Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Αν είχα τον Κώστα”

“Αν είχα τον Κώστα”


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports.com.cy

Έφυγε χθες στα 77 του χρόνια o Κώστας Παναγιώτου. Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που ανέδειξε διαχρονικά το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών από διαφορετικές εποχές είναι αντικειμενικά αδόκιμες. Υποκειμενικά όμως δεν είναι. Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, ο εκλιπών ήταν ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που πέρασε από το ποδόσφαιρο μας.

Επιβλητικός, έντονα ηγετικός χαρακτήρας εντός του γηπέδου (γιατί εκτός γηπέδου ήταν υπερβολικά ήπιος και σεμνός), ήταν (για να χρησιμοποιήσουμε την κλισέ φράση της τότε αθλητικής δημοσιογραφίας), ένας αδιαπέραστος βράχος στο κέντρο της άμυνας της Ομόνοιας και της Εθνικής Κύπρου, της οποίας διετέλεσε και αρχηγός. Η άνεση με την οποία ανέκοπτε τον αντίπαλο ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ήταν χωρίς υπερβολή, μοναδική. Και το έκανε στις πλείστες των περιπτώσεων χωρίς φάουλ! Ήταν ασυναγώνιστος και στο ψηλό παιχνίδι όπου σπάνια έχανε μάχη στους αιθέρες.

Η ικανότητα του ξεπερνούσε τα όρια των αμυντικών του καθηκόντων. Πιτσιρικάς ων, στριμωγμένος στο κιγκλίδωμα της Ανατολικής κερκίδας του παλιού ΓΣΠ, τον θυμάμαι (η εικόνα είναι ακόμη και τώρα έντονη μπροστά μου) να ξεκινά από την περιοχή της Ομόνοιας και να ξεχύνεται ορμητικά προς την αντίπαλη περιοχή, είτε μοιράζοντας παιχνίδι, είτε σκοράροντας! Αρκετές δε φορές που η Ομόνοια χρειαζόταν το γκολ ο Κώστας μετατρεπόταν σε σέντερ φορ. Τη χρονιά 1960-61 που η Ομόνοια κέρδισε το πρώτο της πρωτάθλημα στην ΚΟΠ, πέτυχε 13 γκολ.

Διαβάζουμε στο βιβλίο που εξέδωσε η Ομόνοια με την ευκαιρία των 50χρονων της: «Ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Χέλμουτ Σεν μετά από αγώνα της Εθνικής Κύπρου με αντίπαλο την Εθνική Γερμανίας είπε τα εξής: «Αν είχα τον Κώστα στην πατρίδα μου θα τον χρησιμοποιούσα στο Εθνικό συγκρότημα της Γερμανίας».

Αυτός ήταν ο ποδοσφαιριστής Κώστας Παναγιώτου. Και είμαι σίγουρος ότι όσοι φίλαθλοι τον έζησαν, θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε αυτά που διάβασαν περί της ποδοσφαιρικής του ποιότητας.

Η ποδοσφαιρική αυτή μορφή (γιατί περί αυτού πρόκειται) γεννήθηκε στις 15.8.37. Αγωνίστηκε στην Ομόνοια από το 1959 μέχρι το 1970. Είχε 244 συμμετοχές και 15 γκολ.