Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De facto: Η μόδα της Θάτσερ

De facto: Η μόδα της Θάτσερ


Το τελευταίο διάστημα προωθούνται -με μαεστρία- στο δημόσιο διάλογο τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία (1979-1990). Αυτό, ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο και ούτε εκτός του πλαισίου που συζητάμε. Είτε για την οικονομία, είτε για την πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Τι και αν η πολιτική της Θάτσερ στο ποδόσφαιρο οδήγησε στο θάνατο 96 φιλάθλων της Λίβερπουλ στο Χίλσμπορο το 1989; Τι κι αν η κυβέρνηση της Θάτσερ τότε επέρριπτε ευθύνες για την τραγωδία στους φιλάθλους της Λίβερπουλ αποκαλώντας τους «μεθυσμένους, χούλιγκαν και βάνδαλους που προκάλεσαν τη καταστροφή»; Τι κι αν χρειάστηκε η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής από τις οικογένειες των θυμάτων για να λάμψει η αλήθεια αφού η αστυνομία δεν έδινε στη δημοσιότητα τους φακέλους με τα συμβάντα εκείνης της ημέρας;

Ευθύνες για την τραγωδία του Χίλσμπορο αποδόθηκαν 23 χρόνια μετά, με την κυβέρνηση Θάτσερ να θεωρείται υπεύθυνη τόσο για τον ανεπαρκή έλεγχο από πλευράς αστυνομίας στις εισόδους, όσο και για τις αντιδράσεις της καθώς η τραγωδία βρισκόταν σε εξέλιξη. Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής ήταν που ανάγκασε τον νυν Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Εικοσιτρία χρόνια μετά. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, οι ειδήμονες του χρυσοπράσινου φύλλου καυχώνται για τις λύσεις Θάτσερ που ανακάλυψαν.

Μιας και αρχίσαμε την κουβέντα, να πούμε επίσης ότι η Θάτσερ υποστήριζε το Απαρτχάιντ στην Νότιο Αφρική, ενώ ο σύμβουλος της οικονομικής της πολιτικής, Αμερικανός Μίλτον Φρίντμαν, διετέλεσε προηγουμένως σύμβουλος του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος πραξικοπηματικά –και με τις ευλογίες Κίσσινγκερ- ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Αγιέντε το 1973 με στόχο την επιβολή του νεοφιλελεύθερου project. Αντίστοιχων πολιτικών με αυτών που προωθούνται σήμερα: Ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, «νοικοκύρεμα». Καταστολή. Όποιος αντιδρούσε, κέρδιζε μία βόλτα με το αεροπλάνο πάνω από τις Άνδεις.

Και κάτι τελευταίο. Πρόσφατο δημοσίευμα της Βρετανικής Sunday People αναφέρει ότι η Θάτσερ είχε προσωπική γνώση αλλά και εμπλοκή στις παράνομες σεξουαλικές δραστηριότητες των υπουργών της οι οποίοι κατηγορούνται για υποθέσεις παιδεραστίας. Τις αποκαλύψεις στην Sunday People έκανε άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω τις έρευνες που έκανε η Σκότλαντ Γιάρντ τη δεκαετία του 1980.

Παντιέρα οι «λύσεις Θάτσερ», λοιπόν. Τις αναπαράγουν και καμιά 10αριά δημοσιογράφοι, αφού πλασάρεται ως κάτι επιτυχημένο που εφαρμόστηκε στο εξωτερικό και πρέπει να αντιγράψουμε.

Κάπως έτσι επηρεάζονται συνειδήσεις και διαμορφώνονται γνώμες.