Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De Facto: Η αθλιότητα κάποιων ΜΜΕ και το φαινόμενο

De Facto: Η αθλιότητα κάποιων ΜΜΕ και το φαινόμενο


Έχουμε και λέμε:

• ΑΠΟΕΛ
Προέρχεται από double και back-to-back στην Κύπρο, σχετικά πρόσφατες ονειρικές πορείες στην Ευρώπη, προκρίσεις σε ομίλους και γενικά διανύει μία πολύ καλή περίοδο, τουλάχιστον αγωνιστικά. Εισιτήρια στον εντός έδρας αγώνα με την Helsinki, για «την κορυφαία θα ‘λεγα διασυλλογική διοργάνωση»: 14.987.

• ΟΜΟΝΟΙΑ
Σε μία πολύ δύσκολη φάση της ιστορίας της, πέμπτη θέση στο περσινό πρωτάθλημα (η χειρότερη θέση που κατέλαβε από το 1958), καμία διάκριση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οικονομικά προβλήματα, τελευταίο πρωτάθλημα το 2010 και με την ομάδα να επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα. Εισιτήρια στον εντός έδρας αγώνα με την Μέταλλουργκ για τον τρίτο προκριματικό του Europa League: 15,050.

Τίτλοι ειδήσεων:
• 17,000 Αποελίστες στο ΓΣΠ
• 15,000 Ομονοιάτες στο ΓΣΠ

Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι και εντελώς τυχαία έτσι;

Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε η περιβόητη έρευνα κυπριακού ακαδημαϊκού ιδρύματος το 2012, εν μέσω της μεγάλης πορείας του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη (ιδανικό timing δηλαδή για έρευνα), που μας υπέδειξε ότι «ο ΑΠΟΕΛ είναι η ομάδα με τους περισσότερους υποστηρικτές στην Κύπρο, με ποσοστό 31,4% Στη δεύτερη θέση είναι η Ομόνοια με 28%».

Για τους αδιάφορους, που προσεγγίζουν αυτή τη συζήτηση ως μία αντιπαράθεση παιδιών του δημοτικού, να πούμε ότι οι όποιοι επενδυτές ή εταιρείες θέλουν να επενδύσουν χρήματα σε μία ομάδα, να διαφημιστούν μέσω της … διόλου αδιαφορούν για τέτοια στοιχεία και νούμερα, πόσο μάλλον όταν στηρίζονται από έρευνες ! Αυτή η επιδιωκόμενη εικόνα επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τις προσπάθειες προσέλκυσης χορηγών και εμμέσως πολλούς άλλους παράγοντες, κάποιους άμεσα κάποιους έμμεσα όπως π.χ. την πώληση προϊόντων, μέχρι και τον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Το θέμα με κάποια ΜΜΕ (όχι όλα, για να είμαστε δίκαιοι) δεν είναι οι ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις, ούτε η ασύλληπτη καφρίλα που βγάζουν ώρες-ώρες. Αλλά αυτή η μοναδική ηλιθιότητα που τους κάνει να πιστεύουν ότι απευθύνονται σε κρετίνους. Ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και ότι όσες φορές επαναλάβουν μία βλακεία, θα την εμπεδώσουμε γιατί ως γνωστό είμαστε μηχανή του κιμά που αλέθει τα πάντα.
Η Ομόνοια παραμένει η λαοφιλέστερη ομάδα στην Κύπρο. Αυτό αποδεικνύουν τα εισιτήρια διαρκείας που διέθεσε τα τελευταία χρόνια, το ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας που είχε καταρρίψει μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010, τα εισιτήρια που αναμένεται να διαθέσει στα play-offs σε περίπτωση που προκριθεί απόψε, μα κυρίως η πίστη και η αφοσίωση που της δείχνει ο κόσμος της από τη μέρα της ίδρυσής της. Με 47 εισιτήρια δεν παρατάχθηκε ποτέ η Ομόνοια στο γήπεδο.

Αφήσαμε πίσω την οικονομική εκστρατεία του Μαρτίου του 2012. Θα υπάρξει ποτέ άλλο οργανωμένο σύνολο που να είναι σε θέση να πετύχει αυτό που πέτυχε η Ομόνοια τότε, σε συνθήκες Eurogroup, μέσα σε λίγες βδομάδες;

Παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης και με την ανεργία στα ύψη, ο αγώνας των φίλων της Ομόνοια για να κρατήσουν την ομάδα τους στη ζωή δεν είναι μόνο ένα συγκλονιστικό κοινωνικό γεγονός, αλλά και ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της κυπριακής πραγματικότητας.

Και όλοι αυτοί να με θυμηθείτε θα παρανοήσουν όταν έρθει η μέρα που η Ομόνοια θα κάνει το βήμα.

De Facto
07/08/14