Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πλήγμα στους χορηγούς η αύξηση των ομάδων

Πλήγμα στους χορηγούς η αύξηση των ομάδων

pod-omonia-apoel245


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους, 24sports.com.cy

Εντάξει, είναι αυτονόητο πως η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων και των ΜΜΕ είναι ενάντιον της αύξησης των ομάδων της α΄ κατηγορίας. Πρόκειται για ένα γελειοδέστατο θέμα. Δυστυχώς, τα σωματεία των… 13 φιλάθλων έχουν κάνει κλίκα και συγκεντρώνοντας τις ψήφους τους, δείχνουν ικανοί να περάσουν μια τέτοια πρόταση από την έκτακτη συνέλευση της ΚΟΠ. Άσχετα αν οι ομάδες με το 90% και βάλε των φιλάθλων στην Κύπρο είναι κατά της αύξησης, το θέμα εντούτοις ίσως περάσει.

Εγώ θα προσεγγίσω το θέμα με μια άλλη οπτική γωνία. Που έχει να κάνει με το προϊόν που λέγεται κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή κάποια από τα μεγαλύτερα κυπριακά brands συνδέουν το όνομά τους και το λογότυπο με το ποδόσφαιρο, όπως η Cyta, η ΜΤΝ και η PrimeTel, ενώ και άλλοι δεκάδες μικρότεροι χορηγοί ξοδεύουν για να παίρνουν θέση στα led των γηπέδων, τις φανέλες των ομάδων ή στον τηλεοπτικό χρόνο των μεταδόσεων.

Αναρωτιέμαι τι άποψη έχουν όλοι αυτοί, που ξοδεύουν τα λεφτά τους και περιμένουν ένα return on investment και κτίσιμο καλού ονόματος για την πραμάτεια τους, για το προδιαγραφόμενο πλήγμα στο προϊόν που λέγεται κυπριακό ποδόσφαιρο. Εγώ πάντως δεν θα ήθελα να έβαζα τα λεφτά μου σε ένα προϊόν το αυτοτραυματίζεται με τέτοιο τρόπο.

Γιατί όμως είναι πλήγμα μια αύξηση των ομάδων; Για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, με δεκαέξι ομάδες η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος πάει κατά διαόλου. Θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών του πίνακα και θα αυξηθούν κατά πολύ τα αδιάφορα ματς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα άδεια γήπεδα και μειωμένο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Και το μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου σημαίνει λιγότερη θέαση των χορηγών από τηλεόραση και ΜΜΕ. Απλά πράγματα.

Δυστυχώς τα σωματεία των 13 φιλάθλων θέλουν και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο. Ένα από τα επιχειρήματά τους (sic) είναι πως με την αύξηση των ομάδων θα είναι σε θέση να ρίξουν τα μπάτζετ τους, παίζοντας την ίδια στιγμή στην α΄ κατηγορία. Θέλουν δηλαδή να ξοδεύουν λιγότερα αλλά να υποδέχονται κάθε χρόνο (στη συνήθως ακατάλληλη) έδρα τους, τους Ομονοιάτες και τους ΑΠΟΕΛίστες. Δυστυχώς αυτά δεν γίνονται. Αν θέλουν να ρίξουν τα μπάτζετ τους, ας πάνε να παίξουν στη β΄ κατηγορία.

Για εμένα, είναι τραγικό το γεγονός πως συζητάμε αύξηση των ομάδων, λίγους μήνες μετά που ο αριθμός επιτέλους μειώθηκε στις δώδεκα. Είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι παρά το ρεύμα κατά της αύξησης, το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό.

Εδώ το πρωτότυπο άρθρο