον πρώτο τίτλο της Μάντσεστερ Σίτι μετά από 35 χρόνια το Κύπελλο Αγγλίας. Ο Γιάγια Τουρέ αποτελεί βασικός στέλεχος της Σίτι ενώ ο Κόλο Τουρέ έχει πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ, φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

 

 

Ουαλία – Κένταλ

Ο Μαρκ Κένταλ ήταν Ουαλός τερματοφύλακας. Μεταξύ των ομάδων που αγωνίστηκε ήταν η  Τότεναμ. Εκπροσώπησε μόλις μία φορά την εθνική Ουαλίας U-21. Aπεβίωσε το 2008. Ο γιος του Λι Κένταλ, συνεχιστής της ποδοσφαιρικής καριέρας του πατέρα, έπαιξε τερματοφύλακας σε διάφορες ομάδες της Ουαλίας. Πλέον, είναι προπονητής τερματοφυλάκων στην Μπρίστολ.

Σουηδία – Λάρσον

Τον Ιούνιο του 2013 ο Χένρικ Λάρσον έπαιξε για λίγα λεπτά δίπλα στον 15 χρόνο γιο του με την φανέλα της ομάδας που ξεκίνησε την καριέρα του την Hogaborgs ΒΚ.

 

 

Ιταλία – Μαλντίνι

Ο Τσέζαρε Μαλντίνι έγραψε ιστορία με την Μίλαν και ο γιος του Πάολο Μαλντίνι, ακολούθησε τα χνάρια στους “ροσονέρι”. Στο παλμαρέ τους έχουν έξι κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ. Η φανέλα του Πάολο με το Νο3, αποσύρθηκε όταν σταμάτησε την καριέρα του. Τα παιδιά του αγωνίζονται στις ακαδημίες της Μίλαν.

 

 

Μάλτα – Σκέμπρι

 

Η οικογένεια Σκέμπρι έχει μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο της Μάλτας.  Ο Σαλβίνου Σκέμπρι ήταν ο αρχηγός της Μάλτας στον πρώτο διεθνή αγώνα στην ιστορία της χώρας το 1957 απέναντι στην Αυστρία. Ο γιος του Έρικ εκπροσώπησε την Μάλτα τη δεκαετία του ’70 και ο Αντρέ Σκέμπρι, που αγωνίστηκε στον Πανιώνιο για μια σεζόν, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας του ως παίκτης της Ομόνοιας.

 

Ολλανδία – Κούμαν

Ο Μάρτιν Κούμαν αποτελεί μία εμβληματική μορφή για την ομάδα της Χρόνινχεν, με περισσότερες από 300 συμμετοχές. Οι γιοι του Έρβιν και Ρόναλντ Κούμαν, βγήκαν από τα φυτώρια της ολλανδικής ομάδας και πραγματοποίησαν σπουδαίες καριέρες.

Ο Έρβιν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με την Μαλίν ενώ ο Ρόναλντ, ανακηρύχθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Αϊντχόφεν και την Μπαρτσελόνα. Με την εθνική Ολλανδίας πήραν το EURO 1988.

 

 

Ρουμανία – Λουτσέσκου

Πρώτα παίκτες και τώρα προπονητές ο Μιρτσέα και ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο της Ρουμανίας. Ο Μίρτσεα Λουτσέσκου ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στην Ντινάμο Βουκουρεστίου και την Χουνεντοάρα. Ως προπονητής της Ρουμανίας έφθασε μέχρι τα τελικά του EURO 1984 και συνέχισε την καριέρα του σε ομάδες της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι προπονητής στην Σαχτάρ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αγωνίστηκε στην θέση του γκολκίπερ. Όταν σταμάτησε την καριέρα του πέρασε από το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή και πλέον έχει βρει την ηρεμία του σε ομάδα του Κατάρ.

 

 

Πορτογαλία – Μουρίνιο

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μουρίνιο Φέλιξ, υπηρέτησε για 18 χρόνια, από την θέση του τερματοφύλακα το ποδόσφαιρο της Πορτογαλίας, Σετούμπαλ (1956-68) και Μπελενένσες (1969-74). Το βλαστάρι του, ο Ζοζέ Μουρίνιο, μετά την ασήμαντη καριέρα ως ποδοσφαιριστής εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο προπονητή της γενιάς του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

 

 

Σλοβακία – Βάις

Τρεις γενιές Βλάντιμιρ Βάις έχουν καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο. Ο κεντρικός αμυντικός της Ίντερ Μπρατισλάβας Βλάντιμιρ Βάις, εκπροσώπησε την Τσεχοσλοβακία το 1964 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ο συνονόματος γιος του έπαιξε τόσο στην Τσεχοσλοβακία όσο και στην Σλοβακία. Ως προπονητής οδήγησε τους Σλοβάκους στα τελικά του Μουντιάλ 2010 και την Αρτμέντια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2005-06. Ο τρίτος Βλάντιμιρ Βάις συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας ως παίκτης του Ολυμπιακού.

 

 

Ισπανία – Μπουσκέτς, Σαντσίς

Δύο ποδοσφαιρικές οικογένειες στην Ισπανία έφθασαν μέχρι την κορυφή της Ευρώπης. Ο Κάρλες Μπουσκέτς ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα όταν οι “μπλαουγκράνα” κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1992.

 

Ο γιος του Σέρχιο Μπουσκέτς ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα το 2010, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ισπανία την ίδια χρονιά και πρωταθλητής Ευρώπης το 2012.

Η οικογένεια Σαντσίς, διέπρεψε με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μανουέλ Σαντσίς Μαρτίνεθ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ το 1966. Ο Μανουέλ Σαντσίς ο νεότερος, κατέκτησε δύο φορές (1998, 2000) το Τσάμπιονς Λιγκ με την “βασίλισσα”.

Ιταλία – Μπαρέζι

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η οικογένεια Μπαρέζι είναι η ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο Φράνκο Μπαρέζι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Επί 20 συναπτά έτη αγωνίστηκε στην Μίλαν.

Ο Τζουζέπε Μπαρέζι έπαιξε στην Ίντερ και για πολλά χρόνια ήταν ο αρχηγός των “νερατζούρι”. Το 1992 συμπλήρωσε 16 χρόνια και 392 συμμετοχές στην ομάδα του Μιλάνου.

 

 

Τουρκία – Γιλμάζ

Η οικογένεια Γιλμάζ έχει πολυετή παρουσία στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας. Ο Φικρέτ Γιλμάζ ήταν πρώην τερματοφύλακας της Μπεσίκτας και της Αντάλιασπορ και ο γιος του Μπουράκ Γιλμάζ νυν επιθετικός της Γαλατάσαράι.

 

Πορτογαλία – Βελόσο

Στην Πορτογαλία η οικογένεια Βελόσο έχει γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Ο Αντόνιο Βελόσο, για 15 χρόνια (1980-95), ήταν ο βασικός αμυντικός της Μπενφίκα έχοντας 419 συμμετοχές στους Λουζιτανούς. Με την εθνική ομάδα έλαβε μέρος στο EURO 1984.

O γιος του Μιγκέλ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και η καριέρα του θεωρείται αξιόλογη. Έχει αγωνιστεί στις Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Τζένοα και από το 2012 παίζει στη Ντινάμο Κιέβου.