Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ζοσέ κάνεις λάθος

Ζοσέ κάνεις λάθος

pod-omo-ael170-moreira


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports.com.cy

Βγήκε χθες ο Ζοσέ Μορέιρα και τοποθετήθηκε, επί του θέματος που αφορά το ότι έχει τεθεί εκτός πλάνων από την Ομόνοια.  Οχι ακριβώς επί του θέματος αυτού καθ’αυτού, αλλά για όλα αυτά τα πικρά που το περιέβαλαν.

Σφόδρα πικραμένος από τις διάφορες χοντρές ανοησίες που κυκλοφόρησαν ευρέως και τον προσέβαλλαν ως άτομο, ως οικογενειάρχη και ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή, δεν άντεξε, αυτόν τον άδικο διασυρμό.

Αναγκάστηκε να καταγράψει στον προσωπικό του λογιαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όχι τις θέσεις του για τις αθλιότητες που  κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό ευρέως δεξιά και αριστερά, αλλά τον πόνο και την πίκρα του για όλα αυτά τα ψυχοφθόρα και πρωτοφανή γιαυτόν, γεγονότα που βίωσε. Ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας στο ανθρώπινο του ξέσπασμα (αυτήν ακριβώς την ερμηνεία  έχει η πράξη του), είπε, ανάμεσα σε άλλα, και το εξής: «Αναμφίβολα, αυτός που ξεκινά τις φήμες, είναι κάποιος λυπημένος, τρελός ή κάποιος που βλέπει φαντάσματα κατά τη διάρκεια της νύκτας»!

Οχι Ζοσέ. Κάνεις λάθος. Μεγάλο λάθος. Δεν είναι κανείς τρελλός, ούτε κάποιος που βλέπει φαντάσματα, που ξεκίνησε τις φήμες και τις κακίες. Αυτό που ξεκίνησε και συντήρησε τις φήμες, δεν είναι πρόσωπο ή πρόσωπα. Είναι η αρρωστημένη μας νοοτροπία να σπιλώνουμε τους ανθρώπους και να καταρρακώνουμε συνειδήσεις αβασάνιστα και ξεδιάντροπα χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς καμία, έστω λογικοφανή βάση. Απλώς και μόνο γιατί έτσι μάθαμε. Και έτσι μας βολεύει.

Ο Ζοσέ Μορέιρα δεν είναι ο πρώτος και δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος, που μετατρέπεται σε βορά των καλοθελητών και ταυτόχρονα θύμα αυτής της νοσηρής νοοτροπίας.

Αυτό που έγινε με τον Πορτογάλο κήπερ, δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο μας. Ισχύει διαχρονικά σε όλους τους τομείς του ιδιόμορφου μικρόκοσμου που λέγεται Κυπριακή πραγματικότητα. Είναι όλο αυτό το εκτρωματικό οικοδόμημα που έκτισε και κτίζει για πολλά χρόνια, η κακία, η στενομυαλιά, η μικροψυχία και οι στενοί μας πνευματικοί ορίζοντες. Και δυστυχώς, όταν οι συνθήκες το φέρουν, κανείς δεν γλυτώνει από αυτό. Τον καταπλακώνει και τον συνθλίβει. Ειδικά αν είναι πεντακάθαρος.