Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ώρα επανατοποθέτησης

Ώρα επανατοποθέτησης


Του Σοφοκλή Σοφοκλέους, sigmalive.com

Με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και με μεγάλη διάθεση επέστρεψαν στις προπονήσεις οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχαν επί του Ερμή. Ήταν ό,τι καλύτερο για τους «πράσινους» ενόψει της διακοπής του πρωταθλήματος για τρεις περίπου εβδομάδες. Αρκετό χρονικό διάστημα για την τεχνική ηγεσία να δουλέψει σε αγωνιστικούς τομείς που παρουσιάστηκαν προβλήματα και χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Επόμενη αναμέτρηση, αυτή με τη Δόξα, αμέσως μετά η Αγία Νάπα. Δύο αγώνες που οι απώλειες είναι εκτός συζήτησης, αλλά τα σαφή σημάδια ανόδου είναι επιτακτική ανάγκη. Άλλωστε μετά τα «εύκολα» θα έρθουν τα πολύ δύσκολα. Τρία συνεχόμενα ντέρμπι με Απόλλωνα, ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ, όπου η ισχύς της Ομόνοιας θα δοκιμαστεί στον μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα τα οποία ο Καϊάφας έχει να χειριστεί.

Η εικόνα
Πιστεύεται ότι το διάστημα της διακοπής θα λειτουργήσει ευεργετικά για την Ομόνοια, ώστε να ξαναβρεί την αγωνιστική χημεία της και όλα εκείνα τα στοιχεία που παρουσίασε στα ευρωπαικά παιχνίδια και κυρίως στη διπλή μάχη με τη Διναμό. Το πάθος για τη νίκη που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Κώστα Καϊάφα, μετά την αποβολή του Μορέιρα, αποτελεί το καλύτερο σημάδι για την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας και εκείνο που απομένει είναι να μπουν οι κατάλληλες τεχνικές πινελιές στο αγωνιστικό της πλάνο. Είναι όμως και άλλα πράγματα. Κόντρα στις δύο ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ομόνοια χρειάστηκε να πάρει πρωτοβουλία και να πιέσει. Απέναντι στην Ντιναμό έπαιξε το παιχνίδι της υπομονής, συνδυάζοντας χρονικά διαστήματα απαιτητικού ποδοσφαίρου και «αντάρτικου» με την κόντρα επίθεση. Πέτυχε σε όλα τα προφίλ παιχνιδιού. Στο πρωτάθλημα, αντίθετα, όλα τα στοιχεία δεν εφαρμόστηκαν.  Παράλλλα, η Ομόνοια εκπέμπει μίαν ανασφάλεια όταν δεν έχει την μπάλα και όταν ο αντίπαλος πλησιάσει την περιοχή της, μπλοκάρεται εύκολα μπροστά όταν δεν υπάρχει κίνηση. Χρειάζεται περισσότερη συνοχή, ουσιώδη τρεξίματα, κάθετες κινήσεις με το τόπι και χωρίς αυτό. Είναι και οι στατικές φάσεις, με το τριφύλλι να είχε δείξει πολλές αρετές στην Ευρώπη, αλλά όχι και στο πρωτάθλημα.

Τα νούμερα  
Πέραν της βαθμολογικής συγκομιδής (3 νίκες – 1 ισοπαλία- 2 ήττες) και ο γενικός απολογισμός τερμάτων της Ομόνοιας αποτυπώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο το άσχημο ξεκίνημα που κάνει στο πρωτάθλημα η ομάδα του Κώστα Καϊάφα. Τα μόλις εφτά γκολ που πέτυχε η Ομόνοια στις πρώτες έξι αγωνιστικές (μάλιστα τα τρία τα σημείωσε σε ένα παιχνίδι) σε συνδυασμό με τα έξι γκολ που δέχθηκε προβληματίζουν έντονα την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων», που αναζητεί τρόπους βελτίωσης του παιχνιδιού της ομάδας, ώστε οι αριθμοί της να αλλάξουν, μεγαλώνοντας το θετικό πρόσημο. Η Ομόνοια σκόραρε στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια που έδωσε (δεν σκόραρε έναντι της ΑΕΚ και του Εθνικού), ενώ δέχθηκε γκολ στα πέντε από τα έξι αυτά παιχνίδια (δεν δέχθηκε γκολ μόνο από τον Οθέλλο). Μάλιστα τα πέντε από τα εφτά γκολ πέτυχε ο Μίκαελ Ποτέ και αυτό το σόλο στο σκοράρισμα είναι νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μία, η εύρεση ενός ικανότατου σκόρερ και από την άλλη η έλλειψη άλλων επιλογών στο γκολ. Ο Ράμος, ο Φοφανά, ο Ρούμπιο, ο Κιρμ και κυρίως ο Γκαρσία έχουν τεράστιο ρόλο να διαδραματίσουν, ώστε η συγκομιδή των γκολ να αυξηθεί.