Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στην κοσμάρα τους οι διαιτητές

Στην κοσμάρα τους οι διαιτητές

pod-aek32-refs


 Μιχάλης Λουκά – GoalNews

Λείπει από τις μέρες μας η αυτοκριτική. Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά όχι τον εαυτό τους. Το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Το βλέπουμε στα ΜΜΕ, το δείχνουν τα έργα και οι ημέρες παραγόντων, τα λεγόμενα προπονητών, οι πράξεις οπαδών και οι λογής μιζαδόροι. Οι διαιτητές δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τους, Μιχάλης Αργυρού, μέσω γραπτής δήλωσης αναφέρθηκε: Στην αποφασιστικότητα των διαιτητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, στις -διαχρονικές- διαμαρτυρίες εναντίον τους και στην καταδίκη ακραίων συμπεριφορών σε βάρος τους. Στη διαβεβαίωση για συνεχή προσπάθεια βελτίωσης, στο στόχο τους για μείωση των λαθών και της προκατάληψης, στο αίτημα τους προς τα σωματεία και την Αστυνομία για κατανόηση και συνεργασία, καθώς και στην έκκληση για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων και υπερβολικής κριτικής από τον Τύπο.

Τι κάνει εντύπωση: Η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής. Ακόμα και αν δεχθούμε, για χάρη συζήτησης, πως έχει σε όλα δίκαιο (που δεν έχει), ο επικεφαλής του ΣΔΚ δεν μιλά πουθενά για αναγνώριση ή πρακτική ανάληψη της δικής τους ευθύνης. Διότι ένας από τους κύριους λόγους που έχουν αδειάσει οι κερκίδες των κυπριακών γηπέδων αφορά στην αναξιοπιστία της διαιτησίας, κατόπιν συστηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων, συγκάλυψης σοβαρών λαθών και της ανομοιομορφίας που ποτίζει το δέντρο της δυσπιστίας.

Η δε προτροπή του Μιχάλη Αργυρού «ας συμβάλουμε όλοι ώστε να έρθει εκείνη η στιγμή που το φίλαθλο κοινό θα δείχνει την ανοχή του στα λάθη των διαιτητών μας», είτε απευθύνεται σε Εγγλέζους είτε προσπαθεί να μας πείσει πως έχουμε ψηλό διαιτητικό επίπεδο.

Το σημείο όμως που έχει δίκαιο αφορά στην ανάγκη για προσοχή στις δηλώσεις. Όσοι βρουν ένα μικρόφωνο μπροστά τους, ας μην νομίσουν ότι είναι μαγκιά να επιδίδονται σε ευφάνταστες πλάγιες αναφορές για σφαγιαστική διαιτησία. Άλλο η σεμνή έκφραση ενός παραπόνου και άλλο ο εμπρησμός. Μετά που θα καλμάρουν και θα δουν το βίντεο ή θα μάθουν ότι έγιναν επεισόδια, πιθανόν να συνειδητοποιήσουν πως έμειναν εκτεθειμένοι.