Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Η κυπριακή αναγέννηση του Μίκαελ Ποτέ”

“Η κυπριακή αναγέννηση του Μίκαελ Ποτέ”

pod-aek-omo-goal-pote


Αφιέρωμα στον Μίκαελ Ποτέ φιλοξενείται σήμερα σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Στο αφιέρωμα μάλιστα, αποκαλύπτεται ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε Ολέ Νικόλ. Όλο το αφιέρωμα πιο κάτω:

“Η καριέρα των παικτών από το Μπενίν, χαρακτηρίζεται από υψηλές πτήσεις από τη μια πλευρά και χαμηλές αποδοχές από την άλλη. Μετά από αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη, ο Μίκαελ Ποτέ, φαίνεται πως βρήκε ισορροπία μεταξύ των δυο στην ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας.

Οι μέρες που οι άσσοι από το Μπενίν έπαιζαν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες έχουν τελειώσει. Ενώ παίκτες όπως ο Ετό, ο Τουρέ ο Ντρογκπά είναι παγκόσμιας κλάσης και φήμης, αυτοί από το Μπενίν συνήθως θεωρούνται δεύτερης διαλογής.

Όπως  ο Φρεντερίκ Γουνογκπέ, έτσι και ο Μίκαελ Ποτέ είναι ένας από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν τα όπλα τους στο εξωτερικό, μιας και γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 24 Σεπτεμβρίου του 1984. Η καριέρα του ξεκίνησε στις Κάνες, στο ίδιο κλαμπ με το Ζιντάν. Σε 31 παιχνίδια σκόραρε 9 γκολ πριν πάει στην Κλερμόντ Φουτ ένα κλαμπ που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν ακριβώς εκείνη την εποχή που ο Ντιντιέ Ολέ Νικόλ που αργότερα έγινε προπονητής του και στην εθνική του Μπενίν.

“Εγώ είχα ανακαλύψει τον Ποτέ και τον έφερα στη Νις”, λέει ο Ολέ Νικόλ. Στην Κλερμόντ πάντως ονομάστηκε παίκτης της χρονιάς τη περίοδο 2008-09. Μετά από το πέρασμα στη Γαλλία από Νις και Λε Μάνς, έπρεπε να αποφασίσει μεταξύ Γαλλίας, Ακτής Ελεφαντοστού (από όπου κατάγεται ο πατέρας του) και Μπενίν από όπου προέρχεται η μητέρα του. Διάλεξε τους σκίουρους του Μπενίν και μπήκε στην καρδιά των οπαδών με το πρώτο του γκολ απέναντι στο Μπουρούντι τις 5 Σεπτεμβρίου του 2010.

Αν στο Μπενίν η αξία του είναι αδιαπραγμάτευτη, το ίδιο δεν ισχύει στο κλαμπ που κάποτε δυσκολεύτηκε λόγω τραυματισμών και κάποτε ήταν καλός. τον Αύγουστο του 2011 πήγε στη Διναμό Δρέσδης και τη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, εκεί όπου η καλύτερη του μέρα συνοδεύτηκε με χατ τρικ απέναντι στη Μόναχο 1860. Αργότερα θεωρήθηκε ασυνεπής σε απόδοση και δεν έκανε εντύπωση στο γερμανικό κλαμπ.

Με το που υπέγραψε στην ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας στις 7 Ιουλίου του 2014, ο Ποτέ βρήκε αυτοπεποίθηση, συνεχή χρόνο συμμετοχής και συνέπεια σε απόδοση. Πάνω από όλα όμως είναι αποτελεσματικός. Σε 14 συμμετοχές σκόραρε 10 τέρματα (σημείωση: πλέον είναι 15 συμμετοχές 12 τέρματα) και είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Επιπρόσθετα, πέτυχε και 2 γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Με τη φόρμα που έχει, ο Ποτέ μπορεί να μετανιώνει που δεν κατάφερε να βοηθήσει όσο μπορούσε το Μπενίν να πάει στο Κόπα Άφρικα. Οι σκίουροι δεν τα έχουν καταφέρει ποτέ στην ιστορία τους και είχαν ελπίδες ότι ο Ποτέ μπορεί να τους οδηγήσει εκεί.”