Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De Facto: Το στοίχημα της επόμενης μέρας για την τεχνική ηγεσία

De Facto: Το στοίχημα της επόμενης μέρας για την τεχνική ηγεσία


Έχει δίκαιο ο Καϊάφας όταν λέει ότι «κάποιοι άλλοι έπρεπε να είναι εδώ για να απολογούνται στον κόσμο». Δεν φέρει την ευθύνη για την πέμπτη θέση, ούτε για την ευρύτερη κατάντια ή την άθλια εικόνα.

Καλώς ή κακώς θα κριθεί όμως στο εγγύς μέλλον. Και όταν κρίνει ο κόσμος της Ομόνοιας συνηθίζει να είναι αυστηρός. Κάποιες φορές άδικος, συναισθηματικός και ισοπεδωτικός. Λογικό έως ένα σημείο. Όταν από μόνιμη πρωταθλήτρια μετατρέπεσαι σε κομπάρσο που πασχίζει να εισέλθει στην τετράδα… δυσκολεύεσαι να συμβιβαστείς με τα νέα δεδομένα.

Περιμένουμε να δούμε εάν μάθαμε από τα λάθη μας.

Αν κάναμε αυτοκριτική, αν καταλάβαμε τι πήγε λάθος και γιατί.

Θα αποφύγουμε τα μεταγγραφικά σήριαλ, τις ανατροπές και τις περιρρέουσες; Θα  κλείσουμε για μία φορά γρήγορα το ρόστερ; Θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις διαρροές για τα μεταγγραφικά; Θα αποφύγουμε τα μεταγγραφικά παλτά; Θα εξηγήσει κάποιος στους νέους παίκτες που έχουν έρθει; Ποιες είναι οι απαιτήσεις, πού είναι ο πήχης; Τα «θα» συνοδεύονται από ένα ερωτηματικό.

Η προσπάθεια για να αλλάξουμε, καλύτερα να ξεκινήσει από τα απλά και τα βασικά.

1.    Να κλείσουν γρήγορα ρόστερ και συμβόλαια

Να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο οι εκκρεμότητες με τα συμβόλαια και τους ποδοσφαιριστές που θα μείνουν ή θα φύγουν. Ούτε παρακάλια σε κανέναν, ούτε δογματικές προσεγγίσεις με αυτούς που κρίνουμε πως δεν μπορούν να βοηθήσουν. Ή με αυτούς που θέλουν να αποχωρήσουν. Όποιος θέλει να φύγει, καλύτερα να πάει στο καλό. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι κατεβασμένα μούτρα, «μικροενοχλήσεις», αλλά και συμβόλαια που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Αν θα έχω κάποιους που δεν θα μπορώ να πληρώνω, καλύτερα να μην τους έχω. Ας είναι το πρόσφατο παρελθόν οδηγός για το παρόν και το μέλλον.

Δεδομένου του ξηλώματος που προδιαγράφεται, το νέο ρόστερ ιδανικά θα πρέπει να είναι κατά 90% συμπληρωμένο με την έναρξη της προετοιμασίας. Για δύο λόγους: Για να αποκτήσουμε γρήγορα ομοιογένεια και ταυτότητα. Για να έχουν οι ποδοσφαιριστές προετοιμασία στα πόδια τους. Συνήθως που οι ποδοσφαιριστές που δεν ακολουθούν το βασικό στάδιο, ταλαιπωρούνται αργότερα από προβλήματα τραυματισμών.

Για μια φορά ας τους έχουμε όλους κοντά από την αρχή της προετοιμασίας.

2.    Σωστές επιλογές

Συχνά ακούμε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούμε να κτυπήσουμε πρωτάθλημα. Το οικονομικό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, σίγουρα. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως οι κακές επιλογές. Υπάρχουν παραδείγματα ομάδων που με πολύ μικρότερο μπάτζετ όχι μόνο έκτισαν καλή ομάδα (Ερμής), αλλά κέρδισαν και το πρωτάθλημα (ΑΕΛ πριν 2 χρόνια).

Ένας κερδοφόρος οργανισμός όπως η Ομόνοια, με ετήσιο εισόδημα γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, άνετα μπορεί να συντηρήσει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ γύρω στα 3 εκατομμύρια, με τα υπόλοιπα έσοδα να εξυπηρετούν τις άμεσες υποχρεώσεις του σωματείου.

Το στοίχημα είναι οι σωστές επιλογές. Χρειαζόμαστε καλό σκάουτινγκ. Η ποδοσφαιρική αγορά είναι γεμάτη ταλέντα και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι περιπτώσεις των Μορέιρα, Σκέμπρι, Σερτζίνιο, Ρούμπιο και Σκαραμοτσίνο μας δείχνουν το δρόμο.

3.    Νοοτροπία

Το μεγάλο ατού του Καϊάφα είναι ότι γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, που βρίσκεται. Ξέρει τα προβλήματα της Ομόνοιας. Γνωρίζει τι πήγε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθει τη δίψα του κόσμου για επιστροφή στις επιτυχίες.

Πρέπει να κρατήσει τον πήχη ψηλά, αντάξιο της ιστορίας της Ομόνοιας. Και οι νέοι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιληφθούν γρήγορα ποια φανέλα φοράνε. Ότι η Ομόνοια παίζει πάντα για τη νίκη και ότι οτιδήποτε άλλο πέραν της κατάκτησης του πρωταθλήματος είναι αποτυχία.

Είναι ο καταλληλότερος για να τους εμφυσήσει τη νοοτροπία του νικητή.

Περιμένουμε τη νέα χρονιά, από τους ποδοσφαιριστές τουλάχιστον να μασούν σίδερα.