Σαν χθες, συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από το αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέλη της θρυλικής ομάδας του Ματ Μπάσμπι που είχε το παρατσούκλι “Busby Babes”. Είχε αυτό το παρατσούκλι γιατί αποτελείτω από παίκτες που ο αρχισκάουτερ της ομάδας Τζο Άρμοστρογκ και ο βοηθός προπονητής Τζίμη Μέρφη ανίχνευσαν, έφεραν στην ομάδα και ανάπτυξαν ώστε να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της σε μικρή ηλικία. Και τα κατάφεραν περίφημα γιατί εκείνη η ομάδα έπαιζε υπέροχο ποδόσφαιρο, μέχρι εκείνο το τραγικό δυστύχημα.
Αρκετά χρόνια μετά, μια άλλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε το προσωνύμιο “τα νεογνά του Φέργκιουσον” (Fergie’ Fledglings) ακριβώς γιατί κτίστηκε με παρόμοιο τρόπο. Ο κορυφαίος πιθανότατα μάνατζερ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, είχε συμπαραστάτες στην προσπάθεια τους Μπράιν Κιντ και Έρικ Χάρισσον και χωρίς πολυδάπανες μεταγραφές, στηριζόμενος κυρίως σε παίκτες που ανέπτυξε από την ακαδημία ή που έφερε στην ομάδα σε πολύ νεαρή ηλικία, κατάφερε να κατακτήσει μέχρι και το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να κτίσει μια παντοκρατορία στην Αγγλία!
Η δική μας περίπτωση
Τι μας νοιάζει η Μάντσεστερ Γιουνάιντετ θα αναρωτηθούν κάποιοι; Οι περισσότεροι όμως θα καταλάβουν που το πάμε. Η χρησιμοποίηση για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τόσων πολλών νεαρών σε αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έστω και σε αγώνα κυπέλλου, μας άνοιξε την όρεξη. Ταλέντο υπάρχει μπόλικο, όπως και ενθουσιασμός στις τάξεις του κόσμου κάθε φορά που τους βλέπει να αγωνίζονται. Τι χρειάζεται όμως για να καταφέρουμε κι εμείς να δούμε τη γενιά των “Kaiafas Babes” να ανδρώνεται και στη συνέχεια να γιγαντωθεί;
Πρώτο και σημαντικότερο: σταθερότητα στον πάγκο, σταθερότητα στην πολιτική
Ο Κώστας Καϊάφας είναι ο πρώτος προπονητής που πέρασε από τα λόγια στην πράξη και δίνει πραγματικές ευκαιρίες σε αυτούς τους παίκτες. Ο Οικονομίδης, ο Φυλακτού και ο Ρούμπιο έχουν καθιερωθεί, όπως και ο Χάρης Κυριάκου. Ο Μάριος Δημητρίου παίρνει ενενηντάλεπτα, ίσως όχι με την ίδια συχνότητα όπως οι άλλοι, όμως είναι στο σωστό δρόμο. Ο Ρουσιάς πέρασε αρκετές φορές σαν αλλαγή και πίσω του Μουλαζίμης, Φιλιώτης, Σαμμούτης, Λούβαρης, Κονομής, Παναγή, Χαραλάμπους γνωρίζουν πως αν δουλέψουν σκληρά και ο προπονητής τους θεωρήσει πως το αξίζουν, θα πάρουν κι άλλο χρόνο. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι ακόμα, όπως ο Ιβανόφ, ο Σοφοκλέους, ο Θεράποντος που θα μπουν σε αυτό το δρόμο.
Για να συνεχίσει πάντως το έργο του ο Καϊάφας, πρέπει να είναι εκεί για χρόνια. Είναι θέμα και πολιτικής του σωματείου, αν για τον οποιοδήποτε λόγο ο Καϊάφας αποχωρήσει και ο επόμενος έχει διαφορετική φιλοσοφία, οι περισσότεροι προαναφερθέντες θα χαθούν. Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν διοίκηση και κόσμος, πως μπορεί η ΟΜΟΝΟΙΑ φέτος να μην πάρει τίτλο, το ίδιο και του χρόνου. Ξεκάθαρα όμως παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, ενώ δουλεύει στον μακροπρόθεσμο στόχο της καθιέρωσης νεαρών Κύπριων. Να βλέπουμε λοιπόν τη μεγαλύτερη εικόνα, ειδικά τώρα που έχουμε οικονομικά προβλήματα. Ο κόουτς και οι συνεργάτες του έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, πρέπει να έχουν και τον απαραίτητο χρόνο.
Δεύτερο: Ορθή στελέχωση, ορθή οργάνωση
Σιγά σιγά και αθόρυβα, έχει γίνει δουλειά στον τομέα αυτό, όμως ξεκάθαρα υπάρχουν πάρα πολλά άλλα να γίνουν. Σεργίου και Ιωακείμ, είναι κάθε εβδομάδα σε παιχνίδια των ακαδημιών και παρακολουθούν την εξέλιξη των παικτών, ενώ τσεκάρουν και προοπτικές από άλλες ομάδες. Ο Κώστας Καϊάφας, είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τους υπευθύνους των ακαδημιών και ειδικά τον Διευθυντή Αντρέα Μιλιώτη. Έχει περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα στους γονείς και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές πως ο Καϊάφας τους παρακολουθεί. Όπως μας μεταφέρουν οι ίδιοι, βοηθά πολύ ο κόουτς τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, πλέον τα κίνητρα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Όπως έχουμε προαναφέρει πάντως, υπάρχουν ξεκάθαρα πολλά να γίνουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να βλέπει την ακαδημία σαν επένδυση και όχι σαν έξοδο, οι προπονητές των μικρών ηλικιών, πρέπει να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτύξουν τα “παιδιά τους”. Συνεργασίες σαν αυτή με τους Βέλγους Michel Bruyninckx και Dirk Gyselinckx, πρέπει να επιδιώκονται και να αναπτύσσονται. Επιπρόσθετα αναφέρουμε ξανά, πως η στελέχωση με ένα τεχνικό διευθυντή μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό τον τομέα. Κι στην οργάνωση και στην ανίχνευση παιδιών από το εξωτερικό.
Τρίτο: Υπομονή και Στήριξη
Ας είμαστε ειλικρινείς: σαν ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ είμαστε πάντα πιο αυστηροί με τα δικά μας παιδιά. Τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι αρκετά. Να μην ξεχνάμε λοιπόν πως όταν κάνουν τα πρώτα βήματα τους, είναι παιδιά! Χρειάζονται στήριξη, χρειάζεται γενικά υπομονή. Η αλήθεια είναι πως φέτος ο μεγάλος ΛΑΟΣ δείχνει αξιοθαύμαστη διάθεση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που γίνεται να παίξουν νεαροί και δικά μας παιδιά. Με αυτή τη νοοτροπία να συνεχίσουμε και να είστε σίγουροι, πως οι μικροί θα δικαιώσουν τη πίστη προς αυτούς.