Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πραγματικό “ΌΧΙ στο ρατσισμό”

Πραγματικό “ΌΧΙ στο ρατσισμό”


Είναι κάποια θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά πρέπει να προβάλλονται. Πρέπει, γιατί εμμέσως μπορούν να επηρεάσουν κόσμο, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, αν και στην Κύπρο δυστυχώς, δεν υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν κάποιες καταστάσεις.

Πριν από λίγες μέρες, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Los Angeles Clippers, Donald Sterling, μιλώντας με την φίλη του στο τηλέφωνο, προέβη σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, με αφορμή μια φωτογραφία της με τον θρύλο του μπάσκετ Magic Johnson στο Instagram. Το παραλήρημα διέρρευσε και περιελάμβανε εκφράσεις όπως “δεν θέλω να εμφανίζεται μαζί τους (σ.σ. εννοώντας μη λευκούς) σε δημόσιους χώρους” και πολλά άλλα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι άνθρωπος ή ζώο. Το σημαντικό όμως, ήταν η αντίδραση της ομάδα του, αλλά και της λίγκας.
Άμεσα ο προπονητής των Clippers, Doc Rivers δήλωσε ότι “με αυτόν πρόεδρο δεν συνεχίζω του χρόνου”, ενώ οι καλαθοσφαιριστές της ομάδας, που βρίσκονται στο μισθολόγιο του Sterling, σε μια ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας, φόρεσαν ανάποδα τις φανέλες τους στον αγώνα με τους Golden State Warriors. Ο μεγαλύτερος σταρ του ΝΒΑ LeBron James δήλωσε ότι “δεν υπάρχει χώρος στο ΝΒΑ για τέτοιους ανθρώπους”, όμως τα καλύτερα, ήρθαν διά του στόματος του κομισσάριου Adam Silver: “η λίγκα απαγορεύει στον Donald Sterling οποιαδήποτε ανάμιξη με το ΝΒΑ για το υπόλοιπο της ζωής του. Επιπρόσθετα του επιβάλλει πρόστιμο 2.5 εκατομμυρίων δολλαρίων. Τέλος δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να μην είναι οι Clippers ιδιοκτησία του.”

Το ΝΒΑ δεν είναι ένας κόσμος ιδανικός, σε θέματα ρατσισμού όμως έθεσε το σωστό παράδειγμα. Είναι καιρός το ίδιο να γίνει και στο ποδόσφαιρο, το παγκόσμιο, αλλά και το δικό μας. Οι ποινές σε θέματα ρατσισμού, πρέπει να είναι ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ. Και το λέμε γιατί έχουμε κουραστεί να βλέπουμε ομάδες να τιμωρούνται στην Ευρώπη, αλλά στην Κύπρο να μην δέχονται καν παρατήρηση, γιατί μας αηδιάζουν τα “ου ου ου”, γιατί αυτά δεν έχουν σχέση ούτε με το ποδόσφαιρο, ούτε με τον άνθρωπο.