Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Κέρδισε το κορυφαίο στοίχημα

Κέρδισε το κορυφαίο στοίχημα

kazb00273


Πηγή: Sigmalive

Από το απόγευμα της Πέμπτης και το εκτός έδρας 2-2 με την Ντινάμο Μόσχας έχουν ειπωθεί, γραφτεί και ακουστεί πολλά για τα κέρδη της Ομόνοιας αγωνιστικά και οικονομικά. Το «τριφύλλι» ευρίσκεται προ των πυλών της πρώτιστης πρόκρισής του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μάλιστα μέσω μιας υπέρβασης, για την οποία ελάχιστοι το θεωρούσαν ικανό, ορμώμενοι φυσικά από το πρόσφατο (βεβαρημένο) ευρωπαϊκό παρελθόν του σωματείου.

Η ισοπαλία στην «Αρένα Χίμκι» κατέδειξε πως η δουλειά του Κώστα Καϊάφα έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς και να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο της προοπτικής. Οι πολυπληθείς φίλοι των «πρασίνων» ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στη νέα πραγματικότητα, η οποία προτάσσει τη σκληρή δουλειά έναντι των παχιών υποσχέσεων, την ταπεινότητα έναντι της έπαρσης και τα έργα έναντι των λόγων.

Σε οικονομικό επίπεδο η μέχρι στιγμής πορεία έχει εξασφαλίσει στο πολύπαθο ταμείο τέτοια ρευστότητα, ώστε οι πληρωμές να γίνονται ξανά (κι έπειτα από πολύ καιρό) στην ώρα τους και οι παίκτες να έχουν στο μυαλό τους μόνο το γήπεδο. Ενδεχόμενη είσοδος στην κύρια φάση του Γιουρόπα Λιγκ, μάλιστα, θα συνοδευτεί από τέτοια οικονομικά οφέλη που είναι ικανά να μειώσουν κατά πολύ την τριετία της οικονομικής εξυγίανσης, όπως αυτή είχε εξαγγελθεί από τη διοίκηση του «τριφυλλιού».

Υπάρχει όμως και ένα κέρδος, το οποίο δεν είναι υλικό, αλλά αποτελεί τη βάση για όλα τα προαναφερθέντα. Ο λόγος φυσικά για τη νοοτροπία. Μέσα σε λίγους μήνες ο Κώστας Καϊάφας κατάφερε να αποβάλλει πλείστες ασθένειες από τον οργανισμό της Ομόνοιας και -εκτός από μια ομάδα που τρέχει και μάχεται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο (ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί από το τέλος της περασμένης περιόδου)- παρουσιάζει ένα σύνολο που προσεγγίζει κάθε παιχνίδι με ύψιστη σοβαρότητα και προσήλωση στο στόχο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «τριφύλλι» έκανε το καλύτερο εφετινό παιχνίδι του, μόλις το επίπεδο του αντιπάλου και της δυσκολίας της αποστολής αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το ψύχραιμο, μυαλωμένο και μεθοδικό παιχνίδι σε μία έδρα, όπου στο πρόσφατο παρελθόν η ομάδα θα μπορούσε εύκολα να έχει πανικοβληθεί και αντιδράσει σπασμωδικά, αποδεικνύει ότι οι διαρκείς παραινέσεις του Καϊάφα έχουν… ριζώσει πλέον στο μυαλό των παικτών του.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι μια τεράστια υπόθεση για τη νέα Ομόνοια, τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες της. Είναι το πρώτο, μα συνάμα και το κορυφαίο κερδισμένο στοίχημα, για το οποίο είχαμε κάνει λόγο και ανήμερα του πρώτου αγώνα με την Ντινάμο. Γράφαμε τότε στην ανάρτηση υπό τον τίτλο «Η δοκιμασία και η νοοτροπία»: «Τα παιχνίδια με την Ντινάμο, ωστόσο, δεν αποτελούν μόνον αγωνιστική δοκιμασία. Είναι και μια ευκαιρία να ελεγχθεί σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί η αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώκει ο προπονητής της Ομόνοιας. Ο 40χρονος παραδέχθηκε μεν ειλικρινώς πως στο ξεκίνημα της πορείας η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν ήταν στόχος, αρνήθηκε όμως να κρυφτεί πίσω από αυτό και να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για ενδεχόμενο αποκλεισμό.

Τουναντίον, και μολονότι ο αντίπαλος προβάλλει ως φαβορί, ο Καϊάφας κατέστησε σαφώς πως πλέον για την ομάδα του η πρόκριση στην επόμενη φάση συνιστά επιδίωξη, για την οποία θα πωλήσει ακριβά το τομάρι της και στα δύο παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο πέρασε στους παίκτες του το μήνυμα ότι η Ομόνοια οφείλει ανεξαρτήτως συνθηκών και αντιπάλων να παλεύει για το καλύτερο, να μη θεωρεί ουδέποτε πως οτιδήποτε έχει χαθεί, προτού δοθεί μάχη. Αν αυτό το εμπεδώσουν οι ποδοσφαιριστές, τα κέρδη για το «τριφύλλι» -ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού- θα είναι (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) πολύ περισσότερα από αυτά που θα καρπωθεί από ενδεχόμενη πρόκριση επί των Ρώσων». Διαφωνεί (πλέον) κανείς;