Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ελπίδες παρά τα πιεστικά χρέη

Ελπίδες παρά τα πιεστικά χρέη

logo


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους, Η Καθημερινή

Πριν από μία εβδομάδα η διοίκηση της Ομόνοιας παρουσίασε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση με ξεκάθαρα νούμερα για το πού βρίσκεται το σωματείο. Οι δημοσιογραφικοί τίτλοι-κλισέ, όπως «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» ή «χρειάζεται ένα θαύμα», όσο χιλιοειπωμένοι και να είναι, αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα. Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές στο οικονομικό της Ομόνοιας έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Τις εσχατολογίες.

Η αλήθεια είναι πως τα δεδομένα στην Ομόνοια είναι εξαιρετικά δύσκολα. Το υπέρογκο χρέος, τα διαδοχικά ελλείμματα, η έλλειψη ροής χρημάτων και η μείωση των εσόδων, όντως έφεραν το σωματείο στο… χείλος του γκρεμού ή μέσα στον γκρεμό, όπως είπε πρόσφατα ο Δώρος Σεραφείμ.

Η παρουσίαση των αριθμών έγιναν με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάσταση και φυσικά να βοηθήσει γι’ άλλη μια φορά. Στην «Καθημερινή» αφήνουμε στην άκρη τις εσχατολογίες και επιχειρούμε να απαντήσουμε (αφού έχουμε και τα ξεκάθαρα νούμερα) κατά πόσο η Ομόνοια είναι σε θέση να επιζήσει.

«Χρειάζονται δραματικές κινήσεις»
«Με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της Ομόνοιας, υπάρχουν οι ελπίδες να γυρίσει η κατάσταση. Δεν είναι πέρα από κάθε ελπίδα», τα λόγια του Μιχάλη Περσιάνη, υπεύθυνου του Οικονομικού της «Καθημερινής» όταν του δείξαμε τα νούμερα. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «για να σωθεί όμως, χρειάζονται δραματικές κινήσεις. Η περαιτέρω μείωση του μισθολογίου και άλλες ενέργειες όπως η προπώληση διαρκείας, λαχνό και γκαλά είναι απλώς το μίνιμουμ που πρέπει να γίνει». Η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων και οι περαιτέρω μειώσεις στα έξοδα είναι τα βήματα που θα κρατήσουν στην επιφάνεια την Ομόνοια.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Το χρέος των 13,8 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο η δυσκολία κάλυψης των βραχυπρόθεσμων οφειλών. Η έλλειψη ροής χρημάτων στο σωματείο προκαλεί σοβαρό ενδεχόμενο ελλείμματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με νέα διόγκωση το χρέος. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σταματήσει πάραυτα, αν είναι να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η Ομόνοια. Φυσικά, πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαραίτητο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι μικρότερο από το ετήσιο πλεόνασμα, για να είναι βιώσιμη η κατάσταση.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η περαιτέρω μείωση των εξόδων της ομάδας. Ήδη από πέρυσι έπεσαν τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος κατά 40% (ή 2,5 εκατ. ευρώ) και τα λειτουργικά έξοδα κατά 28%.

Όμως παρά την τεράστια μείωση, απαιτείται και άλλη. Από τη στιγμή που ακόμη εμφανίζεται έλλειμμα, λόγω των πολλών υποχρεώσεων από παλιές οφειλές, το μόνο κομμάτι που απομένει να μειωθεί από τις μηνιαίες ανάγκες είναι τα έξοδα της νυν ομάδας. Η μισθοδοσία βρίσκεται σήμερα στα 2,6 εκατ. ευρώ, εντυπωσιακά πιο κάτω από την εποχή Μ. Νεοφύτου, όμως ακόμη είναι υψηλό για τα σημερινά δεδομένα λιτότητας στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η περαιτέρω μείωση κατά 25% τουλάχιστον (δηλαδή να «σωθούν» γύρω στις 500.000 ευρώ) μοιάζει μονόδρομος.

Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων.
Έχουν μπει μπροστά συγκεκριμένες ενέργειες, όπως το λανσάρισμα νέων επίσημων προϊόντων, η υπηρεσία Ομάδα (σε συνεργασία με τη Cyta), το πρόγραμμα δύο χρόνια συν μία δωρεάν για εισιτήρια διαρκείας στις ακριβές θέσεις, αλλά και η προσέλκυση των φιλάθλων στο γήπεδο με στόχο 12.000 κόσμο σε κάθε εντός έδρας αγώνα. Επίσης, γίνονται ενέργειες για σύναψη δανείου που θα βοηθήσει την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί αυτή την περίοδο.

Το τρίτο βήμα είναι η ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμής, κάτι όμως που θα επιτευχθεί μόνο αν προχωρήσουν ιδανικά τα πρώτα δύο βήματα. Αυτή τη στιγμή η Ομόνοια καλείται να πληρώνει άμεσα πολλές μαζεμένες υποχρεώσεις, όμως η κατάσταση αυτή πρέπει να ομαλοποιηθεί, δηλαδή να προχωρούν λιγότερες πληρωμές σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

Το short term χρέος
Δεν αποτελεί άμεση ανάγκη να μηδενιστεί το ποσό των 13,8 εκατ. ευρώ που εμφανίζει σήμερα ως χρέος η Ομόνοια, αλλά να αρχίσει να μειώνεται με σταθερό ρυθμό. Αν για παράδειγμα το χρέος πέσει του χρόνου στα 13,3 εκατ. ευρώ, θα μπορούμε να πούμε ότι η Ομόνοια μπήκε σε βιώσιμο δρόμο. Αυτό επειδή θα έχει αποφευχθεί τυχόν έλλειμμα (μέσα από μειώσεις εξόδων και αυξήσεις εσόδων) και θα έχουν ομαλοποιήθηκαν οι πληρωμές.

Το πρόβλημα για την Ομόνοια είναι οι πολλές μαζεμένες υποχρεώσεις που χρειάζονται άμεση επίλυση ή το short term χρέος. Όπως δηλώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αν καλυφθούν οι υποχρεώσεις για τη σεζόν 2014-15 (περίπου 2,8 εκατ. ευρώ) και για τη σεζόν 2015-16 (άλλες 2,5 εκατ. ευρώ), τότε το σωματείο θα μπει σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Αυτό όντως ισχύει, αφού σε τέτοια περίπτωση το χρέος θα μετατραπεί σε εξυπηρετούμενο.

Όμως η εξεύρεση 5,3 εκατ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο είναι αν μη τι άλλο δύσκολο έργο. Η πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο θα βοηθούσε πολύ, έτσι ο άδικος αποκλεισμός από την Ντιναμό Μόσχας και η απώλεια σχεδόν 5 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στους Ομίλους, στοίχησε αφάνταστα. Και κανείς δεν ξέρει αν η Ομόνοια θα είναι σε θέση να πλησιάσει ξανά στη συγκεκριμένη υπέρβαση. Από κει και πέρα, η αύξηση των εισιτηρίων διαρκείας από τα 5800 που είναι σήμερα, κοντά στο ρεκόρ της Ομόνοιας (8500) θα έφερνε το σωματείο πολύ πιο κοντά στον στόχο. Όμως λαμβάνοντας υπόψη την απογοήτευση του κόσμου, ούτε αυτό δείχνει ιδιαίτερα πιθανό αυτή την περίοδο.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ξεκάθαρα. Δυστυχώς, όμως, για την Ομόνοια, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια η επιτυχία των ενεργειών. Και αυτό είναι που κάνει τεράστια πρόκληση την προσπάθεια εξομάλυνσης των οικονομικών.

Οι αριθμοί της Ομόνοιας

Χρέος 13.810.000
– 5.300.000 οφειλές στο Κράτος

– Διακανονισμοί 2.100.000 ευρώ (1,2 εκατ. πληρωτέα μέχρι τον Μάιο)

– Δάνεια 1.300.000

– Διάφορα2.260.000

– Αγωγές 2.600.000 ευρώ
Russian Commercial Bank 2.300.000
Μπουθόν-Εσπασαντίν-Ρουέδαβ300.000

– Προσφυγές 250.000
Αγκίρε         100.000
Λεβίτα         150.000

Φετινά έσοδα     4.000.000

Απαιτούνται κάθε μήνα 673.000
– Μισθοδοσία       260.000
– Λειτουργικά έξοδα   20.000
– Διακανονισμοί       200.000
– Πληρωμές στο κράτος (τρέχουσα σεζόν)85.000
– Οφειλές στο κράτος (2007-2013)      108.000

Φετινό πιθανό έλλειμμα               2.800.000

* Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ”Οικονομική Κ” την Τετάρτη 3/12