Home TOP NEWS Ισορροπημένες αντιδράσεις πάνω από όλα

Ισορροπημένες αντιδράσεις πάνω από όλα

kaz-kosmos-omo-aek329


Η δήλωση-παραδοχή του Κώστα Καϊάφα ότι «η Ομόνοια δεν μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα όταν πρέπει», προκάλεσε πολλές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια.

Το πρόσφατο ισόπαλο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια που οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να κάνουν τη δική τους υπέρβαση και να αποκτήσουν το δικαίωμα να κοιτάξουν πιο ψηλά. Παρόμοια παιχνίδια ήταν και αυτά με τον ΑΠΟΕΛ (οι δύο εντός έδρας ισοπαλίες 1-1), η ήττα από τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ (2-1), όπως και ο εντός έδρας ευρωπαϊκός «τελικός» με την Ντινάμο Μόσχας τον περασμένο Αύγουστο.

Του Αντρέα Βιολάρη, sigmalive.com/sports

Αν η Ομόνοια έκανε μια διαφορετική διαχείριση, αν ήταν πιο αποτελεσματική, αν είχε περισσότερη τύχη, αν έκανε λιγότερα λάθη, αν είχε πιο αναπτυγμένο το αίσθημα του νικητή (και προσθέστε όσα «αν» θέλετε), τότε σήμερα η ομάδα θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική θέση, βαθμολογικά και οικονομικά.
Πριν συνεχίσουμε, θεωρούμε σκόπιμο να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω κατά 9-10 μήνες. Τότε που ξεκινούσε δειλά-δειλά να χτίζεται και να μοντάρεται η Ομόνοια για το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων. Αξίζει να φέρει στο μυαλό του κανείς τα δεδομένα και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα πιο πάνω και τους στόχους που είχε για τη νέα σεζόν το «τριφύλλι». «Πρωτάθλημα είναι η οικονομική σωτηρία», δήλωνε ο πρόεδρος της Ομόνοιας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της χρονιάς, δίνοντας το σύνθημα για να χαμηλώσει ο πήχης των απαιτήσεων και προσδοκιών από πλευράς κόσμου.
Στην πορεία, αλλιώς περίμενε τα πράγματα ο κόσμος και αλλιώς εξελίχθηκαν. Κανείς δεν περίμενε ότι η ομάδα του Κώστα Καϊάφα θα έφτανε πιο κοντά από ποτέ στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κανείς φίλος του «τριφυλλιού» δεν πίστευε ότι η ομάδα του θα του έδινε το δικαίωμα να κάνει όνειρα τίτλου, ενώ μια μερίδα δεν περίμενε καν ότι η ομάδα τους θα μπορούσε να αποδώσει τόσο όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο με βάση το ρόστερ και τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την ομάδα.

Μ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε τέσσερεις στροφές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος και η Ομόνοια είναι και με το παραπάνω μέσα στους στόχους της. Το αν θα τους πετύχει είναι μια διαφορετική συζήτηση. Στις εναπομείνασες τέσσερεις αγωνιστικές μπορεί να τερματίσει από 1η μέχρι 5η.
Όποια και να είναι η τελική έκβαση του πρωταθλήματος, όποια θέση και να κατακτήσει η Ομόνοια, οι αντιδράσεις δεν πρέπει να είναι υπερβολικές. Χρειάζεται ισορροπία. Αν η ομάδα του Κώστα Καϊάφα μείνει εκτός Ευρώπης, ο κόσμος δεν πρέπει να τα βάψει μαύρα. Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Έχει ειπωθεί επίσημα, άλλωστε, διά στόματος Δώρου Σεραφείμ, ότι η εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου ή μη δεν θα αλλάξει τα πλάνα της διοίκησης για τη νέα χρόνια. Η απόφαση για μειωμένο προϋπολογισμό (από 500 μέχρι 700 χιλιάδες ευρώ) είναι ήδη ειλημμένη και δεν αλλάζει.
Ακόμα και να έρθει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Για να έχει σημασία, θα χρειαστεί τουλάχιστον να επαναληφθεί η περσινή πορεία ή και κάτι καλύτερο για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα ταμεία του συλλόγου. Ούτε ακόμα και αυτή η κατάκτηση του τίτλου -από μόνη της – θα λύσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ομόνοιας.

Μπήκαν οι βάσεις
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ομόνοια και (κυρίως) ο Κώστας Καϊάφας πέτυχαν πολύ περισσότερα σε σχέση με το τι πίστευε και περίμενε ο κόσμος των «πρασίνων» στο ξεκίνημα της χρονιάς. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι πως φέτος μπήκαν οι βάσεις, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, για να μπορέσει η Ομόνοια να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα στη νέα αγωνιστική περίοδο. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά καλοκαίρια, ο προπονητής του «τριφυλλιού» δεν θα χρειαστεί να ξηλώσει και να χτίσει ξανά από την αρχή το ρόστερ. Αυτό καθιστά λιγότερο δύσκολο το έργο του προπονητικού τιμ στο κομμάτι «μετεγγραφικός σχεδιασμός». Θα χρειαστεί όμως να γίνουν πιο προσεκτικές και προσεγμένες κινήσεις, για να αποφευχθούν κάποια λάθη που έγιναν στην περσινή καλοκαιρινή μετεγγραφική περίοδο. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Κώστα Καϊάφα και τους συνεργάτες του. Για την ώρα, οι μετεγγραφές και όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ενώπιόν τους οι «πράσινοι» έχουν το 6ο και πιο κρίσιμο «ντέρμπι αιωνίων» της τρέχουσας περιόδου. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.