Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De facto: Μία ιστορία αντίστασης

De facto: Μία ιστορία αντίστασης

de-facto


Για 33 χρόνια ήταν καταγραμμένος στα κυβερνητικά αρχεία ως πραξικοπηματίας που έχασε τη ζωή του στην επίθεση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου στις 15 Ιουλίου 1974. Ο 19χρονος Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, αδερφός του τότε τερματοφύλακα της Ομόνοιας Χριστάκη Αδάμου, υπηρετούσε τη θητεία του στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Για 33 χρόνια ήταν θαμμένος με τους πραξικοπηματίες και ενώ η οικογένειά του είχε από το 1974 πληροφορίες ότι δολοφονήθηκε πισώπλατα από αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς. Το 2007, μετά από πολύμηνη έρευνα -κατόπιν επιμονής και συνεχούς αγώνα των συγγενών του και κυρίως του αδερφού του- η οποία εκτός από τη λήψη δεκάδων καταθέσεων περιλάμβανε την εκταφή και την επιστημονική εξέταση των λειψάνων του, αποκαλύφθηκε ότι ο Σωτήρης Κωνσταντίνου δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα.

Εκτελέστηκε πισώπλατα στη μονάδα του, το πρωί εκείνο, επειδή αρνήθηκε συμμετοχή στο πραξικόπημα. Τον μαχαίρωσαν στην αριστερή ωμοπλάτη και ακολούθως τον πυροβόλησαν με περίστροφο εξ επαφής. Πωρώθηκαν και ακολούθως κατευθύνθηκαν στο προεδρικό για να υλοποιήσουν το αρρωστημένο τους σχέδιο.

Την ιστορία έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΡΙΚ, το 2007, με ένα ντοκιμαντέρ (δυστυχώς δεν το βρήκαμε στο διαδίκτυο), στη διάρκεια του οποίου μαρτυρούν οι τότε «σειράες» του τα όσα βίωνε ο Σωτήρης στην 31η μοίρα καταδρομών. Είχαν πει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι το γεγονός ότι ήταν αδερφός του τερματοφύλακα της Ομόνοιας αποτελούσε αιτία για καψόνι, βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς.

Όσοι κάποιοι σήμερα δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως κάποιοι «έπεσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία», ας έχουν κατά νου το παράδειγμα του Σωτήρη.

Η συνειδητή επιλογή του αποδεικνύει και στην πράξη, ότι στη ζωή υπάρχουν πάντα επιλογές. Πάντα υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Όσο οδυνηρός κι αν είναι αυτός. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Μην ψάξετε αυτή την ιστορία σε κάποιο βιβλίο του υπουργείου Παιδείας. Δεν υπάρχει.