Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τι φταίει; Εύκολη ερώτηση, πολλές οι απαντήσεις

Τι φταίει; Εύκολη ερώτηση, πολλές οι απαντήσεις

ramos-penalti


Μετά τη νέα ήττα από τον Απόλλωνα, έβαλα μπροστά αυτό το σχόλιο, έχοντας σκοπό να απαντήσω την εξής ερώτηση: Τι φταίει και η Ομόνοια εμφανίζεται με τέτοια εικόνα στο γήπεδο; Εύκολη ερώτηση, σωστά;

 Ηρόδοτος Μιλτιάδους – 24sports.com.cy

Στο δικό μου μυαλό έχω μερικά αίτια, τα οποία κατέγραψα σε ρεπορτάζ στην «Κ» πρόσφατα. Μίλησα όμως την Τρίτη (11/11) με μερικά άτομα για να πάρω και άλλες γνώμες και πρέπει να σας αναφέρω ότι οι απαντήσεις που πήρα ποικίλουν. Και αυτό περισσότερο πρέπει να προβληματίσει.

Μου είπαν, για παράδειγμα, για τις ευθύνες του Κώστα Καϊάφα. Προπονητής δεν είμαι και έτσι δεν το θεωρώ σωστό να μπω σε αγωνιστική ανάλυση. Όμως δεν χρειάζεται UEFA Pro για να διαπιστωθεί ότι η ομάδα είναι προβληματική στο γήπεδο. Δεν είμαι πάντως πεπεισμένος ότι αν φύγει ο προπονητής, η ομάδα θα βελτιωθεί. Άλλωστε είδαμε αρκετές φορές το συγκεκριμένο σενάριο στην Ομόνοια να φεύγει ο κόουτς, αλλά να μην βελτιώνονται πολλά.

Άκουσα επίσης για το χαμηλό επίπεδο ποδοσφαιριστών. Κάτι τέτοιο είπε και ο Μιλένκο Σπόλιαριτς μετά το παιχνίδι, όταν είπε ότι «λυπάμαι αυτό που είδα σήμερα από την Ομόνοια. Οι παίχτες που φοράνε σήμερα τη φανέλα της, δεν έχουν δικαίωμα να φοράνε την φανέλα αυτή». Βαριά κουβέντα από έναν ποδοσφαιράνθρωπο που έζησε (ως αντίπαλος) για δύο δεκαετίες και βάλε την Ομόνοια.

Διάβασα σε ένα σχόλιο σε ιστοσελίδα ότι φταίει και η κακή ψυχολογία. Ότι ο σκληρός αποκλεισμός από την Ευρώπη και το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν επιτρέπει στους παίκτες να «ελευθερωθούν» στο γήπεδο. Λογικό μου φαίνεται.

Άλλη αίτια για τις κακές εμφανίσεις είναι το οικονομικό, σύμφωνα με κάποιους. Φυσικά από την Ομόνοια μαθαίνω πως οι παίκτες είναι πληρωμένοι κανονικά και ότι το επικείμενο πρόβλημα στη ροή ρευστού οφείλεται στις ανάγκες κάλυψης των παλιών οφειλών. Είναι όμως γεγονός πως το υπέρογκο (και όχι ξεκάθαρο) χρέος, επηρεάζει άπαντες στο σωματείο.

Στα social media διάβασα και βολές κατά της διοίκησης Δώρου Σεραφείμ. Είναι λογικό η διοίκηση να δέχεται πυρά μετά από τέτοιες δύσκολες περιόδους, αφού είναι αυτοί που επέλεξαν τον προπονητή, έδωσαν το ΟΚ για την απόκτηση των ποδοσφαιριστών, χειρίζονται τα οικονομικά και εμφανίζονται δημόσια. Και αν υπάρχουν κενά και λάθη στα πιο πάνω, ασφαλώς και έχουν ευθύνες.

Δεν έλειψαν ούτε τα post σχετικά με το ΑΚΕΛ και την γνωστή σχέση του κόμματος της αριστεράς με την Ομόνοια. Δεν είναι μυστικό ότι άτομα που είναι ενεργά στο ΑΚΕΛ, ασχολούνται και με την Ομόνοια. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο βουλευτής Νίκος Κατσουρίδης μίλησε σε αθλητική εκπομπή του «Λόγου» και είπε ότι δεν αποκλείει κάποια στιγμή να ηγηθεί του σωματείου. Το θέμα εδώ είναι πως οι φίλαθλοι, στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν τον πάτο που έφτασε η ομάδα τους, βλέπουν σκιές πίσω και από αυτό το γεγονός.

Το συμπέρασμα από τα πιο πάνω, είναι πως μάλλον δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι -μέσα και γύρω από την Ομόνοια- ξεκάθαρα τι φταίει. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού χωρίς ασφαλή διάγνωσηλύση δεν υπάρχει.

Όπως και να ‘χει, από τη δική μου μεριά, δεν αποκλείω όλα ή σχεδόν όλα από τα πιο πάνω να συντελούν στο «πρόβλημα Ομόνοια». Η δική μου άποψη (και το έγραψα πρόσφατα) είναι πως το πρόβλημα είναι γενικότερο και αν είναι να αλλάξει επιτέλους κάτι, πρέπει να γίνουν αλλαγές σε βάθος, με έμφαση στην διαφάνεια και τις σωστές διαδικασίες. Αποφάσεις του στυλ «απόλυση προπονητή», «αλλαγή όλου του ρόστερ», «νέα διοίκηση» κτλ, έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει.