Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΣΠ: “Τα κριτήρια εξασφαλίζουν τους ποδοσφαιριστές”

ΠΑΣΠ: “Τα κριτήρια εξασφαλίζουν τους ποδοσφαιριστές”

Salamina-Omonoia-14-sep4


Με ανακοίνωση του ο ΠΑΣΠ τοποθετείται για το ρόλο των οικονομικών κριτηρίων, στην εξασφάλιση των μισθών που οφείλονται στους ποδοσφαιριστές. Παράλληλα παροτρύνει τα μέλη του να προσέχουν τη υπογράφουν:

“Η παρούσα εκδίδεται με σκοπό να απαντήσει σε αριθμό ερωτημάτων και ανησυχιών μελών μας σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Κριτηρίων της ΚΟΠ.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Επιτροπή Κριτηρίων παρέχει την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση στους ποδοσφαιριστές πως τα σωματεία θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους, διαφορετικά θα τους επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις.

Η μοναδική εξαίρεση είναι όταν ένα σωματείο αναστείλει δραστηριότητες και αποσυρθεί από μέλος της ΚΟΠ, οπόταν εκφεύγει της δικαιοδοσίας την Επιτροπής Κριτηρίων αλλά και των ΚΟΠ και ΦΙΦΑ γενικότερα.

Ο ΠΑΣΠ χειρίζεται δεκάδες παράπονα κάθε έτος για καθυστερημένα δεδουλευμένα μελών του, τα οποία και προωθεί στην Επιτροπή Κριτηρίων της ΚΟΠ. Πέραν των παραπόνων εναντίον σωματείων που αποσύρθηκαν από μέλη της ΚΟΠ, όλες ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν διευθετηθεί προς όφελος των ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικό αυτού το ότι μέχρι σήμερα κανένας ποδοσφαιριστής δεν διαμαρτυρήθηκε ότι η Επιτροπή Κριτηρίων αρνήθηκε να επιληφθεί του παραπόνου του, αν και εφόσον τα εκάστοτε δεδουλευμένα του ήταν καθυστερημένα και οφειλόμενα, ως προνοούν οι κανονισμοί κριτηρίων.

Μάλιστα, η ίδια η FIFPro, η οποία είναι γνώστης του προβλήματος στη χώρα μας για τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, αναγνώρισε πρόσφατα ότι μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις των σχετικών κανονισμών, πριν ένα περίπου έτος, το πρόβλημα αυτό άρχισε να επιλύεται. Όπως σχετικά αναφέρθηκε στον ΠΑΣΠ από τον επικεφαλής του νομικού τμήματος της FIFPro, ο αριθμός των προσφυγών στη FIFA εναντίον των Κυπριακών ομάδων μειώθηκε δραματικά, λόγω ακριβώς του προληπτικού έργου της Επιτροπής Κριτηρίων.

Γι’ αυτό το λόγο, η FIFPro προσκάλεσε προ ημερών τον κ Νικ Νικολάου, πρόεδρο της Επιτροπής, για να παρουσιάσει στο ετήσιο νομικό συνέδριο της FIFPro τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Όπως μάλιστα λέχθηκε από τους διοργανωτές, η Επιτροπή της χώρας μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αλόγιστης σπατάλης εκ μέρους των σωματείων και τον “εξαναγκασμό”  τους σε πιο ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς.

Επαναλαμβάνουμε όμως στα μέλη μας ότι πρέπει και οι ίδιοι να έχουν πλήρη επίγνωση των πράξεων τους. Πολλές ομάδες συμπεριλαμβάνουν στα συμβόλαια εργοδότησης πρόνοιες για περιόδους χάριτος. Οι ποδοσφαιριστές, από τη στιγμή που αποδέχονται αυτούς τους όρους δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν πληρωμή των δεδουλευμένων τους πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος. Και παρομοίως, ούτε η Επιτροπή Κριτηρίων μπορεί να τιμωρήσει μια ομάδα, ακόμα και αν όλοι οι παίχτες της είναι απλήρωτοι, αν αυτοί έχουν αποδεχτεί περιόδους χάριτος με αποτέλεσμα η ημερομηνία πληρωμής τους να μεταφέρεται εκτός της εκάστοτε περιόδου κριτηρίων.”