Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο ολοένα βελτιωμένος Κώστας Καϊάφας

Ο ολοένα βελτιωμένος Κώστας Καϊάφας

kaz-kosmos-apoel256-kaiafas


Λάθη στον προγραμματισμό, στην εκτίμηση του αγώνα, λάθη στις αλλαγές κάνουν όλοι, ακόμη και προπονητές με τεράστια εμπειρία. Πόσω μάλλον τεχνικοί που μετρούν μικρό διάστημα στους πάγκους.

Toυ Α.Βιολάρη – Sigmalive Sports

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, η απόδοση των ποδοσφαιριστών, το πλάνο του αντιπάλου, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι προπονητές, οι συγκυρίες ενός αγώνα. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται και ο Κώστας Καϊάφας. Το καλοκαίρι, όντας άπειρος, είχε να κάνει προγραμματισμό, με περιορισμένο μπάτζετ. Είχε να κάνει πολλές αλλαγές και να λάβει πολλές, δύσκολες αποφάσεις. Προέβη σε πολλές καλές επιλογές, αλλά και μπόλικες λανθασμένες, περισσότερο σε πρόσωπα και λιγότερο σε φιλοσοφία παιχνιδιού. Στην πορεία έφτιαχνε ό,τι μπορούσε να φτιάξει και με την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, τη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο, έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις. Σε πρόσωπα και τακτική.  Σε κάποια παιχνίδια, το αρχικό πλάνο δεν του βγήκε.  Στα ντέρμπι οι λανθασμένες επιλογές φαίνονται άμεσα. Αποφάσισε γρήγορα ότι πρέπει να αλλάξει κάτι και πήρε μάλιστα σωστές αποφάσεις. Το παράδειγμα κόντρα στην Ανόρθωση είναι το τελευταίο και ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Μία αλλαγή από τον πάγκο και δύο εσωτερικές. Με αποφασιστικότητα έκρινε από το 14’, όταν έδωσε εντολή στον Γκαρσία για προθέρμανση και ας υπήρχαν ακόμη 75 τόσα λεπτά παιχνιδιού. Υπήρχαν όμως και παιχνίδια στα οποία ο Καϊάφας έκανε το καλό, καλύτερο. Και σωστό πλάνο είχε από την αρχή και ορθές αλλαγές έκανε, για να καταστήσει ακόμη καλύτερη την ομάδα του στα τελευταία στάδια. Θα αναφερθούμε και σε αγώνες (ΑΕΚ, ΑΕΛ), στους οποίους οι απουσίες ήταν πάρα πολλές, αλλά ο Καϊάφας βρήκε τις λύσεις και παρέταξε ανταγωνιστικό σύνολο με έξυπνη τακτική. Τελευταίο σημείο αναφοράς το οικονομικό. Ο Καϊάφας απέδωσε ξανά τα εύσημα στους παίκτες του. Μίλησε για τα πολλά προβλήματα, τα οποία οι παίκτες βάζουν κατά μέρος και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Πρέπει όμως και αυτός να πάρει τα συγχαρητήρια, γιατί το κυριότερο βάρος σε μία ομάδα πέφτει πάντα στον προπονητή. Χωρίς τη δική του συμβολή, καμία ομάδα δεν μένει ενωμένη και δυνατή απέναντι στα προβλήματα. Ο Καϊάφας ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη της σεζόν κέρδισε ήδη το πρώτο στοίχημα. Οι εμπειρίες που αποκόμισε φέτος και ο χειρισμός τους ήταν το καλύτερο σεμινάριο προπονητικής. Αποδεδειγμένα ότι στη νέα περίοδο θα μπορεί να μετρήσει καλύτερα τα δεδομένα του προγραμματισμού και θα συνεχίσει να κάνει πολύ καλό κοουτσάρισμα.

Προπονήσεις…
Με πέραν της μισής ομάδας να βρίσκεται σε υποχρεώσεις των Εθνικών συγκροτημάτων (Αντρών, Ελπίδων, Ουγγαρίας, Μάλτας, Σλοβενίας, Γεωργίας), ο Καϊάφας δεν έχει και πολλές επιλογές για να δουλέψει σε τακτική και αγωνιστικά πλάνα. Αυτό που θα κάνει στην τρέχουσα εβδομάδα είναι να κρατήσει τους παρόντες σε εγρήγορση και καλή κατάσταση. Η διακοπή δίνει, από την άλλη, την ευκαιρία στον Ποτέ να κάνει μπόλικες δυνατές προπονήσεις, ώστε να είναι πανέτοιμος, ενώ λογικά προλαβαίνει να ετοιμαστεί και ο Φυλακτού. Επιστρέφει φυσικά και ο Ρουνιέ.

Στο βάθος Ερμής
Πάντως ο Καϊάφας έχει δύο δεδομένα μπροστά του. Τον επόμενο αντίπαλο, τον Ερμή, και τις απουσίες που θα έχει να διαχειριστεί. Ο Μαργκάσα και ο Οικονομίδης συμπλήρωσαν έξι και τέσσερεις κίτρινες κάρτες αντίστοιχα. Αν και είναι μόνο δύο απουσίες, είναι πολύ σημαντικές. Κατ’ αρχάς είναι δύο παίκτες που αποδίδουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Όμως ο μόνος που μπορεί να παίξει τον ρόλο του αντι-Μαργκάσα είναι ο Λεάντρο, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση, με τον Οικονομίδη εκτός, ο Καϊάφας θα πρέπει να ξηλώσει κατά τα 2/3 μία μεσαία γραμμή, που κάνει μεγάλα παιχνίδια στο τελευταίο διάστημα. Οπότε ο τεχνικός της Ομόνοιας έχει μπόλικες μέρες να σκεφτεί και από εβδομάδας να εφαρμόσει τις σκέψεις του. Σε ό,τι αφορά τον αντίπαλο, μπορεί να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Έχει μεγάλη σημασία αυτός ο αγώνας για την Ομόνοια, αφού εφόσον περάσει από το «Αμμόχωστος» αλώβητη, ίσως να έχει πολλαπλό κέρδος.