Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Κατακτά ξανά τον κόσμο το 3-5-2

Κατακτά ξανά τον κόσμο το 3-5-2


Τελικά δεν ήταν απλά θεωρία, ούτε το δοκίμαζε τυχαία στην προπόνηση ο Τσερτσέσοφ. Η Ντινάμο στο τελευταίο της παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στην αδύναμη Ufa, έπαιξε με σχηματισμό 3-5-2, τον Βαλμπουενά επιτελικό και επιθετικό δίδυμο τα δυο του κανόνια Κοκόριν και Κουράνι. Σιγά σιγά, το 3-5-2 επιστρέφει για τα καλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού πέρσι το έπαιζαν αρκετές ιταλικές ομάδες, στη συνέχεια αρκετές εθνικές στο Μουντιάλ, ενώ από φέτος ακόμα και μεγαθήρια όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ του Φαν Χάαλ, η Μπαρτσελώνα του Ενρίκε και η Μπάγιερν του Γκουαρντιόλα, φροντίζουν να το έχουν στη φαρέτρα τους.

Πώς διαμόρφωσε την άμυνα ο Καϊάφας

Αναλόγως αντιπάλου. Ο κόουτς αναμένεται να καθιερώσει για τα καλά το σχήμα με 3 στην άμυνα και φρόντισε να διαμορφώσει ανάλογα το ρόστερ. Έχει στη διάθεση του Στεπάνοφ και Ακουισταπάτσε που μπορούν να παίξουν άνετα και τις 3 θέσεις της άμυνας. Έχει Σκαραμοτσίνο, Λομπιανίτσε που παίζουν τόσο στα άκρα της 3άδας όσο και fullbacks. Διαθέτει επίσης τους Χάρη Κυριάκου και Ρενάτο Μαργκάσα που φαντάζουν ιδανικοί ως fullbacks. Τέλος, οι Ράμος, Φοφανά, Ρούμπιο είναι τα άκρα όταν θέλει να δώσει έμφαση στην μεσοεπιθετική λειτουργία. Αν χρειαστεί στην άμυνα παίζουν Σερτζίνιο και Οικονομίδης, ενώ ευκαιρίες θα περιμένει ο νεαρός Κονομής.

Πώς αναμένεται να παίζει

9/10 παιχνίδια πρωταθήματος το σκηνικό θα είναι το ίδιο: ο αντίπαλος θα αμύνεται μαζικά και με πολλά πρόσωπα. Με το 3-5-2 η ΟΜΟΝΟΙΑ ήδη έχει δυο παίκτες μες το κουτί, σε σύγκριση με το 4-2-3-1 που θα είχε 1, ενώ η άμυνα πατάει σχεδόν το κέντρο του γηπέδου. Επιπρόσθετα, οι Σκαραμοτσίνο και Λομπιανίτζε θα έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτά τα παιχνίδια. Ήδη είδαμε από τα ματς με Μπουντούτσνοστ και Μέταλουργκ πως όταν έπαιζαν στην αμυντική τριάδα είχαν εντολές να προωθούνται αν είχαν την ευκαιρία, να κουβαλάνε μπάλα, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη.

Αν από την άλλη ο κόουτς θέλει να αμυνθεί μαζικά, τα πρόσωπα και η τακτική αλλάζουν. Οι γραμμές μικραίνουν, στην τριάδα της άμυνας συνυπάρχουν Στεπάνοφ και Ακουισταπάτσε, με τον Λομπιανίτσε να συμπληρώνει. Στα φτερά Σκαραμοτσίνο και Κυριάκου και άντε να βρει χώρους ο αντίπαλος. Το συγκεκριμένο σχήμα προφανώς υστερεί επιθετικά και θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα το σκορ με τη Ντινάμο μας ευνοεί, δεν είναι ντροπή να παρκάρουμε το λεωφορείο…