«Αφού ο κόσμος τον θέλει να μείνει στον πάγκο, γιατί να έχουμε αντίθετη άποψη εμείς;», δηλώνει σήμερα στη “Σημερινή” ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Δώρος Σεραφείμ.
«Αν κάνει κάποιος δημοσκόπηση στις τάξεις του κόσμου μας, η μεγάλη πλειοψηφία θα πει ότι θέλει τον Καϊάφα να μείνει και του χρόνου. Γιατί εμείς να είμαστε αντίθετοι; Αφού περνά το “τεστ” του κόσμου, που συνήθως το κριτήριό του είναι αλάνθαστο, τότε αυτό λέει πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Σ» ο πρόεδρος της Ομόνοιας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την παραμονή του Κώστα Καϊάφα και μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον αποτελεί δικαίωση η επιλογή Καϊάφα, ο κ. Σεραφείμ τόνισε: «Πάντα θα υπάρχουν οι αντίθετες απόψεις σε ό,τι κάνεις. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει 100% αποδοχή για οποιαδήποτε απόφαση μιας διοίκησης. Όμως, πρέπει να είναι σε θέση αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη, να παραδέχονται ότι έκαναν λάθος».
Άλλαξαν κάποια άτομα άποψη για τον Κώστα Καϊάφα, από αυτούς που δεν είδαν με θετικό μάτι την πρόσληψή του;
«Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η απόφαση της διοίκησης ήταν ομόφωνη. Τώρα αν πρέπει να μιλήσουμε γενικότερα, σίγουρα υπήρχαν κάποιοι που είχαν αντιρρήσεις για την πρόσληψή του. Αυτήν τη στιγμή, όμως, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει το πώς έπαιζε η ομάδα πριν από τον Καϊάφα και πως παίζει τώρα και να διαφωνεί ακόμα με την απόφασή μας. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά και κάθε άλλο σχόλιο νομίζω είναι περιττό».
Μετά τα κριτήρια… κριτήρια!
Έχοντας κερδίσει το στοίχημα των κριτηρίων Μαρτίου, η διοίκηση της Ομόνοιας γύρισε σελίδα. Ποιες είναι οι επόμενες προτεραιότητες;
«Μα, φυσικά, τα επόμενα κριτήρια! Στην κατάσταση που είναι το σωματείο, πάντα το οικονομικό θα είναι στην πρώτη γραμμή και η πρώτη προτεραιότητα. Χωρίς να είμαστε σωστοί στις οικονομικές υποχρεώσεις μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανέναν τομέα».
Ο τεχνικός διευθυντής
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολείστε και με τα υπόλοιπα θέματα, όπως αυτό του προγραμματισμού.
«Αυτό είναι αλήθεια. Συζητούμε διάφορα θέματα προγραμματισμού, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις συζητήσεις. Για την περίπτωση του τεχνικού διευθυντή έχουμε 30-35 προτάσεις ενώπιόν μας και γίνεται προσπάθεια για να μικρύνει η λίστα».
Άρα, η πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή δεν θα ανακοινωθεί σύντομα…
«Για να καταλάβετε, δεν έχουμε παρουσιάσει ακόμα στο συμβούλιο τα ονόματα που έχουν προταθεί. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και θα μικρύνει αυτή η λίστα. Δεν θέλουμε να βάλουμε χρονοδιαγράμματα».
Με δεδομένο ότι ο προπονητής και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά την κυπριακή ποδοσφαιρική πραγματικότητα, να υποθέσουμε ότι προτιμάτε έναν ξένο τεχνικό διευθυντή, για να ανοίξουν και πόρτες σε ξένες αγορές;
«Δεν έχει σημασία. Δεν έχουμε αποφασίσει για κάτι τέτοιο. Είναι πιο σημαντικό ο τεχνικός διευθυντής να πληροί τα κριτήριά μας, ανεξαρτήτως αν είναι ξένος ή Κύπριος. Υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί διευθυντές που έχουν προταθεί και τα ονόματά τους μιλούν από μόνα τους. Όπως και με τους ποδοσφαιριστές που είναι ευρέως γνωστοί. Είναι κάποια ονόματα που “φωνάζουν” ότι είναι οι καταλληλότεροι. Ονόματα που ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει πόσο αξιόλογα είναι. Μακάρι να μπορούσαμε να τους προσλάβουμε και θα το κάναμε άμεσα. Το θέμα όμως είναι το οικονομικό».
Από τη στιγμή που καθυστερεί η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή, η άποψη του προπονητή για θέματα προγραμματισμού είναι πιο ισχυρή;
«Φυσικά και μετρά η άποψη του προπονητή, αλλά και των ατόμων που αποτελούν την ομάδα προγραμματισμού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ποιες θέσεις θέλεις να ενισχύσεις. Και σε πρώτη φάση πρέπει να κοιτάξεις αν μπορείς να καλύψεις κάποιες ανάγκες σου από την κυπριακή αγορά».
Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται και το ρίσκο;
«Πάντα υπάρχει το ρίσκο. Όταν όμως υπάρχει οικονομική στενότητα, πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις αυτό το ρίσκο. Και αυτήν τη στιγμή στην Ομόνοια τα πάντα κινούνται γύρω από το οικονομικό. Γίνεται μια σοβαρή οικονομική περισυλλογή και έτσι θα συνεχίσουμε».
Ο Μιλτιάδης των… άκρων!
Χαριτολογώντας, πρόεδρε, από την προηγούμενη θητεία σας δείξατε ότι ήσασταν το άλλο άκρο σε θέματα οικονομικής περισυλλογής, σε σύγκριση με τη διοίκηση Μιλτιάδη Νεοφύτου.
«Δεν μιλάμε για δύο άκρα. Η διοίκηση Μιλτιάδη ήταν το άκρο. Εμείς εργαζόμαστε με πολύ σωφροσύνη. Με πολλή σκέψη για το πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι σοβαρές δυσκολίες που έχει το σωματείο. Ουδέποτε ήταν στα άκρα η Ομόνοια, στην προ αλλά και στη μετά Μιλτιάδη εποχή. Πρέπει να πω ότι εμείς προσπαθούμε να έχουμε έναν ισοζυγισμό στα έσοδα και στα έξοδα. “Μικροπαραβάσεις” πάντα θα γίνονται, με γνώμονα όμως το καλό του σωματείου και για να καλύψουμε κάποια κενά».
Η προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας ή η «εκμετάλλευση» κάποιων εσόδων, που προορίζονταν για την επόμενη σεζον, δεν θα δημιουργήσει κάποια κενά στο μέλλον;
«Σίγουρα δημιουργεί κάποια κενά. Όπως είναι τα πράγματα, πάντα ο επόμενος χρόνος θα είναι ο πιο δύσκολος. Κάνεις τον προγραμματισμό σου, προσπαθείς να πάρεις τις πιο σωστές αποφάσεις, προβλέπεις κάποια πράγματα, αλλά στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί ότι τελικά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάντα υπάρχει το ρίσκο. Για του χρόνου, θα μπορούμε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις που να μπορέσουμε να ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Αλλά, έστω και δύσκολα, θα τα καταφέρουμε».
«Μοναδικός ο κόσμος μας»
Από την ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στην οικονομική εκστρατεία αλλά και με την παρουσία του στο γήπεδο, είστε ικανοποιημένοι;
«Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι. Από αυτά που βλέπω, δεν νομίζω να υπάρχει καμιά ομάδα στην Κύπρο που να την ζηλεύουμε για την προσέλευση του κόσμου της στο γήπεδο. Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι μοναδικός και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Συνεχίζουμε, όμως, να τον θέλουμε κοντά μας. Δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα που καθιερώσαμε από την πρώτη στιγμή. Το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”, πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται».