Ούτε ένα χρόνο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν οι αυστηρές πρόνοιες της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα. Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε πως είναι αντίθετες με το Σύνταγμα οι πρόνοιες της νομοθεσίας που υποχρεώνουν το Δικαστήριο σε περίπτωση καταδίκης για αδίκημα βίας στα γήπεδα, την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους του καταδικασθέντος φιλάθλου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.
Ενώπιον του Δικαστηρίου βρισκόταν 36χρονος ο οποίος παραδέχθηκε ότι εισήλθε παράνομα σε αγωνιστικό χώρο και συγκεκριμένα ότι την 21η Σεπτεμβρίου του 2014 κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ομόνοιας και ΑΕΚ Λάρνακας, εισήλθε από τη δυτική κερκίδα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου ΓΣΠ χωρίς νόμιμη δικαιολογία.
Το Δικαστήριο του επέβαλε στον 36χρονο πρόστιμο 400 ευρώ αλλά αρνήθηκε να εκδώσει το προβλεπόμενο στο νόμο διάταγμα.
Προκειμένου να καταλήξει στο τελικό του συμπέρασμα, ο Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας κ. Δώρος Θεοδώρου παρέπεμψε σε σχετικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι σε σχετική επί του θέματος απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε το 1993 επισημάνθηκε ότι «μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η κατωτάτη ποινή κρίθηκε ότι ήταν αντίθετη προς το Σύνταγμα και, ως εκ τούτου, το είδος και η έκταση της ποινής n οποία επιβάλλεται είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την πρόθεση του νομοθέτη, όπως φανερώνεται στις ποινές που προβλέπει ο Νόμος, και τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών περιστάσεων κάθε κατηγορουμένου».
Με αυτά τα δεδομένα ο Δικαστής σημείωσε ότι στην περίπτωση του νόμου που αφορά στη βία στα γήπεδα «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πρόνοιες του που προβλέπουν για έκδοση, ως μέρος της ποινής, και διατάγματος απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους, αποτελούν επιτακτικές πρόνοιες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο δικαστήριο να επιλέξει, είτε να μην εκδώσει ένα τέτοιο διάταγμα, είτε να εκδώσει , πλην όμως, για μικρότερη, των 3 (τριών) χρόνων, διάρκεια».
Το Δικαστήριο εξέτασε ακόμα ένα σημείο. Κατά πόσο η επιτακτική πρόνοια για επιβολή ποινής αποκλεισμού από τα γήπεδα για περίοδο τουλάχιστον 3 χρόνων αποτελούσε ποινή δυσανάλογη ως προς την βαρύτητα του αδικήματος. Στην περίπτωση του 36χρονου η παράνομη είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο είχε ως μοναδική πρόθεση της εμψύχωση των ποδοσφαιριστών της ομάδας του. Κρίθηκε ότι η ενέργειά του δεν συνοδευόταν, για παράδειγμα, από πράξεις βανδαλισμών και περαιτέρω ότι ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια για την οποία μεταμελήθηκε έμπρακτα παραδεχόμενος άμεσα της διάπραξη του αδικήματος. Με αυτά τα δεδομένα κρίθηκε πως αν εκδιδόταν διάταγμα τριετούς αποκλεισμού θα συνιστούσε ποινή δυσανάλογη ως προς τη σοβαρότητα του αδικήματος.
πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ