Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το πικρό τέλος του Ζοσέ

Το πικρό τέλος του Ζοσέ

pod-ermis-71-moreira-apovoli


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports.com.cy

Κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Όλοι στον στενό περίγυρο γνώριζαν ότι η συνεργασία  της Ομόνοιας με το Ζοσέ Μορέιρα, «έπνεε τα λοίσθια». Το ίδιο αισθανόταν και η πλειοψηφία των οπαδών της ομάδας. Εκείνο που ξένισε, ήταν η πρωτοτυπία της ανακοίνωσης. Είναι ασύνηθες, να  προ – ανακοινώνεται επίσημα η λήξη μιας συνεργασίας.

Βλέποντας λίγο βαθύτερα το θέμα, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε για να δοθεί τέλος στην πίεση του κόσμου που απορούσε για το τι πραγματικά συμβαίνει. Και αφού η απόφαση του προπονητή ήταν ειλημμένη (και μη ανατρέψιμη, όπως λέγεται) δεν υπήρχε λόγος να υφίσταται η ομάδα αυτήν την αχρείαστη πίεση.

Επίσης η ανακοίνωση… σίγησε τις διάφορες αρλούμπες που κυκλοφορούσαν για την απόδοση του ποδοσφαιριστή στον αγώνα με τον Απόλλωνα, αλλά και τις φήμες που τον έφεραν να εκβιάζει την Ομόνοια για του παραχωρήσει συμβόλαιο για τη νέα χρονιά, ή να διαπραγματεύεται, ή ακόμη και να υπογράφει(!) σε άλλη ομάδα.
Πέρα από την πτυχή ταυ χρονικού σημείου, η ίδια η απόφαση σχετίζεται άμεσα με την μείωση του προϋπολογισμού. Τη νέα  χρονιά η Ομόνοια μειώνει τον προϋπολογισμό της κατά 700,000 ευρώ.  Σημειώστε ότι όταν ήλθε ο Μορέιρα, το συμβόλαιο του ήταν από τα… χαμηλά.  Η αλλαγή των καιρών.

Ο Ζοσέ Μορέιρα εντάχθηκε στην Ομόνοια το Ιανουάριο του 2013 μετά από μισή… κενή χρονιά στη Σουόνσι, στη οποία είχε πάει μετά από δεκαετή  παρουσία στη μεγάλη Μπενφίκα, όπου είχε αγωνιστεί σε 112 ματς.  Στη θέση αυτήν στη Ομόνοια υπήρχαν δυο τερματοφύλακες, ούτε καν μέτριοι. Οι Λεόνι (αυτόν αντικατέστησε) και Λεβίτα.

Έκανε ντεμπούτο σε αγώνα με την Αλκή στις 26 Φεβρουαρίου 2013, τη 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος, εκείνης της περιόδου. Αμέσως ο Πορτογάλος έγινε βασικός. Σταδιακά, με τις εμφανίσεις  του, έδειξε την ποιότητα και κλάση του. Καθιερώθηκε στις καρδιές των Ομονοιατών  που ήταν πεπεισμένοι ότι η ομάδα τους έχει επί τέλους κάτω από τα δοκάρια της ένα κήπερ που εμπνέει ασφάλεια.

Η σχέση ήταν αμφίδρομη. Ο Πορτογάλος, με δηλώσεις ή με «ποσταρίσματα» στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, εξέφραζε συχνάκις την αγάπη προς τον κόσμο, αλλά και το σεβασμό προς την ιστορία της ομάδας. Πέρυσι έκανε εκπληκτική «γεμάτη» χρονιά, με 36 παιχνίδια. Την πρώτη χρονιά κάθισε 11 φορές κάτω από τα δοκάρια και φέτος, 15.

Φέτος, είναι αλήθεια, ότι ο Ζοσέ Μορέιρα, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες  του κόσμου, περιοριζόμενος στη μετριότητα, που εκφραζόταν με την έλλειψη σταθερότητας και την αδυναμία στις εξόδους, ενώ χρεώνεται και με σημαντικά λάθη, όπως για παράδειγμα, το γκολ που δέχτηκε στον αγώνα με την Ανόρθωση στο β’ γύρο και το γκολ που δέχτηκε στον πρόσφατο αγώνα με τον Απόλλωνα, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους, αφού μετά από αυτόν τον αγώνα, περιθωριοποιήθηκε. Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που του χρεώνουν και το δεύτερο γκολ της Δυναμό Μόσχας, στον αλήστου μνήμης (οδυνηρό) εκείνο αγώνα.

Η πορεία του Ζοσέ Μορέιρα στην Ομόνοια τέλειωσε ουσιαστικά με τη χθεσινή ανακοίνωση.  Ένα τέλος, άδοξο. Η προσφορά του; Πολυτιμότατη. Όσο για την αγάπη του προς την ομάδα; «Θα είμαι συνεπής μέχρι τέλους». Αυτό είπε στους διοικούντες χθες, αποχωρώντας, από τη συνάντηση.