Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Πρόδηλα εσφαλμένη η απόφαση”

“Πρόδηλα εσφαλμένη η απόφαση”


Η πρωτοφανής ενέργεια της Δικαστικής Επιτροπής να τιμωρήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ για αντιρατσιστικά σύμβολα, έφερε την αντίδραση του Νομικού Τμήματος της ομάδας μας που απέστειλε χθες επιστολή προς την ΚΟΠ και το Δικαστικό της σώμα. Οι πράσινοι καλούν τα αρμόδια άτομα στην ΚΟΠ να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής αφού το σύμβολο αυτό (σχετική φωτογραφία) συνάδει με την καμπάνια της ΟΥΕΦΑ/ΦΙΦΑ κατά του ρατσισμού.

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

Θέμα: Επιβολή Προστίμου στην Ομόνοια για ανάρτηση αντιρατσιστικών πανό

1. Είναι με έκπληξη μας που πληροφορηθήκαμε ότι η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ, στις 16/04/2014, έχει επιβάλει ποινή προστίμου €2,500 στο Σωματείο μας, για ανάρτηση αντιρατσιστικών πανό, τα οποία εσφαλμένα έχει θεωρήσει ότι είναι πολιτικού περιεχομένου.

2. Στα συγκεκριμένα πανό απεικονιζόταν ο αγκυλωτός σταυρός, ο οποίος όμως είχε από πάνω του διαγώνια κόκκινη γραμμή η οποία τον ακύρωνε ή/και το διέγραφε ή/και το αναιρούσε στην μία περίπτωση στην δε άλλη τον αγκυλωτό σταυρό διέλυε και έσπαζε μια γροθιά.

3. Είναι η θέση μας ότι τα πιο πάνω αντιρατσιστικά πανό, όχι μόνο δεν είναι πολιτικού περιεχομένου αλλά συνάδουν και με τις οδηγίες – καμπάνιες της UEFA και FIFA με έντονη την αντιρατσιστική δράση. Η UEFA έχει καθιερώσει το ‘RESPECT’ τα τελευταία χρόνια, ως κύριο σύνθημα κατά του ρατσισμού, ως επίσης και άλλα συνθήματα όπως το ‘SAY NO TO RACISM’ το ‘UNITE AGAINST RACISM’ το ‘SHOW RACISM THE RED CARD’ και το ‘ALL DIFFERENT ALL EQUAL’ ακριβώς για να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι δεν ανέχεται φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα.

4. Παράλληλα εκδίδει και ανανεώνει κάθε χρόνο εγχειρίδια με απεικονίσεις των ρατσιστικών πανό προς τους παρατηρητές των αγώνων για να τους βοηθήσει να εντοπίζουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές και να τις καταγράφουν με σκοπό την τιμωρία των Σωματείων.

5. Περαιτέρω τόσο η FIFA όσο και η UEFA σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις ποδοσφαίρου (παγκόσμιο κύπελλο, ευρωπαϊκό κύπελλο, champions league, Europa league) προωθούν με διάφορους τρόπους την αντιρατσιστική τους δράση με καμπάνιες, εκστρατείες και σλόγκαν με σκοπό την πάταξη του ρατσισμού, με τα πιο λαμπερά αστέρια του ποδοσφαιρικού στερεώματος να λειτουργούν ως πρεσβευτές της αντιρατσιστικής δράσης.

6. Είναι επίσης γεγονός ότι οι πειθαρχικοί κανονισμοί της UEFA κάθε χρόνο προνοούν και αυστηρότερες ποινές σε σχέση με τις ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα.

7. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας, ότι το Σωματείο μας από την ημέρα ίδρυσης του, έχει αναπτύξει έντονη αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση επειδή συνάδει με τα ιδανικά και τα πιστεύω του Σωματείου μας αλλά και του κόσμου μας.

8. Οποιαδήποτε αντιρατσιστική δράση εντός των γηπέδων, είναι η θέση μας ότι θα έπρεπε να επικροτείται και να ενθαρρύνεται από την Ομοσπονδία παρά του να καταγγέλλεται και να τιμωρείται.

9. Η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής ημερομηνίας 16/04/2014 είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυστυχώς το Σωματείο μας αποστερείται του δικαιώματος να προσβάλει την εν λόγω απόφαση. Για αυτό το λόγο σας καλούμε να επανεξετάσετε και να αναθεωρήσετε τόσο την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής όσο και την γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδία σε σχέση με τις παραπομπές ενώπιον της Επιτροπής για αντιρατσιστικά συνθήματα.