Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Καϊάφας: “Η εκτίμηση είναι αμοιβαία”

Καϊάφας: “Η εκτίμηση είναι αμοιβαία”

pod-ermis-164-kaiafas


Μεγάλη συνέντευξη στον Κώστα Καλλή και το Φιλελεύθερο παραχώρησε ο προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κώστας Καϊάφας. Ο κόουτς μίλησε για τα πάντα, από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, την εκτίμηση του κόσμου, αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα αποχωρούσε από τον πάγκο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πιο κάτω απόσπασμα, ολόκληρη η συνέντευξη στον “Φιλελεύθερο” της Κυριακής:

-Φαντάζομαι αποτελούσε όνειρό σου να αναλάβεις την Ομόνοια. Το φανταζόσουν υπό διαφορετικές συνθήκες;

«Τόσο γρήγορα δεν περίμενα να αναλάβω την Ομόνοια. Επειδή στο τιμ είμαστε άτομα που αγωνιστήκαμε και ως ποδοσφαιριστές, ο Άκης, ο Ράινερ, λέγαμε ότι κάτι μας χρωστά η ιστορία και προσδοκούσα ότι θα πετυχαίναμε την πρόκριση στους ομίλους και τελικά ήρθε ο αποκλεισμός όπως ήρθε. Το πίστευα πάρα πολύ».

-Το μειωμένο μπάτζετ πόσο επηρεάζει τη δουλειά σου;

«Δεν είμαι προπονητής που θεωρεί ότι τις ομάδες τις κάνουν τα πολλά λεφτά. Πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλές ομάδες με πολύ λιγότερα χρήματα, απ’ αυτά που ξοδεύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως συνέβαινε και γενικότερα στη ζωή μας, όπου πετούσαμε τα λεφτά και τώρα αναπόφευκτα θα πρέπει να ζήσουμε με λιγότερα».

-Πόσο επηρέασε την ομάδα ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, με τον τρόπο που ήλθε;

«Έγινε ζημιά, κυρίως στην ψυχολογία. Ακόμη και τώρα, κόσμος παραμιλά για τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε η πρόκριση, πόσω μάλλον οι ποδοσφαιριστές που είχαν να κερδίσουν, πέρα από τη δόξα και την εμπειρία, αρκετά λεφτά».

-Θεωρείς ότι ο κόσμος έχει προσδοκίες πέραν από τις δυνατότητες της ομάδας;

«Ο οπαδός της Ομόνοιας δεν μπορεί να δεχθεί ότι η ομάδα του δεν έχει στόχο το πρωτάθλημα. Αυτό είναι καλό, γιατί θέλουμε αυτή τη νοοτροπία στην ομάδα και στον κόσμο μας. Ο Ομονοιάτης είναι γεννημένος νικητής. Παρόλο που φέτος δεν θέσαμε ως στόχο το πρωτάθλημα, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει όνειρα. Η αρνητική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων με το οικονομικό, μας έχει πάρει πίσω, αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ίδια ώρα βρίσκουν την ευκαιρία και κάποιοι άλλοι παράγοντες και μας χτυπούν».

-Οι οπαδοί φάνηκε να αποτελούν ασπίδα στον προπονητή. Ποια η σχέση σου μαζί τους;

«Η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Τα αποτελέσματα είναι που κρατούν έναν προπονητή, όσο κι αν τον εκτιμά ο κόσμος. Είμαι συνειδητοποιημένος. Αυτό που γίνεται από τον κόσμο προς το πρόσωπό μου, μπορεί να μην ξαναέγινε στην Ομόνοια. Τους ευχαριστώ και τους στέλνω το μήνυμα πως ό,τι κάνω, το κάνω για το καλό της ομάδας. Αν θα πετύχουν οι στόχοι που θέσαμε, είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος. Να είναι σίγουροι ότι ο πρώτος που θα αποχωρήσει, εάν κάτι δεν πάει καλά, είναι ο προπονητής, για το καλό της ομάδας. Δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά. Πρέπει να ξέρει και ο κόσμος ότι έχει να κάνει με έναν άνθρωπο, που δεν θα στραφεί εναντίον του σωματείου».

-Σε κάθε ματς σχεδόν, ιδιαίτερα στις επιτυχίες, αποθεώνεσαι από τον κόσμο. Τι σημαίνει για σένα αυτό;

«Όταν είσαι ποδοσφαιριστής, δεν το νιώθεις τόσο, ίσως είναι η κούραση. Σκέφτεσαι διαφορετικά. Όταν κερδίζουμε, αν ήταν δυνατό θα έμενα για ώρες με τους παίκτες στο γήπεδο και να απολαμβάναμε αυτό τον κόσμο, θα το έκανα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξαναζούσα τέτοια εμπειρία».

-Ωστόσο, είσαι επαγγελματίας προπονητής. Σήμερα είσαι στην Ομόνοια, κάποια στιγμή θα βρεθείς σε αναζήτηση άλλης ομάδας. Αυτό το δέσιμο με την Ομόνοια δεν θα σε συνοδεύει συνεχώς;

«Όταν άρχιζα αυτό το επάγγελμα ήταν κάτι που με απασχολούσε, λόγω του χαρακτήρα μου, που είμαι αντιδραστικός και κάποια πράγματα που δεν τα δέχομαι θα τα πω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μερίδα του κόσμου να έχει κακή άποψη για μένα. Πολύ δύσκολα θα αλλάξεις την άποψη κάποιου αν είμαι Ομονοιάτης ή όχι, αλλά θεωρώ ότι, ως χαρακτήρας, όπου και να πάω, θα είμαι επαγγελματίας. Ξέρω τα προβλήματα που θα συναντήσω, γιατί είμαι Ομονοιάτης. Δεν θέλω να τα σκέφτομαι, είμαι επαγγελματίας. Ούτε ήξερα όταν άρχιζα την προπονητική ότι θα ερχόμουν στην Ομόνοια, πόσω μάλλον τόσο σύντομα».

-Κουβαλάς ένα όνομα βαρύ ως ιστορία…

«Πάντα το συγκεκριμένο όνομα έχει πίεση. Αλλά μάθαμε να ζούμε με την πίεση».

 

-Ήταν κάτι που σε ενόχλησε σ’ αυτό το διάστημα που είσαι στον πάγκο της Ομόνοιας;

 

«Είμαι ευχαριστημένος από τη στάση του κόσμου στο πρόσωπό μου. Ξέρω ότι είμαι προπονητής στην Κύπρο, στην Ομόνοια και όταν έρθει η ώρα που θα διαπιστώσω ότι δεν με σηκώνει το κλίμα και ο κόσμος θα πει ότι ο Καϊάφας πρέπει να φύγει από την ομάδα, θα φύγω. Αν έχανα από τον Ερμή, τότε θα άρχιζα να κάνω σκέψεις, για το καλό της ομάδας. Προβληματίστηκα από την εμφάνιση με τον Οθέλλο. Μίλησα με τους παίκτες μου και πιστεύω τυγχάνω εκτίμησης επειδή είμαι ξεκάθαρος μαζί τους. Τώρα αν κάποιοι θα ενοχληθούν γιατί δεν έπαιξαν, είναι λογικό, αυτά συμβαίνουν παντού».

-Σκέφτηκες ποτέ την παραίτηση;

«Παραίτηση δεν σκέφτηκα, γιατί ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου, αλλά και της διοίκησης, πώς αρχίσαμε τη σεζόν. Ίσως κάποιοι να έβλεπαν σε κάποιο βαθμό την απομάκρυνσή μου. Στο ποδόσφαιρο κάθε εβδομάδα κρίνεσαι. Είμαι συνειδητοποιημένος και ο προπονητής στην Κύπρο ιδιαίτερα πρέπει να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι. Ο κόσμος της Ομόνοιας ενθουσιάζεται εύκολα και απογοητεύεται εύκολα. Αυτό δεν είναι καλό γενικά στη ζωή μας. Είναι αδυναμία και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε στην Ομόνοια».

-Δέχθηκες τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ για την αντίδρασή σου στο ματς με την Ντιναμό. Πιστεύεις δίκαια;

«Η αντίδρασή μου στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ήπια, και λίγα του είπα, σύμφωνα με την αντιμετώπιση που έτυχε η ομάδα μας από τη διαιτησία εκείνη την ημέρα. Ύστερα που είδα ξανά το παιχνίδι, ο συγκεκριμένος διαιτητής ήρθε ξεκάθαρα για να μας κάνει ζημιά. Ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος, επειδή λέω αλήθειες, κάποιοι με λατρεύουν και κάποιοι με μισούν. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση για τη στάση του κόσμου στο πρόσωπό μου. Είμαι ντόπρος και είναι λογικό να μην αρέσω σε όλους».

-Τι έχεις να πεις για το επεισόδιο στην Άχνα;

«Όταν υπάρχουν δύο – τρεις οπαδοί από πίσω σου, σε απόσταση δύο μέτρων, τους βλέπεις και σε βρίζουν από την αρχή μέχρι και το τέλος του αγώνα, τι πρέπει να κάνεις; Από πάνω τους ήταν οι παράγοντες της ομάδας τους και δεν τους είπε κανείς τίποτε. Αντέδρασα, μου έβριζε συνεχώς πρόσωπα της οικογένειάς μου».

-Αφού η ομάδα έχει ήδη δώσει 12 επίσημα ματς, τι θεωρείς ότι θα μπορούσες να κάνεις το καλοκαίρι και δεν το έκανες;

«Πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχει το καλύτερο. Είμαι ικανοποιημένος από τις επιλογές μου, κριτής για τον καθένα είναι το γήπεδο».

-Έκανες σκέψη για απόκτηση μέσου, περί τα τέλη της μετεγγραφικής περιόδου, τελικά πήρες εξτρέμ. Πιστεύεις ότι έκανες λάθος;

«Δεν έκανα λάθος. Νομίζω ήταν πολύ καλή η σκέψη μου, βάσει του ρόστερ που έχουμε. Είχαμε έλλειψη ποδοσφαιριστών στις θέσεις των εξτρέμ».

-Σου καταλογίζεται ευθύνη για την επιμονή σου στο 3-5-2, το οποίο, όπως φάνηκε, δεν βγαίνει στην ομάδα. Πώς απαντάς;

«Διαφωνώ και να ξέρετε ότι στην πορεία, όποτε το κρίνω αναγκαίο, θα το εφαρμόσω και πάλι. Το πιστεύω και μου αρέσει».

-Με τους παίκτες που έχεις, μπορείς να το εφαρμόσεις;

«Ναι, με τους παίκτες που έχω, μπορούμε να το εφαρμόσουμε και να αποδώσει πολύ καλά».

-Αν δεν ήταν κι ο Ασίς… λένε κάποιοι οπαδοί της Ομόνοιας. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

«Πάλι καλά που είναι ο Ασίς, ο Ποτέ, ο Μορέιρα, ο Ακουισταπάτσε, ο Σερζίνιο και όλοι οι ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και χρειάζεται η συνεισφορά όλων».

-Ο βαθμολογικός απολογισμός στις έξι πρώτες αγωνιστικές σε αφήνει ικανοποιημένο;

«Περίμενα περισσότερους βαθμούς. Κάποιους άδικα τους χάσαμε, ιδιαίτερα με τη Νέα Σαλαμίνα, ένα παιχνίδι που ήταν στα μέτρα μας και διαχειριζόμασταν πολύ καλά το υπέρ μας αποτέλεσμα, όμως έγιναν αυτά που έγιναν, είναι γνωστά. Ακολούθως χάσαμε βαθμολογικό έδαφος, ενώ η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Κυνηγούμε τους βαθμούς σε κάθε παιχνίδι».