Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ “Χρειάζεται μεθοδικότητα και αφοσίωση”

“Χρειάζεται μεθοδικότητα και αφοσίωση”


Είναι δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στο τομέα ανάπτυξης ποδοσφαιριστών, όχι μόνο στο Βέλγιο από όπου κατάγονται, αλλά σε σε όλη την Ευρώπη. Έχουν δουλέψει και έχουν παράξει τεράστιους ποδοσφαιριστές, που σήμερα είναι γνωστοί παγκόσμια! Κι όμως οι Michel Bruyninckx (A.C. Milan) και Dirk Gyselinckx (RSC Anderlecht) διακρίνουν ταλέντο στη ομάδα μας και θεωρούν πως με τη σωστή δουλειά, η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να πετύχει ότι έκανε το Βέλγιο.

Οι δυο Βέλγοι, μίλησαν μετά το χθεσινό παιχνίδι αποκλειστικά στο omonoianews.com.

Michel Bruyninckx

Τι ελπίζετε να πετύχετε με την εδώ παρουσία σας και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας;

Είναι συναρπαστικό για μας που είμαστε εδώ και με αυτά που είδαμε. Είμαστε στη Κύπρο μόνο λίγες ώρες αλλά υπάρχει προοπτική. Εδώ στη Νότια Ευρώπη, συνήθως συναντάς παίκτες με καλή τεχνική, καλούς χειριστές της μπάλας. Σήμερα μετά από όσα είδα στο ματς, αν η ΟΜΟΝΟΙΑ βάλει δομή στην ανάπτυξη παικτών, μπορεί να τα καταφέρει. Πριν από λίγα χρόνια και μεις στο Βέλγιο είχαμε προβλήματα και έπρεπε να αποφασίσουμε είτε να συνεχίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε να αλλάξουμε πράγματα. Χρειάστηκε χρόνος, γιατί η αλλαγή χρειάζεται αποδοχή, αλλά βήμα προς βήμα επηρεάσαμε τους decision makers και νομίζω σήμερα έχουμε τρομερό ταλέντο και μεγάλα ονόματα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο εδώ στη Κύπρο. Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση ότι πρέπει να έχεις μεγάλο πληθυσμό για να παράξεις ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν στοιχεία όμως που αποδεικνύουν ότι δεν παίζει καμία σημασία, είναι όλα θέμα της δουλειάς και της οργάνωσης. Πιστεύω πραγματικά πως αν μπορέσουμε να επηρεάσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ μέσω των προγραμμάτων, σιγά σιγά θα αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το ποδόσφαιρο εδώ.

Στην Κύπρο οι ομάδες δεν εμπιστεύονται τις ακαδημίες και προτιμούν να αγοράζουν παίκτες. Είναι θέμα νοοτροπίας ή έλλειψης ταλέντου;

Δεν είναι κατανάγκην θέμα νοοτροπίας και σίγουρα δεν είναι θέμα έλλειψης ταλέντου. Απλά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αλλάζεις παίκτες. Όταν κάτι δεν σου βγαίνει, αλλάζεις. Για μικρό χρονικό διάστημα νομίζεις πως βρήκες τη λύση. Ένα από τα ευρήματα μας όμως όταν δούλευα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακαδημιών είναι πως αν επενδύσεις στην ακαδημία, μπορείς να έχεις επιστροφή σε χρήματα. Ακριβώς αυτό έγινε στο Βέλγιο, όταν έστησα τα προγράμματα για την ακαδημία, αναρωτιόνταν πως σε 10 χρόνια, με 130 παίκτες φτιάξαμε 30 παίκτες παγκοσμίου επιπέδου. Δεν είμαι μάγος, το μόνο πράγμα που κατάλαβα είναι πως αν μάθεις πως να σκέφτεσαι μπορείς να έχεις αποτελέσματα. Όταν πετύχαμε, ο συνάδελφος μου (Dirk Gyselinckx) εφάρμοσε το ίδιο πρόγραμμα στην Άντερλεχτ. Αυτό που έκανε η Άντερλεχτ νομίζω πως μπορείτε να το κάνετε εδώ. Πίστευαν πως δεν είναι δυνατό να φτιάξουν τόσους παίκτες υψηλού επιπέδου. Σήμερα η Άντερλεχτ είναι μια από τις καλύτερες ακαδημίες στο κόσμο και αν αρχίσεις να ελέγχεις πόσους παίκτες βγάζουν (Λουκάκου, Κομπανί, Γιανουζάι, τώρα Τιέλεμανς) καταλαβαίνεις πως η επένδυση στην ακαδημία με λεφτά και σωστά προγράμματα, επιστρέφει πολλά χρήματα και η Άντερλεχτ έγινε πλούσιο κλαμπ. Νομίζω πως μπορείτε να τα εφαρμόσετε στη Κύπρο, μπορούν να φέρουν σταθερότητα στο κλαμπ. Χθες είχαμε ένα τοπ παιχνίδι στο Βέλγιο και η μεσαία γραμμή της Άντερλεχ ήταν Πρατ, Τίελεμας και Στήβεν Ντεφούρ (τον οποίο ανέδειξα), πολλοί που έβλεπαν το παιχνιδια και έλεγαν δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκονται σε τόσο ψηλό επίπεδο, ενώ έχουν και μεγάλη αγοραστική αξία. Αν επενδύσεις και δουλέψεις θα έχεις αντίκτυπο στο οικονομικό κομμάτι και νομίζω πραγματικά ότι ο κόσμος που έρχεται στο στάδιο και βλέπει δικούς του παίκτες νιώθει αυτοπεποίθηση. Βλέπαμε το παιχνίδι σήμερα και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική, πολύ συναίσθημα και είναι ωραίο! Είναι για αυτό που αξίζει να επενδύσεις. Για μένα, με την εμπειρία που έχω και είχα την τύχη να δουλέψω με μεγάλους προπονητές, – ο Αντρέας(Μιλιώτης)  με ξέρει ήδη δεν αποδέχομαι κάθε πρόταση αλλιώς δεν θα ήμουν ποτέ σπίτι, έχω 100 πτήσεις τη χρονιά- η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει αυτό το κάτι, ένιωσα κάτι. Ένιωσα αυτό το πάθος και τη θέληση και αυτό είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο προτιμώ να δουλεύω με τέτοιες ομάδες παρά με τη Μάντσεστερ Σίτυ ή τη Τσέλσι. Πρέπει να νιώθεις πως κάτι μπορεί να αλλάξει και να μεγαλώσει. Νομίζω έφτασα την κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορώ σίγουρα να το κάνω μόνος, είναι ομαδική η δουλειά! Δεν χρειάζεται να αντιγράψεις το βελγικό μοντέλο μπορείτε να κάνετε δικό σας, αλλά αν κάτσουμε μαζί και αναπτύξουμε σύστημα και μέθοδο, πιστεύω πως με το ταλέντο που είδα, μπορείτε να πάτε σε πολύ ψηλό επίπεδο και γιατί όχι; Η Τζαμάικα έχει τους καλύτερους σπρίντερς στο κόσμο και δεν είναι χώρα εκατομμυρίων!

 

 

Dirk Gyselinckx

Τι θέλετε να πετύχετε με την εδώ σας παρουσία;

Νομίζω με όσα είδαμε υπάρχει προοπτική και θέλω να βελτιώσω την Ακαδημία, θέλω με την εμπειρία μου στην Ακαδημία της Άντερλεχτ όπου παράξαμε Γιανουζάι και άλλους, να βελτιώσω τη μεθοδολογία, πάντα με σεβασμό στη κουλτούρα του κλαμπ.

Αναφέρατε την Άντερλεχτ που έχει παράξει ένα αριθμό παικτών παγκόσμιας εμβέλειας τα τελευταία χρόνια. Πόσος χρόνος χρειάζεται για ένα κλαμπ που χρειάζεται αναδιοργάνωση να παράξει τέτοιους παίκτες;

Πάντα λέω ότι η αφοσίωση δεν είναι προσωρινή αλλά μακροπρόθεσμη. Πρέπει να σκέφτεσαι τουλάχιστον 5 χρόνα. Οι παίκτες, οι προπονητές, οι γονείς χρειάζονται καιρό για να υλοποιήσουν τις μεθόδους. Ξεκινήσαμε τη μεθοδολογία μας πριν 6 χρόνια και ήδη έχουμε παίκτες άρα αποτελέσματα έρχονται.

Με όσα είδατε στην Κύπρο, υπάρχει ταλέντο;

Σίγουρα, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που είπα και στον Αντρέα, ότι μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχουν παίκτες της Ακαδημίας στην πρώτη ομάδα. Είναι μια πρόκληση να βελτιώσουμε την κατάσταση, αν πάρω παίκτες από εδώ στην Άντερλεχτ σας διαβεβαιώ πως θα παίξουν στην Ακαδημία μας.