Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το απόλυτο ματς

Το απόλυτο ματς

sam347


Του Αντρέα Βιολάρη, “Σημερινή”

Ο επαναληπτικός της Ομόνοιας απέναντι στην Ντιναμό Μόσχας είναι το απόλυτο παιχνίδι για τους «πράσινους». Το 2-2 του πρώτου αγώνα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδανικό, αν έχουμε υπόψη τα μεγέθη των δύο ομάδων, τους προϋπολογισμούς, τους στόχους, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν αυτήν την εποχή. Σαφέστατα, με την απόδοσή της μέσα στη Μόσχα, η Ομόνοια θα μπορούσε να φύγει νικήτρια. Αλλά, ένα το ένα, ένα το άλλο.
Ο στόχος της Ομόνοιας ήταν να φέρει τέτοιο αποτέλεσμα, που να έχει ελπίδες πρόκρισης στον επαναληπτικό του ΓΣΠ. Το πέτυχε με το παραπάνω. Οι πιθανότητές της αυξήθηκαν κατακόρυφα, ειδικά αν συγκριθούν με όσες ήταν πριν από τον πρώτο αγώνα. Έρχεται, λοιπόν, η ώρα για το απόλυτο ματς. Ο τίτλος έχει δύο διαστάσεις. Η Ομόνοια έχει την ευκαιρία να πετύχει τ’ όνειρο που κυνηγά εδώ και χρόνια. Να παίξει σε ομίλους, να πάρει μία τεράστια οικονομική ένεση. Ν’  αλλάξει εντελώς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πιθανή πρόκριση και συμμετοχή στους ομίλους, φέρνει αυτοπεποίθηση, ευρωπαϊκή εμπειρία, καλύτερη νοοτροπία, αλλά και βαθμούς. Η Ομόνοια θα ανεβάσει τον συντελεστή της, και όλοι ξέρουν πόσα κέρδη θα έχει από αυτό. Εδώ χωρίς συμμετοχή σε ομίλους και με δύο αποκλεισμούς από τον πρώτο της αγώνα τα δύο τελευταία χρόνια, παραλίγο να ήταν στους δυνατούς των πλέι-οφ. Αν λοιπόν μιλάμε για το απόλυτο ματς σε σχέση με τη σημασία του, άλλο τόσο πρέπει να σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνιστεί η Ομόνοια.
Για να καταφέρουν να περάσουν οι «πράσινοι», πρέπει να αποδώσουν στο μάξιμουμ, ίσως και κάτι παραπάνω. Ορθότατα ο Κώστας Καϊάφας επιμένει πως φαβορί παραμένει η Ντιναμό. Είναι λίγο ανορθόδοξο να ξεκινάμε από τους αντιπάλους, αλλά είναι αναγκαίο. Η Ντιναμό (παρεμπιπτόντως αγωνίζεται σήμερα στις 12.30 με την Αμκάρ στη Μόσχα), παρά το 2-2 και την όχι σπουδαία της απόδοση, είναι μία ομάδα με εξαιρετικό υλικό, με πολλά ανταγωνιστικά παιχνίδια στα πόδια της, ικανή να εκμεταλλευτεί την  παραμικρή  αδυναμία του αντιπάλου της. Πήρε το μάθημά της στη Μόσχα και αποκλείεται να έρθει αδιάβαστη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, με τον δέοντα σεβασμό και συγκεκριμένο τρόπο.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
Ούτε ρούπι ελεύθερου χώρου, ούτε στιγμή χωρίς συγκέντρωση, καμία χαλαρότητα. Δύναμη στην 1η μπάλα, αποφασιστικότητα στην κάθε μονομαχία. Επιβολή στην ψυχολογία του παιχνιδιού. Οι παίκτες της Ομόνοιας πρέπει να είναι και παθιασμένοι και να ασκούν απόλυτο έλεγχο στο μυαλό και στα πόδια τους. Η νοοτροπία παίζει τεράστιο ρόλο, η επιβολή μέσα στο γήπεδο μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι. Τα λίγα λάθη, οι αποτελεσματικές επεμβάσεις, το κράτημα της μπάλας που θα σπάζει το τέμπο είναι σημεία αναφοράς. Την ίδια ώρα, η ταχύτητα στην επίθεση και η δημιουργία κινδύνων είναι εξίσου τεράστια σημασίας. Η Ομόνοια πρέπει να είναι και επιθετική. Όχι μόνο γιατί πρέπει να σκοράρει (ναι, περνά με το 0-0, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία ενός η περισσοτέρων τερμάτων υπέρ), αλλά και για να αναγκάζει τους Ρώσους να έχουν το μυαλό στα νώτα τους και να κρατάνε παίκτες στα μετόπισθεν. Τεράστια είναι και η σημασία της αποτελεσματικότητας στις στημένες φάσεις. Με πρώτο τον  Μορέιρα, η Ομόνοια οφείλει να καθαρίζει τις ψηλές μπαλιές. Εκεί η Ντιναμό έχει μεγάλη ισχύ. Αλλά επίσης πρέπει να είναι «φωτιά» και στο απέναντι κουτί.
Ο ΚΟΟΥΤΣ
Αν ο Καϊάφας μαζί με το επιτελείο του διάβασε καλά το παιχνίδι της Μόσχας, τότε πρέπει να διαβάσει άψογα αυτό της Λευκωσίας. Πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τη δική του ομάδα.  Πρέπει να προβλέψει πιθανές διαφοροποιήσεις στο παιχνίδι της αντιπάλου. Η συνοχή των γραμμών, η σωστή εφαρμογή του transition, η κίνηση με ή χωρίς την  μπάλα και τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κάθε παίκτη, είναι ύψιστης σημασίας και ο νεαρός κόουτς έχει να λάβει σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες. Αποφάσεις που θα μεταφραστούν σε πλάνο και εντολές. Η Ομόνοια πρέπει να λειτουργήσει άψογα. Ακόμη καλύτερα από τη Μόσχα. Και το κοουτσάρισμα στη διάρκεια του αγώνα, θα είναι επίσης μεγάλη υπόθεση.
Καταπράσινο και θα «καίει»
Μέρες από το 2008, παραμονές του επαναληπτικού με την ΑΕΚ, όπου γινόταν μάχη για ένα εισιτήριο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν εκτός, θυμίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον κόσμο της ομάδας. Η λέξη «εξαντλήθηκαν» εμφανίστηκε πολύ νωρίς, με τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον επαναληπτικό της Πέμπτης να είναι πλέον μετρημένα και αφορούν κυρίως τα δύο πέταλα του γηπέδου. Ο κόσμος αδημονεί για τον μεγάλο αγώνα και έχει να παίξει τεράστιο ρόλο. Δεδομένο ότι το ΓΣΠ θα είναι καταπράσινο και η ατμόσφαιρα καυτή. Η στήριξη των παικτών στις καλές αλλά κυρίως και δύσκολες στιγμές, είναι ύψιστης σημασίας.