Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Οι μεθόδοι “Θάτσερ” θα σώσουν το ποδόσφαιρο;

Οι μεθόδοι “Θάτσερ” θα σώσουν το ποδόσφαιρο;


Μας κάνει τρομερή εντύπωση, που τα ΜΜΕ μεταδίδουν πλέον ανοικτά πως η κυβέρνηση και το υπουργείο του κ. Ιωνά, σκοπεύουν να επιστρατεύσουν “μεθόδους Θάτσερ” για να πατάξουν τη βία στο ποδόσφαιρο. Αγνοούν άραγε ότι ήταν οι ίδιες μέθοδοι που οδήγησαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, καθώς και την εγκληματική συγκάλυψη τους; Πιο κάτω το τι συνέβη στο Χίλσμπορο, αλλά και για το τι βρέθηκε ένοχη η Μάργκαρετ Θάτσερ:

Πηγή: http://www.e-soccer.gr/

Ξημέρωνε η 15η Απριλίου,1989. Στο Λίβερπουλ ετοιμαζόντουσαν για το μεγάλο ημιτελικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Γήπεδο της Σέφιλντ. Η εκδρομή είχε ξεκινήσει και ο κόσμος από νωρίς γέμιζε τις εξέδρες του Χίλσμπορο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα κάγκελα θα ήταν ο τάφος για 96 ψυχές!

Οι οπαδοί των «Ρέντς» μετά από αλλεπάλληλες συγκυρίες άργησαν να φτάσουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα μια ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης μια ξαφνική κοσμοσυρροή να δημιουργήσει το αδιαχώρητο έξω από τη θύρα της «Leppings Lane end», της μικρής κερκίδας του Χίλσμπορο. Η αγγλική αστυνομία τότε υπέπεσε σε δυο ολέθρια σφάλματα. Το πρώτο ήταν ότι όταν κατάλαβαν ότι είναι αδύνατο να προλάβουν να μπουν οι φίλαθλοι εγκαίρως πριν την έναρξη του αγώνα περνώντας ένας-ένας από τα τουρνικέ, έδωσαν εντολή να ανοίξουν οι πύλες. Ο κόσμος όμως που συνέρρεε ανεξέλεγκτα ξεπέρασε κατά 2.500 την χωρητικότητα της μικρής εξέδρας, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να συνθλίβουν και να πεθαίνουν ακαριαία. Άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να πηδήσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να σωθούν.Εκείνη τη στιγμή οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης υποπίπτουν στο δεύτερο και τραγικότερο σφάλμα, όταν νομίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα «συνηθισμένη» εισβολή από χούλιγκανς στον αγωνιστικό χώρο, συμβούλεψαν το διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι  δίνοντας εν συνεχεία εντολή στους αστυνομικούς να πιέσουν τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στις θέσεις του, την ώρα που φίλοι της Λίβερπουλ έβγαζαν στον αγωνιστικό χώρο τραυματίες για να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Όταν βέβαια κατάλαβαν τι είχε συμβεί, ήταν ήδη αργά… Ο απολογισμός; 94 νεκροί εκείνη τη μέρα και 776 τραυματίες. Λίγες μέρες αργότερα υπέκυψε ένα παιδί 14 ετών από τα τραύματα του ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 96 το 1993 όταν μετά από 4 χρόνια σε κώμα ο Τόνι Μπλάντ άφησε τη τελευταία τη πνοή. Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν γεγονός. Η ζωή χιλιάδων ανθρώπων είχε αλλάξει για πάντα.

 

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, πριν από δυο χρόνια η κ. Θάτσερ βρέθηκε ένοχη τόσο για τον ανεπαρκή έλεγχο της αστυνομίας στις εισόδους, όσο και για τις αντιδράσεις της καθώς εξελισσόταν η τραγωδία. Το χειρότερο όμως, ήταν ότι ενορχήστρωσε με τη βοήθεια αξιωματούχων της αστυνομίας και τηλεκατευθυνόμενων ΜΜΕ, μια ανεπανάληπτη, αηδιαστική επιχείρηση μετατόπισης ευθυνών στους οπαδούς της Λίβερπουλ, μη διστάζοντας να τους χαρακτηρίσει “μεθυσμένους, χούλιγκαν και βάνδαλους που προκάλεσαν τη καταστροφή”.

23 χρόνια αργότερα, η ανεξάρτητη Επιτροπή για το Χίλσμπορο εξέτασε 45000 έγραφα για να συντάξει την τελική του έκθεση για το συμβάν. Σε αυτήν τονιζόταν πως η καταστροφή οφειλόταν σε «ξεκάθαρη λειτουργική αποτυχία», δηλώνοντας ότι οι αποδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα πως οι οπαδοί της Λίβερπουλ «ούτε προκάλεσαν, ούτε συνέβαλαν στους θανάτους». Υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες του επικεφαλής της αστυνομίας του νότιου Γιορκσάιρ Πίτερ Ράιτ, να «κηλιδωθούν» οι οπαδοί και, επομένως, να μην επιρρηφθούν οι ευθύνες στους υφισταμένους του, με τις ευλογίες πάντα της Σιδηράς Κυρίας.

Ρωτάμε ευθέως, αυτά θέλουν να φέρουν στην Κύπρο ο κ. Ιωνάς και το υπουργείο του; Παγίδευση οπαδών και βεβήλωση της μνήμης τους; Υπάρχουν άλλες μέθοδοι κύριοι να καταπολεμήσετε τη βία, τη Θάτσερ την βρίζει ολόκληρο το μεγάλο νησί, θέλετε να την βρίζει και το δικό μας;

Για να μάθετε περισσότερα για το Χίλσμπορο, μποείτε να ακολουθήσετε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

Η τραγωδία του Χίλσμπορο