Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Γιορτή δική σου, παραμονή δική μου»

«Γιορτή δική σου, παραμονή δική μου»


Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και γιατί με βάση δικαστικό προηγούμενο ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει από το σημείο που διακόπηκε.

Στις 17/09/2011 ήταν ο αγώνας ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΑΕΛ στο ΓΣΠ.

Ο αγώνας διακόπηκε λόγω επεισοδίων από τον διαιτητή Στέλιο Τρύφωνος. Η ΑΕΛ υπόβαλε ένσταση κατά της διακοπής και η υπόθεση στάληκε στη Δικαστική της ΚΟΠ.

Τα όσα τραγικά έγιναν ψες, μου θύμισαν τα όσα τραγελαφικά έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2011 και δυστυχώς η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Στην δική μας περίπτωση, τον Σεπτέμβριο του 2011,  ο αγώνας διακόπηκε εξ υπαιτιότητας των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Τότε μάλιστα ένας οπαδός της ΑΕΛ είχε χάσει το χέρι του από κροτίδα που κρατούσε.

Θυμάμαι τότε πήγαμε στην Δικαστική , έτοιμοι για την νομική μάχη (τρομάρα μας !) με τα γραπτά υπομνήματα μας, τα τεκμήρια, τις σημειώσεις μας, με μαρτυρίες αστυνομικών, την μαρτυρία του διευθυντή του ΓΣΠ , ανάλυση του φύλλου αγώνος κλπ. κλπ.

Εμβρόντητος άκουσα τον τότε πρόεδρο της Δικαστικής να μας αναφέρει ότι μίλησε ο ίδιος με τον διαιτητή και δεν είναι τα πράματα όπως τα παρουσιάζαμε!

«Μα κύριε πρόεδρε πότε και στα πλαίσια ποιας διαδικασίας μιλήσατε με τον διαιτητή και γιατί δεν μας καλέσατε και εμάς τους εκπροσώπους των σωματείων»;

Από την ΑΕΛ βουβαμάρα. Καμία τοποθέτηση, καμία αντίδραση.

«Γιατί δεν δικαιούμαστε να μιλήσουμε με τον διαιτητή ως Δικαστική»; Αυτή ήταν η απάντηση.

Η Δικαστική της ΚΟΠ είχε τη πρωτοφανή ιδέα τότε να καλέσει το διαιτητή Στέλιο Τρύφωνος και να του πάρει συνέντευξη στην απουσία των σωματείων. Από όσα τον ρώτησαν,   και τα όσα απάντησε κατέληξαν μόνοι τους,  και χωρίς να ακούσουν επιχειρηματολογία από τους δικηγόρους, ότι ο διαιτητής όταν διέκοψε τον αγώνα δεν είχε αντίληψη της κατάστασης του γηπέδου διότι ήταν στα αποδυτήρια. Άρα , είπαν, ο διαιτητής δεν ήταν σε θέση να κρίνει εάν ο αγώνας μπορούσε να συνεχιστεί με ασφάλεια.

Μα αφού είχαμε την μαρτυρία του υπεύθυνου αξιωματικού της αστυνομίας που είπε του διαιτητή ότι δεν εγγυόταν την ασφάλεια του αγώνα;

Δεν έχει σημασία τι λέει η αστυνομία, αποφάσισε εν τη σοφία της η Δικαστική. Σημασία έχει τι κρίνει ο διαιτητής. Και εφόσον ο διαιτητής δεν βγήκε έξω να δει την κατάσταση του γηπέδου δεν έκρινε σωστά.

Παραθέτω απόσπασμα από την σελίδα 7 της απόφασης:

«Είναι εύρημα μας ότι την διακοπή του αγώνα επέβαλε η αστυνομία με τα όσα ανάφερε στον Διαιτητή, χωρίς ο ίδιος να εξέλθει των αποδυτηρίων, να εισέλθει στο γήπεδο/αγωνιστικό χώρο και να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη.»

 

Ακολούθως η Δικαστική αποφάσισε να συνεχιστεί ο αγώνας από το σημείο που διακόπηκε στην απουσία φιλάθλων τιμωρώντας ουσιαστικά την ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία δεν ήταν το υπαίτιο σωματείο για την διακοπή.

Μετά κάναμε έφεση στο αθλητικό εφετείο, το οποίο θυμίζω συστάθηκε τότε μετά από δική μας επιμονή. Μεσολάβησε ο αγώνας στο Παραλίμνι με την Δερύνεια και τα επεισόδια με τον διαιτητή Χρίστο Ηλία και το κατηγορητήριο κατά του Νεόφυτου Λάρκου για επίθεση δήθεν κατά του Χρίστου Ηλία και κάπου εκεί χάσαμε και ολόκληρη τη χρονιά.

Η ΑΕΛ τότε, η οποία στο τέλος είχε πάρει το πρωτάθλημα με προπονητή τον Πάμπο Χριστοδούλου, είχε εκδώσει μία ανακοίνωση/επικήρυξη, ουσιαστικά κατά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ την οποία κατηγορούσε ότι συνωμότησε με την αστυνομία για να διακοπεί το παιγνίδι!. Παραθέτω ενδεικτικά πιο κάτω κάποια αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΑΕΛ 19/09/2011 που αξίζει να διαβαστούν:

«Ως εκ τούτου, ξεκάθαρη θέση μας είναι και παρακάτω θ’ αναπτύξουμε το σκεπτικό που μας οδήγησε σ’ αυτό το συμπέρασμα, ότι η προχθεσινή διακοπή ήταν μια προσχεδιασμένη απόφαση της αστυνομίας με ισχυρή ενδεχόμενη συμπαιγνία της Ομόνοιας.»

«Τόσο η αστυνομία όμως δια του εκπροσώπου τύπου της, όσο και τα παπαγαλάκια της (ανακοίνωση Θύρας 9, δηλώσεις Παύλου Χρυσάνθου) σαν συγχρονισμένη χορωδία έδωσαν τέτοια εικόνα στον κόσμο για να πετύχουν τις μικροπρεπείς επιδιώξεις τους, ….»

«Αλήθεια, εάν δεν πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο φιάσκο εσκεμμένης διακοπής αγώνα, πως ….

«Αυτά εν πρώτοις είναι τα ερωτήματα προς την αστυνομία και αναμένεται να επανέλθουμε μετά που θα δούμε την έκθεση που έχει μαγειρευτεί όπως πληροφορούμαστε στα γραφεία της Αστυνομίας ενώπιων και ελπίζουμε να μην αληθεύει, παράγοντα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.»

«Συγκεκριμένα καταδικάζουμε με βδελυγμία όλο το περιεχόμενο των κοντόφθαλμων, εσκεμμένων και προφανώς προσχεδιασμένων δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου της Ομόνοιας κ.Παύλου Χρυσάνθου, ο οποίος προκλητικά έσπευσε δευτερόλεπτα μετά τη διακοπή του αγώνα, να κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ της ομάδας του, παράγοντες της οποίας να σημειωθεί με πάθος αγωνίζονταν να επιβάλουν σε συνεργασία με την αστυνομία τη διακοπή.

Τέλος, το μέγιστο ολίσθημα του τυφλωμένου από την μισαλλοδοξία του εκπροσώπου τύπου της ομόνοιας κ. Παύλου Χρυσάνθου ήταν η εμετική παρατήρηση του γιατί τόλμησαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας με παρότρυνση του προπονητή τους να χειροκροτήσουν τις τρεις χιλιάδες ΑΕΛΙΣΤΕΣ που πήγαν να δουν την ομάδα τους και απόλαυσαν το θέαμα που τους πρόσφερε για σαράντα πέντε λεπτά.

Ξεκαθαρίζουμε δε, ότι ο κύριος Χρυσάνθου αποτελεί πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο για την επίσημη ΑΕΛ και ως τέτοιο θα τον αντιμετωπίζουμε…

Τέλος σε ότι αφορά την ανακοίνωση της θύρας 9 απαξιούμε πλήρως και να ασχοληθούμε μαζί της, καλούμε όμως απλώς τον κύριο Κατσουνωτό όπως αφού την διαβάσει προσεκτικά την έχει υπόψη του όταν θα ξανατοποθετηθεί…

Για αυτό λοιπόν καλούμε την ΚΟΠ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψει τον εξευτελισμό του ποδοσφαίρου μας παγκοσμίως. Καλούμε την Εκτελεστική Επιτροπή όπως τερματίσει το φιάσκο αυτό οδηγώντας τον αγώνα σε συνέχεια από το σημείο που διακόπηκε, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισωθεί το ελάχιστο ίχνος αξιοπρέπειας στο άθλημα μας.»

Αυτά έγραφαν τότε οι φίλοι της ΑΕΛ.

Έγιναν και άλλα βέβαια που δεν γράφονται…για την ώρα τουλάχιστον.

Τότε η ΚΟΠ «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Η Δικαστική πήρε συνέντευξη από το βασικότερο μάρτυρα της υπόθεσης, τον διαιτητή, χωρίς να ειδοποιήσει τους διαδίκους και χωρίς να τους δώσει αντίστοιχο δικαίωμα να του υποβάλουν ερωτήσεις. Και αποφάσισε ότι επειδή ο διαιτητής δεν επέστρεψε στο γήπεδο να δει τη κατάσταση δεν διαμόρφωσε σωστή άποψη για το εάν ήταν ασφαλές να ξεκινήσει τον αγώνα.

Η απόφαση είναι εκεί.

Με αυτή τη λογική (και την προηγούμενη απόφαση) ο χθεσινός αγώνας πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε. Διότι εξ’ όσων είδα ο διαιτητής δεν επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη κατάσταση.

Άρα η Δικαστική είναι δέσμια της προηγούμενης απόφασης της.

Δεν ξέρω εάν οι φίλοι της ΑΕΛ θα εκδώσουν ανακοίνωση και για τα χθεσινά και να μιλήσουν και πάλι για «προσχεδιασμένο φιάσκο διακοπής αγώνα»

Όμως πριν 3 χρόνια η ΑΕΛ ήταν συνοδοιπόρος του Αποέλ και των οργάνων της ΚΟΠ που επέφεραν οικονομικό στραγγαλισμό στην ΟΜΟΝΟΙΑ με τα απανωτά και αδικαιολόγητα κεκλεισμένων και αρνούνταν πεισματικά να υποστηρίξουν αλλαγή του Κανονισμού. Το έκαναν όταν η πόρτα κτύπησε το δικό τους το σπίτι.

Τα θυμίζω αυτά από χρέος προς τον κόσμο του δικού μας σωματείου διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Όταν το σωματείο μας ήταν στο μάτι του κυκλώνα, ειδικά την περίοδο 2011-2012 και προσπαθούσαμε να προωθήσουμε θέσεις αρχών, όπως ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαστική, δίκαιους κανονισμούς, δικαίωμα ακρόασης των σωματείων, σεβασμό των πορισμάτων της αστυνομίας και άλλα,  οι άλλοι σφυρούσαν κλέφτικα.

Εμάς σε δύο περιπτώσεις, στη περίπτωση που αναφέρω σήμερα με την ΑΕΛ , αλλά και στη περίπτωση Λάρκου, η Δικαστική τα έβαλε κατά της αστυνομίας ότι δήθεν δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκθέσεις της αστυνομίας στήριζαν τις θέσεις μας.

Βέβαια ήταν άλλη κυβέρνηση τότε…

Αγωνιώ πραγματικά να δω τι θα αποφανθεί η Δικαστική τώρα για το ρόλο της αστυνομίας. Θα μας πουν μήπως ότι η θέση της αστυνομίας έχει καταλυτική σημασία;

Το συμπέρασμα είναι ότι ένας βασικός λόγος που το κυπριακό πρωτάθλημα έχει τα μαύρα του τα χάλια είναι διότι ο καθένας τραβά τα κάρβουνα κοντά του. Αντιδρά μόνο όταν θίγονται τα συμφέροντα του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται αναλόγως των συγκυριών και αναλόγως του ποιος πρέπει να μείνει στο παιγνίδι τη δεδομένη στιγμή.

Καλή επιτυχία στους συναδέλφους της Δικαστικής. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους…

Χριστόφορος Χριστοφή

Δικηγόρος

Πρώην Γενικός Γραμματέας ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας.