Η θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τους νόμους που προωθεί η πολιτεία.
Λευκωσία, 02/07/2014
Προς: Επιτροπή Νομικών
Βουλή των Αντιπροσώπων
Υπόψη: Έντιμο κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ ΚΟΑ
Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ ΚΟΠ
Νομική Υπηρεσία Κυπριακής Δημοκρατίας
Αξιότιμοι Κύριοι,
ΘΕΜΑ: «Ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.»
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και την συζήτηση του στην Βουλή των αντιπροσώπων, επιθυμούμε όπως γραπτώς σας παραθέσουμε τις απόψεις μας, για τις οποίες είχαμε προβεί προφορικώς σε σύντομη αναφορά, κατά την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών.
• Η Ομόνοια διαφωνεί με την αγορά ή / και εκμίσθωση υπηρεσιών από την Αστυνομία.
Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση αλλά και ευθύνη του κράτους η αστυνόμευση αθλητικών γεγονότων, όπως πράττει και σε άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μαζικά δίνουν το παρόν τους οι πολίτες. Ταυτόχρονα δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό της ουσιαστικής αντικατάστασης της κρατικής αστυνομίας με «ιδιωτική αστυνομία», αποτελούμενη από επιτηρητές. Ούτε να αποφασίζουν τρίτοι, όποιοι και να είναι αυτοί, για τον απαραίτητο αριθμό αστυνομικών ανά αγώνα. Αυτό είναι ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της Αστυνομίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αναλάβουμε εμείς, αφού κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει εντός των δικών μας αρμοδιοτήτων.
Στο νομοσχέδιο γίνεται εισήγηση για να αναλάβουν τα σωματεία το κόστος για την αγορά ή / και εκμίσθωση υπηρεσιών από την αστυνομία. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η οικονομική κατάσταση των αθλητικών συλλόγων. Ήδη με την σχετικά πρόσφατη εφαρμογή του θεσμού των επιτηρητών, το κόστος που καταβάλλεται από τα σωματεία είναι δυσβάστακτο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση που όλοι βιώνουμε και την μείωση του αριθμού των εισιτηρίων στους αγώνες, αποτελεί πρόβλημα βιωσιμότητας για τα πλείστα σωματεία.
• Η Ομόνοια διαφωνεί με την εφαρμογή του θεσμού της κάρτας φιλάθλου.
Διατηρούμε σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις, για τον τρόπο εφαρμογής του προτεινόμενου θεσμού της κάρτας φιλάθλου. Κυρίως ως προς τον τρόπο τήρησης του αρχείου σε σχέση με διαδικαστικά ζητήματα πρόσβασης και ασφαλής φύλαξης του. Νοιώθουμε έντονα ότι η προτεινόμενη ταυτοποίηση των πολιτών, μέσω συστήματος αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων σε αθλητικούς χώρους, είναι υπερβολική αλλά κυρίως με την εμπλοκή και του ανθρώπινου παράγοντα, επικίνδυνη. Και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο νοιώθει και η πλειοψηφία των πολιτών, και όχι μόνο οι «προβληματικοί» φίλαθλοι, όπως κάποιοι ίσως να σπεύσουν να αναφέρουν.
Κατά τις συναντήσεις μας με τον Έντιμο κ.Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξης, αλλά και στην Επιτροπή Νομικών στην Βουλή, μας έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη ότι ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται στις πλείστες των Ευρωπαϊκών χωρών. Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε σε συνέχεια της μελέτης σας, σε ποιες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης εφαρμόζεται υποχρεωτικά και δια νόμου θεσμός κάρτας φιλάθλου με βιομετρικά στοιχεία και σύστημα ταυτοποίησης και αναγνώρισης προσώπων εντός των αθλητικών χώρων.
Έχουμε την άποψη ότι η προώθηση για ψήφιση του τροποποιητικού αυτού νομοσχεδίου, γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες «εξπρές». Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυστηρή εν ισχύ νομοθεσία, η οποία κατά τον διάλογο που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί, ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως! Και είναι κατά την άποψη μας σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρά το πιο πάνω, έχουν γίνει βήματα προόδου σε πολλούς τομείς. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, παρατηρούνται κυρίως εκτός και όχι τόσο εντός των αθλητικών χώρων.
Θεωρούμε ότι προτού σπεύσουμε σε τροποποίηση και θέσπιση επιπρόσθετων μέτρων καταστολής, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από σημαντικά έξοδα για την υλοποίηση τους, θα πρέπει να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση του τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να γίνει δηλαδή, εκτίμηση εφαρμογής της νομοθεσίας του 2008, αξιολόγηση των υφιστάμενων μέτρων και των επενδύσεων που έγιναν (CCTV κτλ) και λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων. Εννοείται ότι η καταγραφή αυτή θα γίνει σε σχέση με τον ρόλο της Αστυνομίας, του αρμόδιου Υπουργείου, των Διευθύνσεων των σταδίων και των σωματείων.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν και να διαδραματίσουν, ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης των φιλάθλων και πρόληψης. Όπως επίσης έχουν και το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Από δικής μας πλευράς δηλώνουμε πάντα έτοιμοι αλλά και πρόθυμοι να αναλάβουμε το δικό μας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση των πιο πάνω.
Με εκτίμηση
Για την Ομόνοια
Δώρος Σεραφείμ
Πρόεδρος