Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ράμος: “Κάνουμε καλή δουλειά, το κλίμα είναι εξαιρετικό!”

Ράμος: “Κάνουμε καλή δουλειά, το κλίμα είναι εξαιρετικό!”



Ο Κριστοβάο Ράμος (25.3.83) ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Α.Ε.Πάφος και πρωταγωνίστησε στην καλή πορεία της την περίοδο 2008-09  (24 συμ. 4 γκολ). Πριν  έλθει στο νησί μας είχε αγωνιστεί στην δεύτερη ομάδα της Πόρτο, στην Πενιαφέλ και στη Λεισόες. Ο Τιμούρ Κετσπάγια τον ξεχώρισε και αφού πληρώθηκε η ρήτρα στο συμβόλαιο του (€100,000) εντάχθηκε στο ρόστερ της Ανόρθωσης, χωρίς όμως να έχει ποτέ τον Γεωργιανό ως προπονητή αφού αυτός αποχώρησε.

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ / Εφημερίδα “Αθλητικό Βήμα” 07/09/14

Στην Ανόρθωση έμεινε για 2,5 χρόνια (26 συμ, 7 γκολ) και έφυγε τον Γενάρη του 2012 για να πάει στην Λέφσκι Σόφιας. Τη χρονιά 2011-12 είχε 13 συμμετοχές 3 γκολ, την επόμενη 24 συμμετοχές, 3 γκολ και το 2013-14, είχε 7 συμμετοχές. Πήγε την ίδια χρονιά στην Κόνιασπορ Τουρκίας για σύντομο χρονικό διάστημα και το Μάρτιο επέστρεψε στη Βουλγάρικη ομάδα.

Η ένταξη του στην Ομόνοια είναι γεγονός ότι δεν ενθουσίασε τον κόσμο της ομάδας, που είδε τη μετεγγραφή με επιφύλαξη. Όχι τόσο από πλευράς αξίας, γιατί στην Ανόρθωση είχε κάνει καλά παιχνίδια, όσο από πλευράς… απραξίας.

Η συνέχεια όμως εξαφάνισε κάθε επιφύλαξη. Δυο γκολ  στον αγώνα με τη Μέταλλουργκ, πέντε ασίστ στους μέχρι στιγμής επίσημους αγώνες. Η  πρώτη στο Λομπιανίτζε στο γκολ στο Μαυροβούνιο, η δεύτερη στον Ποτέ στον αγώνα με τη Μέταλουργκ, η τρίτη στο Λομπιανίτζε στον αγώνα στη Μόσχα, η τέταρτη στον Ποτέ στον αγώνα με τη Δυναμό στο ΓΣΠ και η πέμπτη και πάλι στον Ποτέ  στον αγώνα με την Ανόρθωση.

Ο βραχύσωμος Πορτογάλος στέλνει μήνυμα στους Ομονοιάτες ότι κακώς δεν ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της μετεγγραφής του. Και περιμένουν ανάλογα μηνύματα στη συνέχεια. Ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με την απόδοση του και το κλίμα που βρήκε στην Ομόνοια, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει  το τι έγινε στον αγώνα με τη Δυναμό. Όπως  επίσης δεν ξεχνά την εμπειρία του στην Τουρκία.

Πως προέκυψε η επιστροφή σου στην Κύπρο;

« Είχε λήξει το συμβόλαιο μου στη Βουλγαρία με τη Λέφσκι και είχα διάφορες προτάσεις. Εκτός από την πρόταση της Ομόνοιας είχα προτάσεις από την Πολωνία και την Ελλάδα.  Ήθελα όμως να επιστρέψω στην Κύπρο, κάτι για το οποίο είχα προσπαθήσει και τον περασμένο Ιανουάριο. Προχώρησα λοιπόν και συμφώνησα με την Ομόνοια».

Είχες μια άσχημη χρονιά πέρυσι. Βουλγαρία, Τουρκία και μετά πάλι Βουλγαρία. Πως και ήλθαν έτσι τα πράγματα;

«Ναι όντως ήταν άσχημη χρονιά. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα στη Βουλγαρία και στη Λέφσκι παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα  να αποχωρήσουν έξι  ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και εγώ. Πήγα στην Κόνιασπορ στην Τουρκία. Ήταν όντως μια τραυματική εμπειρία. Κανείς δεν νοιαζόταν.  Ήμουν απλήρωτος  και έμενα σε ξενοδοχείο  το οποίο πλήρωνα εγώ. Μετά μου πήραν και το αυτοκίνητο και δεν μπορούσα να κινηθώ! Ήταν για μένα ένα πάρα πολύ άσχημο διάστημα. Ευτυχώς στην ομάδα αυτή αγωνιζόταν ο Γκέκας που μου συμπαραστάθηκε κυρίως ψυχολογικά. Με βοήθησε πολύ ο Ελλαδίτης ποδοσφαιριστής σε εκείνες τις δύσκολες μέρες που ευτυχώς τέλειωσαν. Μετά από όλα αυτά έφυγα και πήγα στη Λέφσκι όπου είχε αναλάβει γενικός  διευθυντής ο Γιόβοφ (παλιότερα αγωνιζόταν στον Άρη) και η κατάσταση είχε διορθωθεί.Έμεινα μέχρι το τέλος της χρονιάς και το καλοκαίρι ήλθα στην Ομόνοια».

Στην Ομόνοια είχες άλλη μια τραυματική εμπειρία διαφορετικής όμως φύσης. Την εμπειρία του αποκλεισμού από τη Δυναμό  Μόσχας με τον τρόπο που όλοι είδαμε… 

«Τι να πω τώρα. Όλοι είδαμε τι έκανε ο Ρουμάνος  διαιτητής. Προετοιμαστήκαμε καλά και για τα δυο παιχνίδια Παίξαμε πολύ καλά στη Μόσχα το ίδιο κάναμε και εδώ. Βάλαμε τρία γκολ μέτρησε το ένα, το δεύτερο γκολ  που δεχτήκαμε εκτός από το ότι ήταν φάουλ, ξεκίνησε από οφσάιντ. Ένας άνθρωπος  στέρησε τη χαρά από χιλιάδες ανθρώπους με τις αποφάσεις του. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για την  Ομόνοια αυτός ο αποκλεισμός. Και από την οικονομική πλευρά, αλλά και από τη ψυχολογική».

Είχατε όμως και πολύ άγχος στο παιχνίδι…

«Ναι είχαμε άγχος . Βλέπαμε τη ώρα που περνούσε και λέγαμε… θα τα καταφέρουμε. Και ήλθε το γκολ στο 93’».

Αλήθεια τι έκανες το βράδυ μετά τον αγώνα;

«Έφυγα από το γήπεδο στεναχωρημένος έκλεισα το τηλέφωνο μου δεν ήθελα να μιλήσω με κανένα. Κάθισα το βράδυ στο σπίτι και είδα σε βίντεο πάνω από είκοσι φορές τις φάσεις που μας αδίκησε ο διαιτητής. Δεν το πίστευα αυτό που έβλεπα».

Τι σας είπε ο Κώστας Καϊάφας  την επόμενη μέρα ;

«Ήταν όντως πολύ δύσκολη αυτή η μέρα. Μας είπε ότι έτσι είναι το ποδόσφαιρο και ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας».

Ήταν αυτή η χειρότερη στιγμή στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Ναι, αυτή και μια άλλη. Κάτι παρόμοιο συνέβη όταν αγωνιζόμουν στη Βουλγαρία στη Λέφσκι. Στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος αγωνιζόμαστε με τη Σλάβια. Αν κερδίζαμε παίρναμε το πρωτάθλημα. Ήλθαμε ισόπαλοι (1-1)  και χάσαμε το πρωτάθλημα. Το πήρε η Λουτογκόρετς».

Στον αγώνα πρωταθλήματος με την Ανόρθωση η ομάδα δεν είχε την απόδοση των προηγούμενων αγώνων, αλλά κέρδισε.  Ήταν όμως σημαντική αυτή η νίκη.

«Ναι ήταν μια σημαντική νίκη. Ο λόγος που δεν αποδώσαμε καλά ήταν γιατί ήμασταν σωματικά και ψυχολογικά κουρασμένοι από όλα όσα έγιναν και δεν μπορέσαμε να πιέσουμε τον αντίπαλο όπως θα θέλαμε».

Αγωνίζεστε με τη Νέα Σαλαμίνα την επόμενη αγωνιστική. Πως  εκτιμάς αυτόν τον αγώνα;

«Δύσκολο παιχνίδι και δύσκολο γήπεδο λόγω διαστάσεων.  Καλή ομάδα η Νέα Σαλαμίνα που διαθέτει αξιόλογους ποδοσφαιριστές.  Έχουμε δυο εβδομάδες να προετοιμαστούμε και θα πάμε με στόχο τη νίκη».

Η διοίκηση της Ομόνοιας έχει πει ότι στόχος της ομάδας φέτος είναι η οικονομική σωτηρία  του σωματείου και δεν ανάφερε τίποτα για τίτλο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη ιστορία του σωματείου.  Εσύ τι λες για τη φετινή Ομόνοια; 

«Είναι αλήθεια ότι η Ομόνοια έχει οικονομικά προβλήματα που πρέπει να λύσει. Πρέπει να γίνει αυτό για να  μπορέσει η ομάδα να ξαλαφρώσει. Αυτό κάνει η Σπόρτινγκ στην Πορτογαλία για αρκετά χρόνια και μόλις φέτος συνέρχεται. Δεν έπρεπε η Ομόνοια να φτάσει ως εδώ. Έβλεπα τα συμβόλαια που δίνονταν στους παίκτες παλιότερα και απορούσα. Τα λεφτά που έπαιρναν ήταν περισσότερα από αυτά που έπαιρναν τότε οι ποδοσφαιριστές της Πόρτο για παράδειγμα.  Δεν λέω ότι μόνο η Ομόνοια είχε ψηλά συμβόλαια. Το έκαναν  και άλλες ομάδες στην Κύπρο.  Αλλά η ερώτηση αφορά την Ομόνοια και απαντώ με αυτόν τον τρόπο. Φέτος κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να προσπαθούμε για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Μέχρι στιγμής κάνουμε καλή δουλειά, κάτι που φαίνεται και στο γήπεδο, το κλίμα είναι εξαιρετικό, ενώ έχουμε ένα προπονητή που ξέρει την Ομόνοια όσο κανείς άλλος. Προχωρούμε»…

Έχετε και τον κόσμο δίπλα σας…

«Βέβαια. Ήξερα και πριν τον κόσμο της Ομόνοιας  αλλά ως αντίπαλο. Τώρα τον βλέπω διαφορετικά. Αγαπά πολύ την ομάδα του και της  συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο. Εμείς τον καλούμε να μείνει δίπλα μας για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια που αρχίσαμε».

Μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση για το πώς βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα; Ποιες ομάδες κατά τη γνώμη σου θα διεκδικήσουν τον τίτλο;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση γιατί δεν έχω  δει παιχνίδια».

Έχεις εγκλιματιστεί αμέσως και έχεις εξαιρετική απόδοση μέχρι στιγμής. Δυο γκολ και πέντε ασίστ μέχρι τώρα είναι ένας σπουδαίος απολογισμός.

«Ναι πάω καλά μέχρι στιγμής και ελπίζω να συνεχίσω με αυτόν τον τρόπο. Κοίτα, δεν ήταν δύσκολο για μένα. Ήξερα την Κύπρο, ήξερα τα δεδομένα. Δεν ήλθα στο άγνωστο. Δουλεύω, το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και όλα μέχρι στιγμής κυλούν πολύ ωραία».

Ήσουν λιγάκι νευρικός στην αρχή. Είχες μαζέψει δυο κίτρινες κάρτες στα δυο πρώτα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.

(Χαμογελά) «Μετά όμως δεν πήρα άλλη! Ναι πήρα δυο κάρτες. Στο  δεύτερο παιχνίδι θυμάμαι με κλωτσούσαν συνεχώς και είχα εκνευριστεί. Τώρα όμως είμαι πιο ήρεμος».

Συνηθίζεις τα θεαματικά γκολ. Το έκανες με την Ανόρθωση το κάνεις και τώρα. Υπάρχει κάποια …συνταγή; 

«Όχι. Ειλικρινά δεν ξέρω. Μάλλον είμαι τυχερός»!

Έχεις δώσει τρεις ασίστ στον Ποτέ. Υπάρχει καλή συνεννόηση…

«Ναι υπάρχει. Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής».

Πες μας δυο λόγια και για το Νούνο Ασίς…

«Ο Νούνο Ασίς είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής. Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο σε αυτόν είναι ότι παρά τα 37 του χρόνια παίζει σαν 25άρης».

Πόσο διαρκεί το συμβόλαιο σου με την Ομόνοια;

«Έχω συμβόλαιο με την Ομόνοια για δυο χρόνια»…

Πόσα χρόνια υπολογίζεις ότι θα παίζεις ακόμη ποδόσφαιρο;

«Υπολογίζω ότι θα παίζω ποδόσφαιρο άλλα τέσσερα χρόνια»…

Όταν σταματήσεις, θα ακολουθήσεις το επάγγελμα του προπονητή;

«Όχι δεν σχεδιάζω να γίνω προπονητής. Σχεδιάζω να συνεχίσω να  ασχολούμαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, ως εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών».

Παρά το ότι …εργάζεσαι στη Λευκωσία μένεις Λάρνακα. Γιατί προτιμάς τη Λάρνακα;

«Προτιμώ τη Λάρνακα γιατί έμενα και πριν και μου άρεσε η πόλη αυτή. Δεν είναι και τόση η ζέστη, όπως στη Λευκωσία. Η Λάρνακα από το «Ηλίας Πούλλος» είναι πολύ κοντά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Για να φανταστείτε όταν ήρθα έμενα στο «Χίλτον Παρκ» και μέχρι να πάω  για προπόνηση έκανα περισσότερη ώρα από ότι κάνω τώρα. Έχω και παρέα στο δρόμο. Οι Ποτέ και Σερζίνιο μένουν στη Λάρνακα και   πηγαινοερχόμαστε μαζί».

Θέλεις να μείνεις εδώ στην Κύπρο μετά  που θα σταματήσεις το ποδόσφαιρο;

«Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Οι γονείς μου είναι στην Πορτογαλία η κοπέλα μου στη Ρουμανία. Θα αποφασίσω στη συνέχεια».