Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, άνοιξαν τα φτερά τους

Μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, άνοιξαν τα φτερά τους


Πολλές φορές, μικρές ομάδες αποτελούν σκαλοπάτι για ποδοσφαιριστές να αποδείξουν την αξία τους ή να εξελίξουν το ταλέντο τους και να πάνε σε μεγαλύτερες. Με αυτό το σκεπτικό, 4 παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δόθηκαν σε μικρότερες ομάδες και ελπίζουν να επιστρέψουν.

Πέραν από την τιμή που αποτελεί για ένα παίκτη να βάλει τη φανέλα της μεγαλύτερης ομάδας της Κύπρου, η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να αποτελέσει και η ίδια σκαλοπάτι για ένα παίκτη, για μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Πολλοί παίκτες στο πρωτάθλημα, αναδείχθηκαν μέσω της ομάδας μας και έφυγαν για εξωτερικό. Πιο κάτω παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές περιπτώσεις:

Ανδρέας Πάκκος

Ο πρώτος «πράσινος» που έκανε το άλμα και πήρε μετεγγραφή εκτός συνόρων ήταν ο Ανδρέας Πάκκος. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, εκ των κορυφαίων Κύπριων της εποχής, με άριστη τεχνική κατάρτιση, ήταν φαινόμενο για την εποχή του. Το 1961 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ΟΜΟΝΟΙΑ στον Παναθηναϊκό για μια σειρά φιλικών αγώνων στην Αμερική.

Επέστρεψε στην Κύπρο και τελικά η μετεγγραφή του από το τριφύλλι της Κύπρου στο τριφύλλι της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε αρχές του 1965, πριν 49 χρόνια δηλαδή, όπου ο Πάκκος πήγε στην Αθήνα και υπέγραψε συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Αγωνίστηκε για ενάμιση χρόνο.

Γιώργος Σαββίδης

Ο Γιώργος Σαββίδης έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που έκανε το άλμα και πήρε μετεγγραφή σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Ο δεξιός εξτρέμ των πρασίνων… έβγαζε μάτια και αφού μπήκε στο στόχαστρο των μεγάλων ελληνικών ομάδων, η ΑΕΚ ήταν αυτή που πρόλαβε και τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα.

Το 1987, λοιπόν, άφησε την ΟΜΟΝΟΙΑ για την ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για μια πενταετία, ώς το 1992. Καθιερώθηκε και ήταν εκ των κορυφαίων της «Ένωσης», αφού αγωνίστηκε 135 φορές με τη φανέλα της ΑΕΚ, σκοράροντας και 37 τέρματα. Κατάφερε, μάλιστα, να προσθέσει στην πλούσια συλλογή του δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1989, 1992), ένα Λιγκ Καπ (1990) κι ένα Σούπερ Καπ (1989).

Ηλίας Χαραλάμπους

Από την ακαδημία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ φόρεσε τη φανέλα της από το 1999 μέχρι το 2005. Κάπου εκεί έκανε το άλμα για την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, όπου παρέμεινε ως το 2007, οπότε και επέστρεψε στην ομάδα μας. Το 2011 ουσιαστικά φαγώθηκε και αποχώρησε για την Αλκή, για να ακολουθήσουν Καρσλρούη, Βασλούι και τώρα ΑΕΚ.

Στάθης Αλωνεύτης

Έπαιξε για πρώτη φορά τη σεζόν 2000-01, σε ηλικία 17 χρονών. Μετά από μια πενταετία στην ΟΜΟΝΟΙΑ, με τις δυο τελευταίες χρονιές (2003-05) να κάνει πράγματα και θαύματα, αποχώρησε για τη Θεσσαλία και τη Λάρισσα.

Τότε και σε ηλικία 22 χρονών ο βραχύσωμος εξτρέμ έκανε το άλμα στην καριέρα του. Πήρε μετεγγραφή για τη γερμανική Κότμπους, για να επιστρέψει στην Κύπρο και την Ομόνοια το 2008. Η συνέχεια γνωστή, με το φάγωμα του από την ΟΜΟΝΟΙΑ, να τον οδηγεί στον αιώνιο αντίπαλο.

Μούσα Μγκούνι

Ήρθε στην Κύπρο παντελώς άγνωστος και για χάρη του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Τελικά ήρθε στην ΟΜΟΝΟΙΑ το 2004 και με 29 γκολ σε 69 αγώνες, κατάφερε να κάνει το όνομα του να ακουστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό για να τον αποκτήσει, ενώ μετά έπαιξε σε Ρωσία και Ουκρανία.

Δημήτρης Χριστοφή

Ο αγαπημένος παίκτης των ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ. Ο Δημήτρης από τη Σωτήρα και τον Ονήσιλο κίνησε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων αλλά κατέληξε στην ΕΝΠ το 2007. Εκεί έκατσε μόλις ένα χρόνο, αφού το ταλέντο του και τα καταπληκτικά του φυσικά προσόντα αποτέλεσαν διαβατήριο για την ακριβότερη μεταγραφή Κύπριο εντός των κυπριακών συνόρων στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Σιγά σιγά και παρά κάποιες αμφισβητήσεις, εξέλιξε το ταλέντο του και το 2012-13, ήταν ένα υπερόπλο πραγματικά ασταμάτητο.

Παρότι ο ίδιος απολάμβανε την αγάπη των ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ και δεν καιγόταν να φύγει από την Κύπρο, τα οικονομικά προβλήματα έσπρωξαν την ΟΜΟΝΟΙΑ στη πώληση του στην ελβετική Σιόν όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Κατά την άποψη του γράφοντα, ο Χριστοφή είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που ανέδειξε η Κύπρος την τελευταία 15ετία, ίσως και ακόμα πιο πίσω. Όνειρο όλων μας βέβαια, να ξαναβάλει τριφύλλι στο στήθος και να οδηγήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ σε επιτυχίες.

 

Μεταγραφές για εξωτερικό πήραν και άλλοι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όπως ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο Αντώνης Μακρής και ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, με τον τελευταίο πάντως να είναι ήδη φτασμένος παίκτης όταν ήρθε στην ομάδα μας.