Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Ο Ποτέ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεκίνησε πόλεμο κατά του ρατσισμού”

“Ο Ποτέ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεκίνησε πόλεμο κατά του ρατσισμού”

racism-anorthosis1


Αφιέρωμα στη μάχη που ξεκίνησε ο Μίκαελ Ποτέ κατά του ρατσισμού, έκανε το Reuters. Στο αφιέρωμα που αναδημοσιεύθηκε από το Eurosport και την Dailymail με αποτέλεσμα να κάνει το γύρο του κόσμου, φιλοξενούνται και δηλώσεις του σπουδαίου αυτού ποδοσφαιριστή και ανθρώπου. Πιο κάτω μεταφρασμένα όσα αναφέρονται:

Ο γεννημένος στη Γαλλία με καταγωγή το Μπενίν επιθετικός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λευκωσίας Μίκαελ Ποτέ, ξεκίνησε προσωπικό πόλεμο κατά του ρατσισμού στη Κύπρο. Ο Ποτέ, 30 ετών, αντέδρασε οργισμένα σε ήχους πιθήκου απευθυνόμενους προς αυτούς 2 φορές μέσα στο Νοέμβριο και δέχθηκε κίτρινη για διαμαρτυρία.

“Άκουσα τους ήχους και στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ήταν όμως απομονωμένοι και δεν αντέδρασα. Αυτή τη φορά προήλθαν από ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, έτσι ήταν δύσκολο για μένα να μη αντιδράσω”, είπε ο Ποτέ.

Στις 30 Νοεμβρίου, οπαδοί του πρωταθλητή Αποέλ απεύθυναν ήχους πίθηκου στον Ποτέ και ο πρώην άσσος της Διναμό Δρέσδης χειροκρότητσε, πριν μιμηθεί ένα πίθηκο λυγίζοντας τα χέρια του προς τα μέσα του κορμιού του. Ο Ποτέ είναι στην Κύπρο μόνο από την αρχή της σαιζόν, είναι όμως μόλις ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής, αρκετά γενναίος ώστε να αντιδράσει σε τέτοιες συμπεριφορές.

Ο Ποτέ, πρώτος σκόρερ στην Κύπρο με 9 γκολ, δέχθηκε κίτρινη κάρτα από το διαιτητή για πρόκληση του πλήθους του Αποέλ, το οποίο στη συνέχεια τιμωρήθηκε για τη συμπεριφορά των οπαδών του. Η ΚΟΠ τιμώρησε με 10.000 ευρώ το Αποέλ και έκλεισε την κερκίδα από όπου ακούστηκαν τα συνθήματα για ένα ματς.

Στη συνέχεια, ο Ποτέ άκουσε ήχους πιθήκου και στο παιχνίδι με την Ανόρθωση, ακόμα ένα εχθρό της ομάδας. Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησε τα σωστά κανάλια και είπε στο διαιτητή τι άκουγε από τη κερκίδα. Αμέσως έγινε ανακοίνωση, που καλούσε τους οπαδούς να σταματήσουν αυτές τις συμπεριφορές. Στο τέλος του παιχνιδιού, ο Ποτέ πλησίασε τις κερκίδες όπου ακούστηκαν τα ρατσιστικά συνθήματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς που του επιτέθηκαν.

“Ο θυμός συσσωρεύτηκε μέσα μου και απλά τα έχασα. Μετανιώνω που έχασα τη ψυχραιμία μου, όπως πάντα μετανιώνω όταν χάνω την υπομονή μου.”

Συμπλήρωσε ότι λυπάται που μαύροι παίκτες δεν έχουν το χαρακτήρα ή τη δύναμη να αντιδράσουν σε ρατσιστικές επιθέσεις.

“Αυτοί οι παίκτες δεν έχουν προσωπικότητα, φοβούνται τις αντιδράσεις των ίδιων τους των οπαδών”, ήταν το σχόλιο του.

Ωστόσο ο άσσος από το Μπενίν είπε πως τον κατέκλυσε η στήριξη από τον ίδιο το σύλλογο του και τους οπαδούς του. Τόνισε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από οπαδούς του Αποέλ, που ντρέπονταν για τη συμπεριφορά των άλλων οπαδών, μηνύματα από άλλους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά και από τον αρχηγό του Αποέλ Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη μέσω social media.

Αυτό το γεγονός, έδωσε δύναμη στο Ποτέ να συνεχίσει τον αγώνα του, παρόλο που φοβάται ότι η ρατσιστική δράση κάποιων έχει άσχημο αντίκτυπο στο πρωτάθλημα και θα αποθαρρύνουν παίκτες από το να έρθουν στο νησί.

“Αυτά τα γεγονότα, δεν θα με τρομάξουν ούτε θα με διώξουν από τη Κύπρο. Είμαι πιο δυνατός από τους ρατσιστές. Οι πράξεις τους μου δίνουν δύναμη και με κάνουν πιο δυνατό, δεν θα τα βάλω ποτέ κάτω”, κατέληξε.