Home ΑΡΧΕΙΟ BLOGS De Facto: Ποδόσφαιρο και ναζί δεν πάνε μαζί

De Facto: Ποδόσφαιρο και ναζί δεν πάνε μαζί


Τα ρατσιστικά συνθήματα μερίδας οπαδών της Ντινάμο Μόσχας στο παιχνίδι κόντρα στη Χάποελ Σμόνα, έφεραν την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ. Η κερκίδα από την οποία ακούστηκαν τα ρατσιστικά συνθήματα δεν θα φιλοξενήσει οπαδούς την προσεχή Πέμπτη στο παιγνίδι με την Ομόνοια.

Κατόπιν της τιμωρίας, το ΔΣ της Δυναμό εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση: «Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ντινάμο έχει σταθερή άποψη για την ισότητα των ανθρώπων και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Κάτω από την ομπρέλα των παικτών μας αλλά και των οπαδών μας που προέρχονται από άλλες χώρες, πρέπει να δείξουμε σεβασμό και αγάπη. Αγαπητοί οπαδοί της Ντινάμο, σας καλούμε να υποστηρίξετε πολιτισμένα την ομάδα μας. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν παρατηρητές και δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος βήμα. […] Ο ρατσισμός βλάπτει την εικόνα της Ντινάμο, την εικόνα της Ρωσίας, της χώρας που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ας είμαστε πολιτισμένο».

Τον περασμένο Μάιο, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, μέσω ενός βίντεο που φέρει τον τίτλο «Ποδόσδαιρο και ναζί δεν πάνε μαζί» (link) πήρε θέση για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που είχαν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ άλλων, το βιντεάκι αναφέρει: «Η Μπορούσια συνδέει γενιές, άνδρες και γυναίκες όλων των εθνών, μέσα κι έξω απ΄ το γήπεδο. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση από τα γήπεδα. Εμείς στην Μπορούσια έχουμε καταστήσει σαφείς τις θέσεις μας. Εμείς δεν θα ανεχθούμε καμία ακροδεξιά ενέργεια στο γήπεδό μας. Ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στο Βεστφάλεν. Αν κάποιος προσπαθήσει να περάσει την προπαγάνδα του, τότε δεν θα πρέπει να έχει καμία αμφιβολία: Η κιτρινόμαυρη οικογένεια θα σταθεί απέναντί του. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούν τα γήπεδά μας από τέτοιες συμπεριφορές».

Τον Απρίλιο, στο ματς της Βιγιαρεάλ με την Μπαρτσελόνα στο «Μαδριγάλ», φίλαθλος της Βιγιαρεάλ πέταξε μπανάνα στον Ντάνι Άλβες την ώρα που ετοιμαζόταν να εκτελέσει κόρνερ. Ο Άλβες ξάφνιασε τους πάντες με την αντίδρασή του. Έπιασε τη μπανάνα, την καθάρισε… και την έφαγε. Μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε: «Βρίσκομαι στην Ισπανία εδώ και 11 χρόνια και συμβαίνει το ίδιο από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να γελάς με αυτούς του καθυστερημένους. Δεν γνωρίζω ποιος έριξε την μπανάνα, αλλά τους ευχαριστώ που μου έδωσαν ποτάσσιο και με έκαναν να δώσω δύο ασίστ».

Λίγες μέρες μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Άλβες, την παγκόσμια κατακραυγή και το κίνημα της μπανάνας που εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η Μπαρτσελόνα απέλυσε υπάλληλό της που δούλευε στο μουσείο των Μπλαουγκράνα, όταν αυτή έκανε τη μαϊμού στον παίκτη της Ρασίνγκ Σταντατέρ, Μαμαντού Κονέ. Όχι μόνο απολύθηκε, της απαγορεύθηκε δια βίου η είσοδος στο γήπεδο.

Στην Κύπρο, συγκεκριμένα σωματεία και ιθύνοντες του ποδοσφαίρου επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στις αναρτήσεις ναζιστικών λαβάρων, ρατσιστικών συνθημάτων και πανό τύπου «εκ φύσεως ανώτεροι». Για τον σημερινό υπουργό, που θέλει να πατάξει τη βία, τι να πει κανείς; Πέραν του ότι είναι γνωστές οι ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις, να μην ξεχνάμε ότι το 2011, διαφημιζόταν ως υποψήφιος Βουλευτής στην οπαδική ιστοσελίδα των «εκ φύσεως ανώτερων» φιλάθλων.

Έτσι, για να μη διερωτόμαστε γιατί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης οι κάθε λογής Ακροβολιστές που δεν θέλουν Μουσουλμάνους στις ομάδες τους.

Πάντως, στους Ρώσους ακροβολιστές απάντησε ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου και ο τερματοφύλακας της ομάδας Μπερεζόφσκι. Ο πρώτος τους είπε: «Έχουμε αρκετούς μαύρους παίκτες και δεν είμαστε όλοι Ρώσοι. Ο Κουράνι είναι Ρώσος;». Και ο δεύτερος: «Οι φίλαθλοί μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η κουλτούρα της Ντινάμο δεν επιτρέπει τα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μαύρων ποδοσφαιριστών, ούτε εναντίον ποδοσφαιριστών διαφορετικών εθνικοτήτων».

Στους Κύπριους ακροβολιστές ποιος θα απαντήσει;