Home TOP NEWS Οι Κύπριοι αλλάζουν το μετεγγραφικό πλάνο

Οι Κύπριοι αλλάζουν το μετεγγραφικό πλάνο

pod-ano-23-oikonomis-goal


Οι ενθαρρυντικές εμφανίσεις τους ενδέχεται να… διευκολύνουν το έργο της τεχνικής ηγεσίας, αλλά και της διοίκησης.

Α.Βιολάρης – Η Σημερινή 21/04/15

Δεν είναι μυστικό ότι στην Ομόνοια άρχισαν εδώ και καιρό να σκέφτονται την επόμενη χρονιά. Μπορεί δημόσια να μην σχολιάζουν τα διάφορα δημοσιεύματα ή τις φημολογίες που αναπτύσσονται σε σχέση με τα ονόματα που θα έρθουν, θα φύγουν ή θα παραμείνουν στο ρόστερ, δεν κρύβουν όμως ότι γίνονται σκέψεις, συζητήσεις, αλλά και κάποιες πρώτες επαφές με φόντο τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Το γεγονός ότι η Ομόνοια μπαίνει στην επόμενη σεζόν με την ίδια διοίκηση και το ίδιο προπονητικό τιμ, της επιτρέπει να δρομολογήσει άμεσα κάποια θέματα και να τοποθετήσει από νωρίς κάποια σημαντικά κομμάτια του παζλ του προγραμματισμού.

Στην πρώτη γραμμή είναι τα συμβόλαια που λήγουν, τα οποία δεν είναι πολλά (Ασίς, Γκαρσία, Λεάντρο, Μαργκάσα, Ρουσιάς, Χ. Κυριάκου, Χρ. Χαραλάμπους). Για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές έχει παρθεί τελική απόφαση, το πιθανότερο όμως είναι πως οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν λίγο. Ειδικά για ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα αποχωρήσουν. Στην τελευταία κατηγορία, παικτών δηλαδή που θα αποχωρήσουν, πολύ πιθανόν να υπάρξουν και παίκτες οι οποίοι έχουν συμβόλαιο για τη νέα χρονιά. Ούτε αυτό το κεφάλαιο αναμένεται να κλείσει πριν από το τέλος της σεζόν.
Έχοντας την εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, ο Κώστας Καϊάφας και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια λάθη και να κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσεγμένες κινήσεις, με γνώμονα πάντα το οικονομικό. Η διοίκηση θα καθορίσει το μπάτζετ και το τεχνικό τιμ θα αποφασίσει πώς θα το αξιοποιήσει.

Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Σ» κ. Δώρος Σεραφείμ, πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του προϋπολογισμού από 500 μέχρι 700 χιλιάδες ευρώ. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των συμβολαίων ή και τη μη ανανέωση κάποιων άλλων, όπως έγινε με τον Μορέιρα.

Ένας άλλος τρόπος είναι η μείωση του αριθμού των ξένων ποδοσφαιριστών και παράλληλα η αύξηση των Κυπρίων. Αυτή είναι και η ουσία του σημερινού μας ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος της Ομόνοιας μάς εξήγησε πως «αναλόγως του αριθμού των Κύπριων ποδοσφαιριστών που θα έχουμε στην ομάδα, θα γίνει και η μείωση των ξένων. Σε ποιο βαθμό θα γίνει αυτό, ώς ένα σημείο, θα το αποφασίσει ο προπονητής. Στόχος είναι να υπάρχει ίσος αριθμός ξένων και Κυπρίων. Να είναι 50% Κύπριοι και 50% ξένοι».

Στα πόδια τους
Ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» τόνισε πως ο Κώστας Καϊάφας και οι συνεργάτες του θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως τον πραγματικά τελευταίο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Αυτοί θα αναγκάσουν τον προπονητή τους να τους εμπιστευτεί  ή όχι μια θέση στο ρόστερ για τη νέα χρονιά.

Στη φετινή περίοδο η τεχνική ηγεσία έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους ποδοσφαιριστές, σε άλλους μεγαλύτερο και σε άλλους λιγότερο. Προφανώς και ο Καϊάφας μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής με βάση τις δυνατότητες του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα με τα λεπτά συμμετοχής, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος σε ποιους ποδοσφαιριστές πιστεύει περισσότερο και σε ποιους όχι και τόσο στην παρούσα φάση. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι νεαροί Κύπριοι, οι οποίοι πήραν μικρότερο χρόνο συμμετοχής, δεν υπολογίζονται στα πιο μακροπρόθεσμα πλάνα του Κύπριου τεχνικού.

Αυτή η κατηγορία των ποδοσφαιριστών, των υποσχόμενων ταλέντων με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει το μετεγγραφικό πλάνο της τεχνικής ηγεσίας. Είναι όμως και κάποιοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που πολύ πιθανόν να το αλλάξουν. Οικονομίδης και Φυλακτού είναι δύο παίκτες που σαφώς και ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Για τον «Γιόγιο» ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά θετικά σχόλια και είναι όλα αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων και της προσφοράς του.

Πολύ μεγάλη προοπτική έχει και ο Φυλακτού και το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζεται. Την ταχύτητα, τα τρεξίματα και την ενέργεια που προσθέτει στη μεσαία γραμμή δεν μπορεί να τα δώσει άλλος παίκτης από το υφιστάμενο ρόστερ, ενώ αγώνα με αγώνα βελτιώνει και το παιχνίδι του με την μπάλα στα πόδια. Λογικό είναι, λοιπόν, ο Καϊάφας και οι συνεργάτες του να βλέπουν διαφορετικά πλέον τα πράγματα, σε σχέση με το πώς τα έβλεπαν πριν από μερικούς μήνες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το μετεγγραφικό πλάνο να αλλάξει και στον επόμενο ένα μήνα, μέχρι το τέλος της σεζόν. Εμφανίσεις όπως αυτή του Κωνσταντίνου Παναγή στο ντέρμπι με Απόλλωνα δεν μπορούν παρά να αναγκάζουν το τεχνικό τιμ να κάνει κάποιες δεύτερες σκέψεις. Και είμαστε σίγουροι πως αν επαναλάβει παρόμοιες εμφανίσεις στις εναπομείνασες αγωνιστικές και αποδείξει ότι έχει και τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα να υπερασπιστεί την εστία της Ομόνοιας, τότε ίσως ανατραπεί εντελώς το σκηνικό σε σχέση με την ενίσχυση στον άσο. Τα ίδια ισχύουν και για τον Μάριο Δημητρίου. Μπορεί το δείγμα από τον νεαρό να είναι μικρό, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον. Αυτό το μικρό δείγμα αναμένουμε να… μεγαλώσει άμεσα, μέχρι το τέλος της σεζόν.